Cas Din Lapte de Vaca

Postat pe: 27-09-2010
(12)

Ingrediente

lapte de vaca proaspat (eu am folosit 2 galoane - 7,5 l aproximativ)
cheag

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

2h
Cum am procedat? Foarte simplu. Am pus laptele la fiert intr-o oala mare. Dupe fierbere, l-am lasat la racit si cand temperatura laptelui a ajuns la 105 grade (americane) am pus cheagul in lapte.

Pentru cine nu are termometru (eu nu folosesc) se poate face proba caldurii laptelui, introducand degetul in lapte. Daca degetul este comfortabil in caldura din lapte atunci temperatura este ideala pentru a pune cheagul in lapte. Eu a pus la 7,5 l cam o lingura de cheag (al meu este lichid). Am amestecat cu lingura de lemn si am lasat oala pe masa de la bucatarie. In jumate de ora s-a ales zarul de branza.

Am avut doua saculete de tifon pentru branza. Am strecurat zarul (l-am pastrat in alta oala) si am lasat la stors saculetele cu branza. Dupa jumate de ora am luat unul din saculete si l-am pus intr-o farfurie adanca si cu o alta farfurie (plata) am acoperit ca sa se preseza casul si sa ii pot da o forma frumoasa.

Al doilea saculet cu branza l-am introdus in zarul pastrat, in care am introdus foarte multa sare. In saramura asta am pus deci sculetul cu branza si am lasat peste noapte. Casul isi trage atata sare cat ii trebuie. A doua zi am scos casul din zar si l-am pus intr-o farfurie adanca dupa care l-am acoperit cu o alta farfurie (plata). Am pus la frigider si gata, am avut casul, unul dulce (ptr copii si sot) si cel sarat pentru mine.

Asa e cu preferintele astea Imi pare rau ca nu am poze de la prepararea casului sarat, am ramas fara baterie la aparat si a trebuit sa sar peste faza asta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Cas Din Lapte de Vaca" nu uita sa ii faci un review.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 40 %
499.99 lei
299.99 lei

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

lilicut
•  25.06.2010 06:09:36

Mii de multumiri pentru detaliile ce le-ai dat si raspunsul prompt. Hubbie abia asteapta sa fac cas deoarece nu am mai mincat de ani de zile. Iti doresc o vacanta placuta.

pupi
•  24.06.2010 21:59:32

Uite , in poza de la cas ai sa vezi cheagul ala lichid pe care il folosesc ...cel pastile nu stiu cum sa iti pun poza cutiei si pastilrelor pentru ca nu pot aici sa o postez.....cheagul este animal, are in componenta sare, calciu lactic, rennet natural, tricalcium fosfate.....este produsul care se foloseste la pregatirea inghetatelor sugar free, inghetata normala, custard, custard ptr bebe, si la orice alte deserturi mai economicoase. , nu are indulcitor si nici o aroma....normal , multa lume ii spune JUNKET RENNET TABLETES.....eu nu am folosit nicioata cheag vegetal, nu stiu care este diferenta sau daca exista vreuna....stiu ca asta se foloseste si la cottage cheese, , de aia l-am cumparat ....despre cantitatea care a iesit , nu stiu , ca nu am apucat niciodata sa il cantaresc....oricum iese una sau doua bucati destul de mari....sa zic , poate 8oo gr in total........cantitatea de cheag folosita variaza, ptr cheagul lichid si cel solid.....eu am stricat vreo 2 galoane de lapta ( am facut in ture mici) pana am gasit cantitatea exacta ptr laptele care il folosesc eu ( cumpar de la ferma, proaspat muls)....daca pui prea putin nu se incheaga si daca pui prea mult atunci iese casul sau branza gumoasa si scartaie in dinti.... de asta spun ca va trebui sa incerci cu cantitate mai mica prima data, pana ii prinzi spilul....daca mai pot sa iti fiu de folos , scrie-mi


acuma fug la licru si de luni plec in Romania, revin in 5 august...

lilicut
•  24.06.2010 20:16:31

Thanks for the info, pupi! Ai folosit vegetable or animal rennet? si de ce ai folosit pe care l-ai ales tu, te intreb toate astea ca sa imi fac o ideea daca este o diferenta considerabila intre cas daca folosesti animal(highest quality) ori vegetal.Poti sa ne spui si cam ce cantitate de cas a rezultat din 2gal.?

pupi
•  24.06.2010 10:09:23

Lilicut, , ca sa stiu sa iti spun....in Romania ii spune cheag , aici la mine in State ii spune RENNET si se gaseste la Fred Meyer, un land de magazine care nu cred ca ete tare raspandit, su uneori se mai gaseste la o alimentara - Safeway.
Rennetul poate sa fie pastile , asta daca il cumpoeri de la magazin , sau poate fii lichid si poti sa il cumperoi la ferme de vaci ....sper ca te-am ajutat putin de tot

lilicut
•  23.06.2010 22:15:28

Esti asa de draguta sa-mi spui ce fel de cheese culture ai folosit(cum ai spune). Multumesc anticipat.

pupi
•  18.05.2010 19:33:10

Draga mea, eu am cheag lichid si la aprox 8 litri de lapte folosesc aproximativ o lingura...la farmacie ai sa gasesti pastile de cheag, scrie pe instructiunile de pe pachet proportria de cheag care tre sa o folosesti la o anumita cantitate de lapte...imi pare rau ca nu te pot ajuta mai mult....cred ca ai nevoie de jumate de pastila la vreo 2,5-3 litri de lapte dar nu sant sigura....asta depinde si de marimea pastilei....sant sigura ca daca gasesti la farmacie ai sa ai instructiuni de folosire...asa era pe vremuri si nu cred ca s-a schimbat prea mult in privinta asta....sa ma tii la curent te rog, daca ai gasit cheag si cat ai folosit ....am mai avut fete care m-au intrebat si , exact ca si tie, nu am stiut exact ce cantitate sa le spun ca trebuie...as le-am explicat si lor ca si tie...dar nici una nu mi-a raspuns , cu toate ca am rugat fetele sa o faca.... in fine , nu e nici o problema...iti tin pumnii sa gasesti si sa iti iasa casul...pupici

VIOLETA Z
•  18.05.2010 17:01:13

am uitat sa intreb cat cheag trebuie?

VIOLETA Z
•  18.05.2010 16:58:21

Multumesc frumos pentru raspuns.Ai fost f. draguta si mi-ai raspuns f.repede. o sa incerc la farmacie.

pupi
•  18.05.2010 16:54:29

Violeta draga, daca locuiesti i Romania , cred ca poti cumpara de la farmacie....cel putin de acolo cumparam eu oe vremea cand eram in tara....daca nu gasestiu acolo , poti intreba taranii care vand telemea si cas in piata....eu locuiesc in State si am luat de la o ferma de vaci cheagul...imi pare rau ca nu te pot ajuta ai mult

VIOLETA Z
•  18.05.2010 16:45:57

Buna De unde pot sa iau cheag?unde se gaseaste?

dumiany
•  16.04.2010 17:06:19

FELICITARI INCA ODATA!

jasper
•  24.02.2010 23:41:17

bunaaa!!

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Cas Din Lapte de Vaca