Prepararea Laptelui de Soia in Casa

Postat pe: 27-09-2010
(19)

Ingrediente

250 g boabe de soia albe
un vas mare de 8 litri capacitate
tifon si sita pentru strecurat

Mod de preparare

Boabele de soia se aleg de impuritati, pietricele, boabe sparte, boabe patate, coji, Se pun intr-un vas si se acopera cu apa calduta. Se lasa in apa pentru 24 de ore. In timpul asta mai schimbam de cateva ori apa. Boabele de soia se vor inmuia foarte tare, se vor sparge usor cu unghia sau cu degetele.

Dupa 24 de ore (se pot tine si mai putin daca se inmoaie boabele mai repede) se pun boabele in food processor/blender si se macina fin de tot. Se va obtine o pasta alba. Inainte de a incepe macinarea boabelor de soia punem in vasul mare 4 litri de apa si se pune la fiert. In apa care fierbe se pune pasta obtinuta din macinarea boabelor de soia. Apa si cu pasta nu trebuie sa depaseasca jumatate din capacitatea vasului in care urmeaza sa fierbem laptele, deoarece se formeaza o spuma foarte multa si groasa care, daca numai o secunda o scapati din ochi, poate da in foc. Procesul nu este indelungat, tine doar jumatate de ora si gata.

Deci in apa fierbinte se pune pasta obtinuta (vasul se ia de pe foc pana amestecati cu pasta) si se amesteca bine. Se tine la foc mai mic si se amesteca mereu in lapte. Trebuie sa aveti la indemana apa rece ca sa mai turnati peste laptele care fierbe, in felul asta mai "potoliti" putin spuma care se formeaza. Dupa aproximativ 20 de minute o sa vadeti ca spuma incepe sa devina tot mai mica si va disparea. Se inchide apoi aragazul si se lasa laptele in vas.

Cand s-a mai racorit putin (se poate si imediat) se pune un tifon intr-o sita si se strecoara laptele. Lichidul format este lapele de soia si ce ramane in tifon se poate usca in cuptor la aragaz (la cea mai mica temperatura ca sa nu se arda) si se poate folosi in combinatii cu faina pentru a face clatite americane sau chiar clatite de ale noastre.

Laptele de soia facut in casa este mai bun decat cel din comert, este pur si fara chimicale, se poate aroma dupa gust cu vanilie, esenta de alune, capsuni, zmeura, piersici sau cu ce va place, se poate amesteca cu cacao, sau se poate folosi la prepararea tuturor mancarurilor si dulciurilor care cer lapte. Se pastreaza la frigider cateva zile sau la congelator timp mai indelungat.

Produsul asta este unul din cele mai bune pentru persoanele alergice la lactoza. Am luat reteta de pe internet, am facut-o si imi place... deci de acum incolo, doar eu am sa pregatesc laptele.
Daca va apucati de lapte si se intampla sa sune telefonul sau sa va amintiti ceva brusc, sa nu cumva sa lasati nesupravegheat vasul pe foc... mai bine il puneti deoparte pana reveniti langa aragaz.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Prepararea Laptelui de Soia in Casa" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

adri85
•  03.09.2014 10:38:53

buna.....uni nu fierb laptele......de ce?poti sa imi spui care e diferentaa?mersi

adri85
•  30.06.2014 20:04:03

multumesc frumos.......o sa incerc....as vrea sa iau de undeva de la tarani cum ai zis ....e mai ieftin cred.......abia astept.......azi am fcut maioneza cu lapte de soia .....e din acela din comert.......o zi buna ....si mai astept postari....

pupi
•  30.06.2014 00:22:11

Adri85 , soia se gaseste la magazinele naturiste sau in piata la tarani....nu peste tot, nu stiu in ce parte locuiesti, dar daca nu este la piata sigur la magazinele naturiste...poti cumpara semintele si sa le plantezi acasa, creste ca si bobul sau fasolea ....cum iti e la indemana. Din oakra care iese se pot face chiftelute super bune ....daca citesti mai sus ai sa gasesti un link cu o postare a lui 5 august si acolo ai si reteta de chiftele si alte retete de preparare a branzei de soia, retete care poate sa iti ajute cu alimentatia copilului.....daca ai nelamuriri sau nu gasesti pe 5 august( ea nu maia ctiveaza dar are postarile) mai scrie-mi

adri85
•  29.06.2014 23:07:42

buna.ma bucur ca am vazut si ca na-ai impartasit reteta de lapte de soia......fetita mea este alergica la lactoza.....stii ce vreau sa te intreb?
de unde cumperi soia?
multumesc frumos.....astept raspuns

pupi
•  29.03.2013 08:43:52

GEta, uite aici linkul spre TOFU...postarea e a lui 5 august....eu nu am facut ptr ca ai mei nu mananca asa ceva dar am indrumat-o pe ea si i-am dat cateva filmulete de unde sa se inspire. Ea a postat reteta si iese bine . Daca nu ai cutie din cea de plastic speciala ptr tofu, poti folosi si alta cutie dar sa aibe taieturi prin care sa se scurga lichidul si sa aibe si un capac sau ceva pe acre sa pui o gteutate...ajuta la scurs...uite linkul aici. daca nu functioneaza cauta pe 5 august ( nu e in cartea de bucate) si ea are lacomentariile personale pg 33 reteta....deci

http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/tofu-7427/

getasart
•  29.03.2013 08:05:05

Multumesc Pupi; Maica Domnului sa fie cu tine si casa ta;
Am facut furori cu reteta ta; multe persoane fac acum lapte de soia;Daras vrea sa te rog,daca ai facut brinza--TOFU--imi poti spune cu ce ai inchegat?
Multumesc
Doamne ajuta!

pupi
•  04.04.2013 20:54:36

Astept , draga mea...sper sa iti placa...am uitat sa iti spun ca poti sa adaugi arome in branza( coaja de lamaie, portocala, rom, vanilie si daca o lasi la scurs mai putin ca sa ii dai o textura mai moale, poti adauga in ea si fructe uscate sau din compot dar trebuie sa mananci branzica asta in cateva zile ca se altereaza...astept comentariul

getasart
•  04.04.2013 11:17:30

Multumesc Pupi; sa vad ce-mi iese acum;Va anunt;
Doamne ajuta!

pupi
•  12.03.2013 20:42:12

geta, uite aici o reteta de chiftelute de post pregatite din restul solid care rana e de la pregatirea laptelui....
daca o cauti pe 5 august la ea in retete gasesti si alte idei de a folosi restul de la sois....pana atunci uite una din retetele ei ...linkul...

http://www.reteteculinare.ro/carte_de_bucate/aperitive/chiftelute-din-soia-si-fulgi-de-ovaz-6061/

getasart
•  12.03.2013 10:47:41

Te rog sa-mi spui,ce faci cu pasta de la soia,supa ce faci laptele ?;as vrea sa folosesc si eu,mai ales ca intram in post;
Multumesc
Doamne ajuta!
Geta

pupi
•  11.03.2013 09:31:26

geta. iaurtul de soia se face l fel ca si iaurtul normal ....diferenta consta ca in locul iaurtului normal trebuie sa folosesti iaurt de soia( se gaseste de cumparat la magazine) . Sincera sa fiu nu stiu unde locuiesti si daca acolola tine se gaseste in alimentare...la mine este dar nu peste tot. Evental poti intreba la magazinele naturiste unde poti cumpara putintel iaurt de soia si apoi iti pastrezi de la o tura la alta exact atata cat iti trebuie pentru starter....

getasart
•  11.03.2013 07:02:34

Multumesc pentru reteta; Am facut simbata si a iesit foarte bun;si chiar foarte usor de facut,si fara aparat;Dar te rog sa-mi spui,iaurd cum fac?
Multumesc
Geta

flavianm
•  04.07.2012 15:35:52

pupi cat lapte ti-a iesit?

pupi
•  29.08.2010 11:41:29

Spierobi, cunosc aparatul de facut lapte de soia, daca ai fi avut curiozitatea sa citesti la reteta ai fi vazut ca am precizat ca asta este metoda care se foloseste in lipsa aparatului- metoda manuala-, daca nu va e cu suparare.....nu toata lumea are posibilitatea de a avea un aparat de facut lapte , si nici nu sant sigura ca multa lume se da in vant dupa laptele asta, ca sa merite investitie....eu de ex. nu il beau sub nici o forma, il folosesc doar la gatit sau prajituri si asta doar in posturile bisericesti.....deci ....sa zic mersi de bunavointa

spierobi
•  29.08.2010 11:24:29

Sau se poate folosi un aparat de facut lapte de soia. Avantajul e ca nu mai trebuie sa grijesti oala sa nu fuga laptele. Totul este automatizat, si in 15 minute ai 1.5 litri preparati. Poti gasi astfel de aparat daca cauti pe net dupa "aparat de facut lapte de soia". Succes.

pupi
•  27.04.2010 22:03:12

Elena, mersi, daca il faci ai grija sa ai o oala mare de tot ca se face o spuma deasupra ca te sperii.....sa nu il lasi nesupravegheat nici o secunda ca poate da in foc...spor la treaba ...pupici

elena.elena
•  27.04.2010 20:35:40

Pupi felicitari pentru reteta, ma interesa si pe mine, acum numai sa gasesc boabe de soia mai ramane...

dhany
•  14.04.2010 13:12:28

mmm...delicios,,.....acum am facut si eu...bravo pentru postare!!

pupi
•  14.04.2010 20:23:11

multumesc....e ceva de lucru cu laptele asta dar merita....mai ales ca ii poti da aroma pe care o vrei

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Prepararea Laptelui de Soia in Casa