Placinta Ligura Pentru Paste

Postat pe: 12-04-2014
(0)

Ingrediente

Pentru foi:
500 g de faina
250 g apa
3 g de sare
30 g ulei
Pentru umplutura:
1 kg de frunze de sfecla (bietole) sau spanac
1 catel de usturoi sau 1/2 cepa (eu o prefer fara ceapa)
maghiran proaspat
350 g urda
50 g de parmezan ras
sare
piper
nucsoara
5 oua

Mod de preparare

Mai intai am pregatit aluatul pentru foi astfel: intr-un bol am amestecat faina cu apa in care am dizolvat mai intai sarea si cu uleiul. Am pus apoi aluatul pe o masa de lucru si l-am framantat. l-am inpartit 4 parti: 2 mai mari (circa 300 g) si doua mai mici (circa 170 grame). Le-am acoperit cu un prosop de bucatarie si le-am lasta la racoare sa se odihneasca pentru circa 1 ora.

Intre timp am oparit bietolele/ spanacul in apa ce clocotea in care adaugasem sare mare. Dupa circa 5 minute, cand s-au inmuiat, le-am scos intr-un bol cu gheata (a. i. sa nu isi piarda culoarea). Mare atentie la apa in care firbem bietolele, spanacul sau alte plante bogate in clorofila: trebuie sa clocoteasca in momentul in care le introducem in oala, pentru a nu se oxida.

Am scurs apoi bietolele si le-am tocat marunt. Am incins intr-o tigaie putin ulei si un catel de usturoi si am tras bietolele la tigaie pana ce au piers umezeala. Le-am sarat, le-am lasat sa se raceasca si am adaugat 20 g de parmezan ras.

Pana ce bietolele se-au racit am amestecat urda cu un ou, putina sare, putin piper, nucsoara si restul de parmezan ras.

Am intins subtire o foiae dintr-unul din botii mai mari de aluat. Am uns o tava rotunda cu diametru de 30 cm cu ulei si am pus prima foaie in tava. Marginile dau pe afara. Nu va faceti probleme. Ne vor folis apoi. Am uns cu ajutorul unei pensule aceasta foaie cu ulei si am pus deasupra a doua foaie mai mare. Am intins deasupra amestecul de bietole in cazul meu, apoi crema de urda. Am facut cu ajutorul dosului unei linguri 4 cuiburi in crema de urda in care am desfacut 4 oua intregi. Am intins o alta foaie, dintre cele mici si am pus-o deasupra placintii. Am uns-o cu ulei si am acoperit-o cu ultima foaie. Am rasucit toate marginile catre interior, astfel incat sa inchid bine placinta. Am uns-o bine cu ulei deasupra si am gaurit-o usor la baza marginii formate.

Am dat-o la cuptor preincalzit ventilat pentru 40 de minute la 160 de grade.
Torta Pasqualina sau Placinta pentru Pasti. Aceasta placinta este tipica zonei ligure din Italia, dar o intalnim aprope pe mesele tuturor italienilor in ziua de Pasti. Eu zic ca merita incercata. Reuneste din plin culorile si gusturile pascale.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Placinta Ligura Pentru Paste" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 60 %
499.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Placinta Ligura Pentru Paste