Placinta Ligura Pentru Paste

Complexitate
redusa
Placinta Ligura Pentru Paste

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • - 500 g de faina
  • - 250 g apa
  • - 3 g de sare
  • - 30 g ulei
  • Pentru umplutura:
  • - 1 kg de frunze de sfecla (bietole) sau spanac
  • - 1 catel de usturoi sau 1/2 cepa (eu o prefer fara ceapa)
  • - maghiran proaspat
  • - 350 g urda
  • - 50 g de parmezan ras
  • - sare
  • - piper
  • - nucsoara
  • - 5 oua

Mod de preparare

Mai intai am pregatit aluatul pentru foi astfel: intr-un bol am amestecat faina cu apa in care am dizolvat mai intai sarea si cu uleiul. Am pus apoi aluatul pe o masa de lucru si l-am framantat. l-am inpartit 4 parti: 2 mai mari (circa 300 g) si doua mai mici (circa 170 grame). Le-am acoperit cu un prosop de bucatarie si le-am lasta la racoare sa se odihneasca pentru circa 1 ora.

Intre timp am oparit bietolele/ spanacul in apa ce clocotea in care adaugasem sare mare. Dupa circa 5 minute, cand s-au inmuiat, le-am scos intr-un bol cu gheata (a. i. sa nu isi piarda culoarea). Mare atentie la apa in care firbem bietolele, spanacul sau alte plante bogate in clorofila: trebuie sa clocoteasca in momentul in care le introducem in oala, pentru a nu se oxida.

Am scurs apoi bietolele si le-am tocat marunt. Am incins intr-o tigaie putin ulei si un catel de usturoi si am tras bietolele la tigaie pana ce au piers umezeala. Le-am sarat, le-am lasat sa se raceasca si am adaugat 20 g de parmezan ras.

Pana ce bietolele se-au racit am amestecat urda cu un ou, putina sare, putin piper, nucsoara si restul de parmezan ras.

Am intins subtire o foiae dintr-unul din botii mai mari de aluat. Am uns o tava rotunda cu diametru de 30 cm cu ulei si am pus prima foaie in tava. Marginile dau pe afara. Nu va faceti probleme. Ne vor folis apoi. Am uns cu ajutorul unei pensule aceasta foaie cu ulei si am pus deasupra a doua foaie mai mare. Am intins deasupra amestecul de bietole in cazul meu, apoi crema de urda. Am facut cu ajutorul dosului unei linguri 4 cuiburi in crema de urda in care am desfacut 4 oua intregi. Am intins o alta foaie, dintre cele mici si am pus-o deasupra placintii. Am uns-o cu ulei si am acoperit-o cu ultima foaie. Am rasucit toate marginile catre interior, astfel incat sa inchid bine placinta. Am uns-o bine cu ulei deasupra si am gaurit-o usor la baza marginii formate.

Am dat-o la cuptor preincalzit ventilat pentru 40 de minute la 160 de grade.
Torta Pasqualina sau Placinta pentru Pasti. Aceasta placinta este tipica zonei ligure din Italia, dar o intalnim aprope pe mesele tuturor italienilor in ziua de Pasti. Eu zic ca merita incercata. Reuneste din plin culorile si gusturile pascale.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Prajitura frageda cu mere, de post
Bucataras.RO

Prajitura frageda cu mere, de post

Am vazut aceasta prajitura la cateva fete pe Bucataras si am si pregatit-o. Pot sa va spun ca este nemaipomenita. O prajitura...

Prajitura frageda cu mere, de post
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti