Sarmalute in Foi de Vita cu Orez, Stafide si Seminte de Pin

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Sarmalute in Foi de Vita cu Orez, Stafide si Seminte de Pin

Ingrediente

  • Pentru 20 de sarmalute:
  • 22-24 frunze de vita (dintre care 2-4 frunze se vor folosi pentru a tapeta fundul cratitei, asa nu se lipesc de cratita la fiert sau ca sa punem intre straturile de sarmale in caz ca ies mai multe straturi in cratita)
  • frunzele vor fi fierte / oparite in apa sau in bors daca sunt proaspete sau congelate, iar daca folositi frunze in saramura, din borcan atunci pe tineti in apa rece citeva minute ca sa mai piarda din sare si din gutul de borcan / conserva
  • pentru umplutura:
  • 1/2 ceapa tocata sau rasa
  • 20-30 gr seminte de pin
  • un pumn de stafide
  • 20 linguri rase de orez
  • zeama de la 1 lamiie si inca o lamiie taiata felii pentru ornat cind le serviti
  • menta proaspata sau uscata
  • marar proaspat sau uscat
  • ulei de masline
  • sare

Mod de preparare

Inabusiti ceapa cu putin ulei, adaugati orezul si un pahar cu apa, lasati sa fiarba la foc mic amestecind pina cind scade toata apa. Apoi adaugati semintele de pin pe care le-ati pus intii intr-o tigaie fara ulei sa se prajeasca putin, apoi stafidele, sare, menta si marar

Puneti pe fiecare frunza cite o lingura de umplutura si rasuciti ca in poze sau cum vreti voi

Formati sarmalutele in forma de cilindri destul de subtiri

Puneti sarmalutele in cratita tapetata cu frunze de vita, formati chiar si straturi dar e bine sa puneti intre straturi cite o frunza de vita sau chiar frunze proaspete de menta

Varsati peste sarmalute zeama de lamiie si ulei de masline ca un fir, intr-o spirala de la marginea cratitei spre centru si apoi completati cu apa cit este nevoie ca sa acoperiti sarmalele

Puneti o farfurie mai mica decit diametru cratitei sau chiar un capac si el mai mai mic decit diametrul cratitei peste sarmale ca sa nu le lase sa se ridice la suprafata la fiert

Fierbeti la foc mic, fiti atenti sa nu scada de tot apa**, fierbeti cca 1 ora sau 1 ora si jumatate, se poate coace si la cuptor

Lasati sa se raceasca bine inainte de a le scoate din cratita , le serviti reci cu felii de lamiie sau daca vreti chiar puteti varsa ulei de masline crud deasupra si zeama de lamiie in plus
* daca nu gasiti seminte de pin (pinoli / pine nuts) puteti sa va lipsiti de ele in reteta

** desi am fiert pe focul cel mai mic posibil apa a scazut si a trebuit sa mai adaug in timpul fierberii

le serviti reci cu felii de lamiie sau daca vreti chiar puteti varsa ulei de masline crud deasupra si zeama de lamiie in plus

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu foi si gem de prune
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Intr-un vas, se pun untura moale, zaharul, oul si laptele. Se amesteca bine cu ajutorul unui mixer, apoi se adauga faina...

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
Dulciuri

Savarine cu frisca

Se separă galbenusurile de albusuri. Peste gălbenușuri se pune cu un praf de sare. Sarea va intensifica culoarea lor....

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca are o combinație de texturi ce te cuceresc atât vizual cât și ca gust. Blatul din albușuri cu mac și...

Prajitura Tosca
Cele mai apreciate rețete
Salata olteneasca - Csalamale
1
Romania

Salata olteneasca - Csalamale

Salata olteneasca - Csalamale
Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
2
Romania

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Fursecuri cu Crema de Zahar Ars
4
Romania

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars
Savarine cu frisca
5
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca