Sunca Afumata

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • sunca
  • sare
  • usturoi
  • moare de curechi
  • cimbru
  • foi de dafin

Mod de preparare

Avem la indemana trei categorii da sunca si le prelucram pe toate la un loc. Curelusa de pe burta o sectionam in fasii lungi si putin late ex. 30cm cu 6cm. Sunca de pe spate o desfacem in doua (a se observa ata suncii si a se indeparta osanza), obtinand astfel o sunca subtire si eleganta, in fasii de 25 pe 10 cm.

Ramane la atitudinea d voastra sa croiti sunca de pe buturi in cazul in care o degresam. Pentru a nu afecta calitatea siuncilor luam un ciubar de lemn si punem un strat de sare pe fundul lui dupa care asezam feliile de sunca una langa cealalta in asa fel incat sa nu avem goluri de aer intre bucati.

Un rand de sunca, un rand de sare, iar dupa ce terminam sunca invelim totul cu un strat de sare. Economia de sare duce la o calitate slaba a suncilor. Contactul cu apa a suncilor duce la deprecierea calitatii.

Timp de odihna pe strat de sare intre 14 si 21 de zile dar si daca o pastram la sare nu intervine nimic in calitatea ei. Dupa 21 de zile, se poate si mai de vreme, se scoate suncile se scutura de sare se leaga cu sfoara la unul din capete sa fie pregatite de atarnat.

Intr un cazan pe pirostii, apa, moare de curechi, usturoi, cimbru si foi de dafin dupa placul fiecarui dintre noi si asteptam sa dea in clool la care adaugam suncile. Sa zicem ca doua clocote ar fi indeajuns pentru ca suncile sa fie tratate termic.

La vant sa se zvante bine chiar si doua zile, dupa care le asezam in afumatoare dupa rostul ce l avem.
Pentru afumat cel mai bun lemn este lemnul dulce de pomi fructiferi, in nici un caz sa nu folosim bradul sau alta specie inrudita cu el.

Fumul trebuie sa ajunga in zona de contact cu sunca mai mult rece si asta depinde de calitatea fumatorii. O afumatoare buna da o sunca buna.
Sunca afumata, un corcovan de branza o legatura de ceapa rasie de apa, o pita dubla cu cartof.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa
Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Spaghete carbonara reţetă
2
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
3
Dulciuri

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
Porc la Ceaun
4
Fripturi

Porc la Ceaun

Porc la Ceaun
Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
5
Dulciuri

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Parteneri
Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Culinar.RO

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat