Saltison

Complexitate
redusa
Saltison

Ingrediente

  • -1 pui intreg, portionat in bucati (1, 5- 2 kg)
  • -35 g gelatina, granule (Dr Oetker)
  • -3 frunze de dafin
  • -5 boabe de piper negru
  • -1 lingura rasa sare sau dupa gust
  • -5 - 7 catei usturoi pisat sau dupa gust

Mod de preparare

Portionati puiul spalat bine. Scoateti pielea si indepartati zonele cu grasime.

Puneti-le intr-o cratita de dimensiuni medii (cca 3 l), impreuna cu gelatina, frunzele de dafin, boabele de piper, sarea si amestecati putin. Daca vreti toba mai picanta, puneti si usturoiul maruntit.

Asezati cratita peste o oala (cca 5 l) in care aveti atata apa incat acesta sa ajunga pana la ½ din inaltimea cratitei mai mici.

Puneti vasele pe foc mare pana ce apa incepe sa fiarba (aveti grija ca apa sa nu dea pe dinafara), apoi faceti focul mic, mic si puneti un capac pe cratita mica. Lasati asa cca 3 ore sau pana ce carnea este fiarta si incepe sa se desfaca de pe oase. Carnea va lasa sucul propriu si se va "coace" incet si foarte bine, fara a deteriora proprietatile. Nu va ingrijorati - veti avea zeama destula pentru toba.

In acest timp intoarceti de 2- 3 ori bucatile de carne. Daca scade mult apa in oala mare, mai adaugati cate putina apa fierbinte.

Scoateti cratita mica din apa, iar bucatile de carne pe o farfurie, sa se racoreasca.

Separati carnea de oase si rupeti in bucatele medii. Indepartati frunzele de dafin si boabele de piper.

Separat, strecurati zeama si o potriviti de sare; neaparat gustati-o (ea trebuie sa fie un pic mai sarata decat este normal pentru ca dupa gelifiere i se mai ia din sare).

Daca doriti o toba care sa aiba doar un iz de usturoi, atunci amestecati zeama cu usturoiul pisat bine si apoi strecurati-o.

Puneti carnea intr-o cutie de carton de la suc natural sau pet de plastic, spalate bine si taiate la "gat".

Turnati zeama cat sa acopere bine carnea si agitati / scuturati putin cutia / pet-ul ca sa ajunga pana la fundul recipientului. Acoperiti cutia / pet-ul cu o folie / hartie de copt si puneti la frigider pentru cateva ore sau cel mai bine de seara pana dimineata ca sa se inchege bine. Taiati cutia / pet-ul cu o foarfeca si scoateti toba.

Serviti feliata (se taie foarte frumos si uniform, fara sa se faramiteze).

Se pastreaza pana in 5- 7 zile la frigider, invelita in hartie de copt.
Nota: Puteti sa va jucati putin cu ingredientele.
Puneti la fiert, o data cu carnea, morcovi subtiri, intregi. Inainte de a turna in recipient, puteti aranja morcovii pe mijlocul acestuia, asezati carnea de jur- imprejur si apoi turnati zeama.

Si / sau amestecati carnea cu boabe de mazare, fierte separat si scurse; masline fara samburi etc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
4
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.