Risotto cu Dovleac si Crema de Parmezan

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Risotto cu Dovleac si Crema de Parmezan

Ingrediente

  • -540 grame orez carnaroli
  • -400 grame dovleac taiat cubulete
  • -1 lingura salvie uscata
  • -1 lingura rozmarin uscat
  • -1 ceapa
  • -1 un pahar vin roze
  • -60 grame parmezan proaspat ras
  • -2 linguri smantana vegetala
  • -300 ml lapte ecologic
  • -15 grame faina
  • -nucsoara proaspat rasa
  • -1 litru supa de legume
  • -ulei extravirgin de masline
  • -sare roz de Himalaya, -piper

Mod de preparare

Cred ca nu se poate vorbi despre risotto inainte de va spune cate ceva despre orez.
Orezul este specia de cereale cea mai raspandita, principalii producatori fiind India si China.

Orezul apartine grupei de cereale cu actiune alcalinizanta si de aceea trebuie sa ocupe un loc important in alimentatia noastra ("alimentele alcalinizante trebuie sa reprezinte 75 % din hrana noastra" -dr. Emil Radulescu -Alimentatia inteligenta).

In Italia orezul a fost adus de catre invadatorii arabi, care dezvoltaseraun mod propriu de a-l prepara. Orezul este mai popular in partea de nord a tarii (lunca raului Po fiind foarte fertila a permis cultivarea tuturor soiurilor de orez) decat in partea de sud a tarii unde pozitia dominanta o ocupa pastele.

Cele mai bune soiuri de orez pentru risotto sunt: Arborio si Carnaroli, soiuri care nu se sfarama in timpul fierberii si absorb mult lichid.

Specificul acestui fel de mancare consta in modul lui de preparare: orezul se caleste in ulei sau unt (preferabil clarificat), apoi se stinge cu vin si dupa aceea se adauga treptat supa fierbinte, rezultand un orez cremos.

Se spune ca prima data risotto a fost gatit in Milano, prin anul 1535, cand a inceput guvernarea spaniola a acestui oras (acest fel de mancare semanand foarte mult cu paella spaniola).

Calim cubuletele de dovleac cu 2 linguri de ulei de masline, salvia si rozmarin
Adaugam un pahar cu apa si continuam coacerea la o temperatura medie.
Calim orezul impreuna cu ceapa tocata marunt si cu 3 linguri de ulei de masline.

Stingem cu vinul si adaugam jumatate din cantitatea de dovleac. Fierbem orezul amstecand des in el pana absoarbe tot lichidul, adaugand cate o lingura de supa ori de cate ori orezul a absorbit complet lichidul (supa).

Timpul total de coacere pentru acest tip de orez este de 17 minute.

La jumatatea timpului de coacere incorporam si cealalta jumatate de cantitate de dovleac, si asezonam cu sare, piper si nucsoara si continuam fierberea. Risotto trebuie sa fie cremos (in timpul fierberii orezul absoarbe lichidul si elimina amidonul pe care-l contine, ceea ce face ca boabele sa se lipeasca putin intre ele si sa dea aceasta senzatie de cremos) si nu sfaramat, boabele de orez ramanand in acelasi timp "al dente".

Pentru crema de parmezan amestecam laptele cu faina si parmezanul, punem la fiert acest amestec, adaugam smantana si mai coacem 1-2 minute.

Aranjam orezul pe farfuriile pentru servit si decoram cu crema de parmezan.
In Italia se serveste ca "primo" adica primul fel, risotto poate constitui si felul principal, in special atunci cand este imbogatit cu alte ingrediente precum in reteta de fata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia