Branza Iute la Putina

Postat pe: 04-02-2013
(1)

Ingrediente

Branza 10 kg
sare 1,2 kg
500 gr seu de oaie

Mod de preparare

La pregatirea branzei am asistat la una din retetele trecute, asa ca acum v-om insista asupra uscarii ei. Pentru 10kg de branza este de ajuns un cas mai mare. Asezat pe o masa il taiem felii de 10 cm pe 10cm.

Toata branza o punem pe leasa la culme si o lasam la uscat 5-6 zile, pana se ingalbeneste si da mucegaiul pe ea.
Dupa sase zile dam jos branza de pe leasa si o impartim in doua parti.
Prima parte va fi formata din bucatile cele mai mari si uniforme ca volum.

Adoua parte va fi cea din bucatileneregulate pe care, fara a indeparta mucegaiulsi coaja galbena de la suprafata o framantam intr-o covata de lemn. De la prima cantitate indepartam coaja galbena si mucegaiul si-l adaugam la branza framantata, plus toata cantitatea de sare.

Asadar ne-a rezultat doua feluri de branza, una framantata si una felii de 10 pe 10 cu 3 cm grosime.
Luam 150 de gr de seu de oaie fierbintesi-l turnam la fundul putinei, si cu o pensula il distribuim uniform pe fundul putinei.

Branza pregatita, putina pregatita, trecem la asezat. Primul strat de 5 cm cu branza framantata dupadare un strat de felii. Asa procedam pana terminam toata branza cea mai mare grija este a nu lasa la asezare goluri de aer.

Deasupra presam tare si turnam 350 de grme distribuit uniform de seu fierbinte, peste seu venim cu doua randuri de frunze de nuc, la care mai adaugam un strat de pamant de gradina bine presat.
Durata de macerare sau dospire a acestei branze este de peste 6 luni de zile. Se poate depozita in camari sau in zamnic.
Aici intervine spiritul profetic al celui ce pregateste in continuare felurile de bucate
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Branza Iute la Putina" nu uita sa ii faci un review.
Etichete

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

danielcozma391
•  04.02.2013 14:42:08

In afara faptului ca este un produs natural ,sta la baza unor multitudini de retete ,parte din ele ale mele ,parte din ele ale d-voastra.Respectati timpii.gramajul proportiilor si inca o data NU ARUNCATI mucegaiul si coaja de la preparare.Altfel ADIO branza iute

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Branza Iute la Putina