Placinta Ligura Pentru Paste

Complexitate
redusa
Placinta Ligura Pentru Paste

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • - 500 g de faina
  • - 250 g apa
  • - 3 g de sare
  • - 30 g ulei
  • Pentru umplutura:
  • - 1 kg de frunze de sfecla (bietole) sau spanac
  • - 1 catel de usturoi sau 1/2 cepa (eu o prefer fara ceapa)
  • - maghiran proaspat
  • - 350 g urda
  • - 50 g de parmezan ras
  • - sare
  • - piper
  • - nucsoara
  • - 5 oua

Mod de preparare

Mai intai am pregatit aluatul pentru foi astfel: intr-un bol am amestecat faina cu apa in care am dizolvat mai intai sarea si cu uleiul. Am pus apoi aluatul pe o masa de lucru si l-am framantat. l-am inpartit 4 parti: 2 mai mari (circa 300 g) si doua mai mici (circa 170 grame). Le-am acoperit cu un prosop de bucatarie si le-am lasta la racoare sa se odihneasca pentru circa 1 ora.

Intre timp am oparit bietolele/ spanacul in apa ce clocotea in care adaugasem sare mare. Dupa circa 5 minute, cand s-au inmuiat, le-am scos intr-un bol cu gheata (a. i. sa nu isi piarda culoarea). Mare atentie la apa in care firbem bietolele, spanacul sau alte plante bogate in clorofila: trebuie sa clocoteasca in momentul in care le introducem in oala, pentru a nu se oxida.

Am scurs apoi bietolele si le-am tocat marunt. Am incins intr-o tigaie putin ulei si un catel de usturoi si am tras bietolele la tigaie pana ce au piers umezeala. Le-am sarat, le-am lasat sa se raceasca si am adaugat 20 g de parmezan ras.

Pana ce bietolele se-au racit am amestecat urda cu un ou, putina sare, putin piper, nucsoara si restul de parmezan ras.

Am intins subtire o foiae dintr-unul din botii mai mari de aluat. Am uns o tava rotunda cu diametru de 30 cm cu ulei si am pus prima foaie in tava. Marginile dau pe afara. Nu va faceti probleme. Ne vor folis apoi. Am uns cu ajutorul unei pensule aceasta foaie cu ulei si am pus deasupra a doua foaie mai mare. Am intins deasupra amestecul de bietole in cazul meu, apoi crema de urda. Am facut cu ajutorul dosului unei linguri 4 cuiburi in crema de urda in care am desfacut 4 oua intregi. Am intins o alta foaie, dintre cele mici si am pus-o deasupra placintii. Am uns-o cu ulei si am acoperit-o cu ultima foaie. Am rasucit toate marginile catre interior, astfel incat sa inchid bine placinta. Am uns-o bine cu ulei deasupra si am gaurit-o usor la baza marginii formate.

Am dat-o la cuptor preincalzit ventilat pentru 40 de minute la 160 de grade.
Torta Pasqualina sau Placinta pentru Pasti. Aceasta placinta este tipica zonei ligure din Italia, dar o intalnim aprope pe mesele tuturor italienilor in ziua de Pasti. Eu zic ca merita incercata. Reuneste din plin culorile si gusturile pascale.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Rustica
1
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
2
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura turnata cu branza de vaci
3
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
5
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Parteneri
Tort ecler
Bucataras.RO

Tort ecler

Un tort simplu, insa de foarte mare efect.

Tort ecler
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia