Se spala cartrofii, se pun la fiert in apa sarata, (cu coaja cu tot se fierb). Dupa ce au fiert se scurg de apa si se lasa la racit. Cand sant complet reci se curata de coaja, se dau prin masina de carne sau se zdrobesc cu presa speciala, se adauga uleiul, apoi sarea si zaharul.
Se pune faina cam 100 de grame si se framanta. Apoi se adauga tot cate putina faina si se framanta. Nu punem toata faina deodata pentru ca nu stim cat sant de aposi cartofii si cata faina le trebuie. Se pune treptat si se framanta pana se obtinem un aluat elastic si moale, nelipicios. Se face un sul din aluat, se taie felii din el, se intind pe blatul de lucru si se pune o pruna in mijloc. Se formeaza bile, se tavalesc putin de tot prin faina, ca sa nu se lipeasca de tava pana le vina randul la fiert.
Se pune la foc o cratita in care am pus apa si sare. Cand apa a dat in fiert se da focul la mic si se pun galustele in apa. Se fierb la foc mic. Sant fierte cand se ridica singure la suprafata.
Intr-o tigaie punem pesmet si prajim la foc mic, amestecand mereu. Nu se pune ulei ca se arde pesmetul repede.
Cand gombotii sant fierti se scot cu o lingura cu gauri (spumiera) si asa fierbinti sa tavalesc prin pesmet. Se aseaza pe un platou sau intr-un castron. Se servesc calzi, cu zahar praf deasupra. Cui ii place (noua ne place asa) poate amesteca zaharul cu scortisoara dupa gust si pudreaza gombotii cu amestecul asta.
Daca ne ramane aluat si nu mai avem prune nu e nici o problema. Din aluat facem suluri mici, de marimea degetului mic al mainii sau intindem aluatul, il decupam cu un pahar, rotocoalele astfel obtinute se umplu cu magiun de prune, se impatura in doua, se lipesc si cu furculita se preseaza marginile ca sa le dam un aspect mai frumos. Se fierb la fel ca si gombotii, se tavalesc si nudlele si urechile prin pesmet si se mananca, presarati cu zahar.
Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasaPrajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosUn desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minuteMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii