Branza de Oaie (branza Inchegata)

Postat pe: 24-01-2013
(2)

Ingrediente

Lapte de oaie
cheag de miel sau de vitel

Mod de preparare

Sa presupunem ca avem o cantitate de 30 litri delapte de oaie avem cazanul in care pregatim branza avem sursa de foc, cheagul. Ca ustensile avem nevoie de un linguroi mare, de harzobul pe care presam branza, un ciubar mare in care sa recuperam primul zar si sidila pentru branza (strecuratoare).

Asezam cazanul pe pirostie, rasturnam laptele in cazan si facem focul sub pirostie. Avem grija ca toate ystensilele safie spalate si atent ingrijite

Cheagul folosit de preferinta cel natural obtinut din buft de miel sau de vitel se va amesteca cu zarul de la branza iar din acest amestec v-om doza dupa reguli stricte cheagul pentru laptele pus pe foc la incalzit.

Temperatura la care ridicam laptele va fi in jur de 47-50 de grade Celsius, putem sa cercam cu mana sau cu un termometru. Cand am ajuns la temperatura optima adaugam cheagul (o lingura mare la 5 litri de lapte), liam linguroiul si omogenizam bine laptele cu cheagul. Tragem jarul de sub cazan si asteptam 7-10 min pana cand se va alege branza

Luam ciubarul si-l dam aproape de cazan, asternem cu grija strecuratoatrea pe ciubar dupa care ridicam cazanul de pe pirostii si-l rasturnam in ciubar. Legam strecuratoarea in 4 colturi cu nod sa nu se desfaca o saltam zdravan in sus si pe gura ciubaruluipunem harzobul pentru a presa si a stoarce cat mai bine branza.

Dupa presarea casului de branza il v-om pune la scurs atarnatde un cui la grinda in cazul in care nu avem un suport special pentru asa ceva.

De mentinut faptulca pentru a realiza o branza de buna calitate cawsul va sta 24 de ore in strecuratoare dupa care il scoatem din strecuratoare si il lasam 6 zile la uscat. Pentru uscare ne folosim de o leasa de nuiele invelita in tifon

Cu primul zar rezultat trecem imediat la obtinerea urdei si a jantitei
Ca mod de servire putem sa ne gandim la o mie de variante care mai de care in raport de imaginatia fiecaruia. Darde la branza obtinuta astfel si pana la specialitatile care se pot obtine cale lunga sa mai fie

Asa ca nu ne ramane decat sa taiem o felie de cas sa spargem o ceapa rosie, oleaca de slanina si cat ai zice peste incropim o masa frugala si rapida. Poftiti de va alaturati
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Branza de Oaie (branza Inchegata)" nu uita sa ii faci un review.
Etichete

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

xanora
•  31.01.2013 21:22:57

E, aici pot zice ceva ca am facut hihi.La noi acasa in Dobrogea nu se fierbea laptele, se punea cheagul de la miel doar. cel de vitel se punea la lapte de vaca, si se lasa cateva ore bune.Dupa care se punea branzarul - e facut din lemn , ca o cutie, are forma de casuta iar unde ar fi "acoperisul" avea o despartitura- pe o masa , sub scurgerea de la branzar cazanul de strans zerul- idem tie- se punea sedila in branzar si se rasturna laptele inchegat. Acum , cum era inchegat, taiam repede cuun cutit de masa neascutitin bucatele ca sa iasa zerul. Se lega strans, se punea capacul cu o greutate deasupra si se lasa pana nu mai curgea zer deloc.Dupa care , se desfacea si repeta faza cu cutit netaios de doua ori. Cine facea pt vandut prin vecini o taia doar o data, caci retinea mai mult zer si tragea mai mult la cantar. La noi acasa branza de mai nu se vindea niciodata, era tinuta intr-o putina separata caci se stie ca e cea mai grasa branza. Acum, tataia cum e de pe la munte spre Sibiu, mai facea cateodata niste specialitati, cam greu de explicat aici. Dar, se stie, fiecare casa are secretul ei !

danielcozma391
•  24.01.2013 13:11:02

Facem reclama la tot ce se poate ,la tot ce este strain de tara asta.Cu ce este mai buna branza altuia decat branza pomenita la parintii nostri.
Atatea nume de branzeturi de ti se plimba limba in gura cand vrei sa le rostesti numele. Scotociti in lada de zestre a bunicilor vostri si vedeti cate feluri de branza avem si facem si noi.

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Branza de Oaie (branza Inchegata)