Sunca Afumata

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • sunca
  • sare
  • usturoi
  • moare de curechi
  • cimbru
  • foi de dafin

Mod de preparare

Avem la indemana trei categorii da sunca si le prelucram pe toate la un loc. Curelusa de pe burta o sectionam in fasii lungi si putin late ex. 30cm cu 6cm. Sunca de pe spate o desfacem in doua (a se observa ata suncii si a se indeparta osanza), obtinand astfel o sunca subtire si eleganta, in fasii de 25 pe 10 cm.

Ramane la atitudinea d voastra sa croiti sunca de pe buturi in cazul in care o degresam. Pentru a nu afecta calitatea siuncilor luam un ciubar de lemn si punem un strat de sare pe fundul lui dupa care asezam feliile de sunca una langa cealalta in asa fel incat sa nu avem goluri de aer intre bucati.

Un rand de sunca, un rand de sare, iar dupa ce terminam sunca invelim totul cu un strat de sare. Economia de sare duce la o calitate slaba a suncilor. Contactul cu apa a suncilor duce la deprecierea calitatii.

Timp de odihna pe strat de sare intre 14 si 21 de zile dar si daca o pastram la sare nu intervine nimic in calitatea ei. Dupa 21 de zile, se poate si mai de vreme, se scoate suncile se scutura de sare se leaga cu sfoara la unul din capete sa fie pregatite de atarnat.

Intr un cazan pe pirostii, apa, moare de curechi, usturoi, cimbru si foi de dafin dupa placul fiecarui dintre noi si asteptam sa dea in clool la care adaugam suncile. Sa zicem ca doua clocote ar fi indeajuns pentru ca suncile sa fie tratate termic.

La vant sa se zvante bine chiar si doua zile, dupa care le asezam in afumatoare dupa rostul ce l avem.
Pentru afumat cel mai bun lemn este lemnul dulce de pomi fructiferi, in nici un caz sa nu folosim bradul sau alta specie inrudita cu el.

Fumul trebuie sa ajunga in zona de contact cu sunca mai mult rece si asta depinde de calitatea fumatorii. O afumatoare buna da o sunca buna.
Sunca afumata, un corcovan de branza o legatura de ceapa rasie de apa, o pita dubla cu cartof.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
1
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Placinte cu carne
3
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Nacreala cu spuma de pe zer
4
Gogosi umplute
5
Carte de bucate

Gogosi umplute

Descopera reteta perfecta de gogosi umplute! Afla cum sa pregatesti gogosi pufoase, cu umplutura delicioasa adaugata dupa...

Gogosi umplute
Parteneri
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute