Clatite Simple Pas cu Pas

Postat pe: 27-09-2010
(7)

Ingrediente

Ingrediente pentru 8-10 clatite :
100 g faina
300 ml lapte
1-2 oua
1 lingura rom (15 ml)
1 lingura ulei (15 ml)
1/2 lingurita sare
Coaja rasa de lamaie (facultativ)

Mod de preparare

Puneti intr-un bol galbenusurile, romul, sarea, 50 ml lapte, coaja de lamaie (facultativ) si bateti bine cu lingura sau telul pentru omogenizare, apoi adaugati faina si amestecati energic si foarte bine sa nu se faca cocoloase.

Subtiati cu restul de lapte, turnati cate putin la inceput, amestecati bine de fiecare data, pana cand se omogenizeaza compozitia, apoi puneti mai mult lapte odata.
Laptele se poate inlocui in totalitate sau pe jumatate cu sifon.

Separat, bateti albusurile spuma tare si apoi amestecati doar putin (cel mai bine cu polonicul) cu compozitia cu lapte.

Amestecul obtinut va fi spumos si mai gros, dar romul il va mentine spumos pana la sfarsit, iar clatitele vor fi foarte fragede, chiar si mai multe zile.

In cazul in care nu doriti sa puneti albusurile spuma, ci numai galbenusuri sau oua intregi, diluati compozitia numai cu 250 ml lapte sau sifon.

Daca pe parcurs se va ingrosa aluatul de clatite, puteti sa-l diluati cu putin lapte sau sifon. In compozitie puteti sa puneti 2-3 galbenusuri (fara albusuri, care intaresc clatitele, daca nu sunt batute spuma).

Nu puneti zahar in compozitie deoarece se caramelizeaza repede
si clatitele se vor lipi de tigaie.

Coaceti clatitele in tigaie obisnuita, dar cel mai bine in cea de teflon. Puneti la indemana, intr-o canita, 2-4 linguri de ulei, in care tineti si o pensula (dar nu pe soba). Infierbantati tigaia goala (asezata pe ochiul de aragaz un disc subtire, pus peste flacara, sub tigaie), 3-4 minute, la foc mijlociu.

Ridicati apoi tigaia, ungeti-o repede cu putin ulei, pe toata suprafata interioara, cu ajutorul pensulei si o reasezati cateva secunde pe foc.

Luati cu polonicul din compozitie, circa 50 ml (pentru o tigaie mijlocie) si turnati in tigaia ridicata de pe foc, acoperind in strat subtire fundul tigaii, prin miscari de rotire circulare, inclinand-o, ca sa se repartizeze si sa curga comozitia pe toata suprafata ei.
Luati apoi, inca putin din compozitie si completati eventualele goluri.

Asezati tigaia pe foc pana ce compozitia se incheaga bine si se rumeneste pe margini.

Treceti apoi cu un cutit cu varful lat pe sub clatita, de jur-imprejur (la tigaia de teflon folositi o lopatica de lemn sau silicon), desprinzand-o de tigaie, pana la mijloc. Daca s-a rumenit partea de dedesupt, introduceti lama cutitului (sau lopatica de lemn), sub clatita, chiar la mijlocul ei si printr-o miscare rapida, intoarceti-o pe partea cealalta. Lasati in continuare tigaia pe foc pana cand si aceasta fata se va rumeni.

Daca se prinde de tigaie, treceti cu pensula pe marginea tigaii, pe langa clatita, ca sa se scurga putin ulei sub ea, unde este necesar sa se dezlipeasca.

Pentru prima clatita pe care o coaceti, ungeti tigaia bine pe toata suprafata, ca sa se unga toate asperitatile si clatita sa nu se lipesca.

Pastrati clatitele coapte acoperite, intr-o cratita, potrivita ca marime, asezata deasupra unui alt vas in care este apa fierbinte (bain-marie)

Puteti umple clatitele pe masura ce se coc.

Este bine sa folositi aceasta tigaie numai pentru coptul clatitelor, nu si pentru alte preparate.

Clatitele ramase de pe o zi pe alta se pot reancalzi, tot la bain-marie, cu 20 minute inainte de servire.

SUCCES si POFTA BUNA!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Clatite Simple Pas cu Pas" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

alexaaaaaaa
•  30.11.2015 15:16:45

Cautam operatori PC. Se lucreaza comod de acasa, part-time sau full-time. Cerinte:
- cunostinte minime PC
- conexiune internet
- rabdare
- seriozitate
- perseverenta
Nu necesita experienta. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin e-mail. Cereti detalii la adresa: alexaa075@gmail.com

lucia_bp
•  11.05.2011 07:14:13

Conualfy, multumesc pentru precizari.

conualfy
•  11.05.2011 00:51:09

Am crescut cu clatitele facute in Banat de bunica si am ramas cu amintiri foarte bune. Trecand anii, am vazut ca sunt o multime de variatii pe tema clatitelor.

De exemplu bunica mea, la tara, folosea lapte si pentru a face clatitele afanate, folosea putina drojdie de paine. Dupa ce statea compozitia o vreme la caldura, vedeai "gauri" prin compozitie, asa cum ies de la apa minerala.

Diferenta e ca ce facea bunica era mai simplu si clatitele erau putin mai groase, dar grozave la gust.


Mai devreme am facut si eu o serie de clatite, dar fara pensula se poate face si altfel: pui uleiul in tigaia incinsa, ungi tigaia si apoi poti scurge surplusul de ulei in cana; daca e prea mult ulei, nu vor fi asa placute.
In principiu nu va fi nevoie de acel cutit/spatula fiindca se vor desprinde de pe tigaie si fara ajutor, prin clatinarea tigaii.

Iar pentru a face "ca la carte" intoarcerea clatitelor, veti face asta in aer, fara ajutoar de la spatula/etc. :)

lucia_bp
•  15.11.2010 18:36:44

Da, Elena.elena. Poza cu numarul 2 este edificatoare.
Imi cer scuze.

elena.elena
•  12.11.2010 16:04:59

Lingura de ulei se pune peste galbenusuri presupun, asa-i Lucia?

jasper
•  24.02.2010 23:42:06

chiar interesant

tsilly
•  23.02.2010 15:37:21

am sa incerc si eu reteta

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Clatite Simple Pas cu Pas