Ingrediente
● Pentru 20 de sarmalute: |
● 22-24 frunze de vita (dintre care 2-4 frunze se vor folosi pentru a tapeta fundul cratitei, asa nu se lipesc de cratita la fiert sau ca sa punem intre straturile de sarmale in caz ca ies mai multe straturi in cratita) |
● frunzele vor fi fierte / oparite in apa sau in bors daca sunt proaspete sau congelate, iar daca folositi frunze in saramura, din borcan atunci pe tineti in apa rece citeva minute ca sa mai piarda din sare si din gutul de borcan / conserva |
● pentru umplutura: |
● 1/2 ceapa tocata sau rasa |
● 20-30 gr seminte de pin |
● un pumn de stafide |
● 20 linguri rase de orez |
● zeama de la 1 lamiie si inca o lamiie taiata felii pentru ornat cind le serviti |
● menta proaspata sau uscata |
● marar proaspat sau uscat |
● ulei de masline |
● sare |
Mod de preparare

PREGĂTIRE
2h
Inabusiti ceapa cu putin ulei, adaugati orezul si un pahar cu apa, lasati sa fiarba la foc mic amestecind pina cind scade toata apa. Apoi adaugati semintele de pin pe care le-ati pus intii intr-o tigaie fara ulei sa se prajeasca putin, apoi stafidele, sare, menta si marar
Puneti pe fiecare frunza cite o lingura de umplutura si rasuciti ca in poze sau cum vreti voi
Formati sarmalutele in forma de cilindri destul de subtiri
Puneti sarmalutele in cratita tapetata cu frunze de vita, formati chiar si straturi dar e bine sa puneti intre straturi cite o frunza de vita sau chiar frunze proaspete de menta
Varsati peste sarmalute zeama de lamiie si ulei de masline ca un fir, intr-o spirala de la marginea cratitei spre centru si apoi completati cu apa cit este nevoie ca sa acoperiti sarmalele
Puneti o farfurie mai mica decit diametru cratitei sau chiar un capac si el mai mai mic decit diametrul cratitei peste sarmale ca sa nu le lase sa se ridice la suprafata la fiert
Fierbeti la foc mic, fiti atenti sa nu scada de tot apa**, fierbeti cca 1 ora sau 1 ora si jumatate, se poate coace si la cuptor
Lasati sa se raceasca bine inainte de a le scoate din cratita , le serviti reci cu felii de lamiie sau daca vreti chiar puteti varsa ulei de masline crud deasupra si zeama de lamiie in plus
* daca nu gasiti seminte de pin (pinoli / pine nuts) puteti sa va lipsiti de ele in reteta
** desi am fiert pe focul cel mai mic posibil apa a scazut si a trebuit sa mai adaug in timpul fierberii
le serviti reci cu felii de lamiie sau daca vreti chiar puteti varsa ulei de masline crud deasupra si zeama de lamiie in plus Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Sarmalute in Foi de Vita cu Orez, Stafide si Seminte de Pin" nu uita sa ii faci un review.
Puneti pe fiecare frunza cite o lingura de umplutura si rasuciti ca in poze sau cum vreti voi
Formati sarmalutele in forma de cilindri destul de subtiri
Puneti sarmalutele in cratita tapetata cu frunze de vita, formati chiar si straturi dar e bine sa puneti intre straturi cite o frunza de vita sau chiar frunze proaspete de menta
Varsati peste sarmalute zeama de lamiie si ulei de masline ca un fir, intr-o spirala de la marginea cratitei spre centru si apoi completati cu apa cit este nevoie ca sa acoperiti sarmalele
Puneti o farfurie mai mica decit diametru cratitei sau chiar un capac si el mai mai mic decit diametrul cratitei peste sarmale ca sa nu le lase sa se ridice la suprafata la fiert
Fierbeti la foc mic, fiti atenti sa nu scada de tot apa**, fierbeti cca 1 ora sau 1 ora si jumatate, se poate coace si la cuptor
Lasati sa se raceasca bine inainte de a le scoate din cratita , le serviti reci cu felii de lamiie sau daca vreti chiar puteti varsa ulei de masline crud deasupra si zeama de lamiie in plus
* daca nu gasiti seminte de pin (pinoli / pine nuts) puteti sa va lipsiti de ele in reteta
** desi am fiert pe focul cel mai mic posibil apa a scazut si a trebuit sa mai adaug in timpul fierberii
le serviti reci cu felii de lamiie sau daca vreti chiar puteti varsa ulei de masline crud deasupra si zeama de lamiie in plus Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Sarmalute in Foi de Vita cu Orez, Stafide si Seminte de Pin" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
Set pentru Smoothie si Inghetata pentru gama C9500, C9820, EVO820 si MOTIV1
- 25 %
399.99 lei
299.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
• 15.04.2011 00:32:45
Cu seminte de pin?! Foarte interesant si tentant! Voi incerca si eu reteta cand apar foi de vita proaspete, mai ales ca am descoperit la Real seminte de pin.