Risotto cu Dovleac si Crema de Parmezan

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Risotto cu Dovleac si Crema de Parmezan

Ingrediente

  • -540 grame orez carnaroli
  • -400 grame dovleac taiat cubulete
  • -1 lingura salvie uscata
  • -1 lingura rozmarin uscat
  • -1 ceapa
  • -1 un pahar vin roze
  • -60 grame parmezan proaspat ras
  • -2 linguri smantana vegetala
  • -300 ml lapte ecologic
  • -15 grame faina
  • -nucsoara proaspat rasa
  • -1 litru supa de legume
  • -ulei extravirgin de masline
  • -sare roz de Himalaya, -piper

Mod de preparare

Cred ca nu se poate vorbi despre risotto inainte de va spune cate ceva despre orez.
Orezul este specia de cereale cea mai raspandita, principalii producatori fiind India si China.

Orezul apartine grupei de cereale cu actiune alcalinizanta si de aceea trebuie sa ocupe un loc important in alimentatia noastra ("alimentele alcalinizante trebuie sa reprezinte 75 % din hrana noastra" -dr. Emil Radulescu -Alimentatia inteligenta).

In Italia orezul a fost adus de catre invadatorii arabi, care dezvoltaseraun mod propriu de a-l prepara. Orezul este mai popular in partea de nord a tarii (lunca raului Po fiind foarte fertila a permis cultivarea tuturor soiurilor de orez) decat in partea de sud a tarii unde pozitia dominanta o ocupa pastele.

Cele mai bune soiuri de orez pentru risotto sunt: Arborio si Carnaroli, soiuri care nu se sfarama in timpul fierberii si absorb mult lichid.

Specificul acestui fel de mancare consta in modul lui de preparare: orezul se caleste in ulei sau unt (preferabil clarificat), apoi se stinge cu vin si dupa aceea se adauga treptat supa fierbinte, rezultand un orez cremos.

Se spune ca prima data risotto a fost gatit in Milano, prin anul 1535, cand a inceput guvernarea spaniola a acestui oras (acest fel de mancare semanand foarte mult cu paella spaniola).

Calim cubuletele de dovleac cu 2 linguri de ulei de masline, salvia si rozmarin
Adaugam un pahar cu apa si continuam coacerea la o temperatura medie.
Calim orezul impreuna cu ceapa tocata marunt si cu 3 linguri de ulei de masline.

Stingem cu vinul si adaugam jumatate din cantitatea de dovleac. Fierbem orezul amstecand des in el pana absoarbe tot lichidul, adaugand cate o lingura de supa ori de cate ori orezul a absorbit complet lichidul (supa).

Timpul total de coacere pentru acest tip de orez este de 17 minute.

La jumatatea timpului de coacere incorporam si cealalta jumatate de cantitate de dovleac, si asezonam cu sare, piper si nucsoara si continuam fierberea. Risotto trebuie sa fie cremos (in timpul fierberii orezul absoarbe lichidul si elimina amidonul pe care-l contine, ceea ce face ca boabele sa se lipeasca putin intre ele si sa dea aceasta senzatie de cremos) si nu sfaramat, boabele de orez ramanand in acelasi timp "al dente".

Pentru crema de parmezan amestecam laptele cu faina si parmezanul, punem la fiert acest amestec, adaugam smantana si mai coacem 1-2 minute.

Aranjam orezul pe farfuriile pentru servit si decoram cu crema de parmezan.
In Italia se serveste ca "primo" adica primul fel, risotto poate constitui si felul principal, in special atunci cand este imbogatit cu alte ingrediente precum in reteta de fata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
3
Carte de bucate

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
5
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.