Branza Iute la Putina

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Branza 10 kg
  • sare 1,2 kg
  • 500 gr seu de oaie

Mod de preparare

La pregatirea branzei am asistat la una din retetele trecute, asa ca acum v-om insista asupra uscarii ei. Pentru 10kg de branza este de ajuns un cas mai mare. Asezat pe o masa il taiem felii de 10 cm pe 10cm.

Toata branza o punem pe leasa la culme si o lasam la uscat 5-6 zile, pana se ingalbeneste si da mucegaiul pe ea.
Dupa sase zile dam jos branza de pe leasa si o impartim in doua parti.
Prima parte va fi formata din bucatile cele mai mari si uniforme ca volum.

Adoua parte va fi cea din bucatileneregulate pe care, fara a indeparta mucegaiulsi coaja galbena de la suprafata o framantam intr-o covata de lemn. De la prima cantitate indepartam coaja galbena si mucegaiul si-l adaugam la branza framantata, plus toata cantitatea de sare.

Asadar ne-a rezultat doua feluri de branza, una framantata si una felii de 10 pe 10 cu 3 cm grosime.
Luam 150 de gr de seu de oaie fierbintesi-l turnam la fundul putinei, si cu o pensula il distribuim uniform pe fundul putinei.

Branza pregatita, putina pregatita, trecem la asezat. Primul strat de 5 cm cu branza framantata dupadare un strat de felii. Asa procedam pana terminam toata branza cea mai mare grija este a nu lasa la asezare goluri de aer.

Deasupra presam tare si turnam 350 de grme distribuit uniform de seu fierbinte, peste seu venim cu doua randuri de frunze de nuc, la care mai adaugam un strat de pamant de gradina bine presat.
Durata de macerare sau dospire a acestei branze este de peste 6 luni de zile. Se poate depozita in camari sau in zamnic.
Aici intervine spiritul profetic al celui ce pregateste in continuare felurile de bucate

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Spaghetti Cacio e Pepe
4
Paste

Spaghetti Cacio e Pepe

Spaghetti Cacio e Pepe
Tort cu spuma de zmeura si ciocolata
5
Dulciuri

Tort cu spuma de zmeura si ciocolata

Tort cu spuma de zmeura si ciocolata
Parteneri
Chec cu portocale
Culinar.RO

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos