Branza de Oaie (branza Inchegata)

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Lapte de oaie
  • cheag de miel sau de vitel

Mod de preparare

Sa presupunem ca avem o cantitate de 30 litri delapte de oaie avem cazanul in care pregatim branza avem sursa de foc, cheagul. Ca ustensile avem nevoie de un linguroi mare, de harzobul pe care presam branza, un ciubar mare in care sa recuperam primul zar si sidila pentru branza (strecuratoare).

Asezam cazanul pe pirostie, rasturnam laptele in cazan si facem focul sub pirostie. Avem grija ca toate ystensilele safie spalate si atent ingrijite

Cheagul folosit de preferinta cel natural obtinut din buft de miel sau de vitel se va amesteca cu zarul de la branza iar din acest amestec v-om doza dupa reguli stricte cheagul pentru laptele pus pe foc la incalzit.

Temperatura la care ridicam laptele va fi in jur de 47-50 de grade Celsius, putem sa cercam cu mana sau cu un termometru. Cand am ajuns la temperatura optima adaugam cheagul (o lingura mare la 5 litri de lapte), liam linguroiul si omogenizam bine laptele cu cheagul. Tragem jarul de sub cazan si asteptam 7-10 min pana cand se va alege branza

Luam ciubarul si-l dam aproape de cazan, asternem cu grija strecuratoatrea pe ciubar dupa care ridicam cazanul de pe pirostii si-l rasturnam in ciubar. Legam strecuratoarea in 4 colturi cu nod sa nu se desfaca o saltam zdravan in sus si pe gura ciubaruluipunem harzobul pentru a presa si a stoarce cat mai bine branza.

Dupa presarea casului de branza il v-om pune la scurs atarnatde un cui la grinda in cazul in care nu avem un suport special pentru asa ceva.

De mentinut faptulca pentru a realiza o branza de buna calitate cawsul va sta 24 de ore in strecuratoare dupa care il scoatem din strecuratoare si il lasam 6 zile la uscat. Pentru uscare ne folosim de o leasa de nuiele invelita in tifon

Cu primul zar rezultat trecem imediat la obtinerea urdei si a jantitei
Ca mod de servire putem sa ne gandim la o mie de variante care mai de care in raport de imaginatia fiecaruia. Darde la branza obtinuta astfel si pana la specialitatile care se pot obtine cale lunga sa mai fie

Asa ca nu ne ramane decat sa taiem o felie de cas sa spargem o ceapa rosie, oleaca de slanina si cat ai zice peste incropim o masa frugala si rapida. Poftiti de va alaturati

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Dulceata de agrise
4
Placinte cu carne
5
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie