Branza de Oaie (branza Inchegata)

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Lapte de oaie
  • cheag de miel sau de vitel

Mod de preparare

Sa presupunem ca avem o cantitate de 30 litri delapte de oaie avem cazanul in care pregatim branza avem sursa de foc, cheagul. Ca ustensile avem nevoie de un linguroi mare, de harzobul pe care presam branza, un ciubar mare in care sa recuperam primul zar si sidila pentru branza (strecuratoare).

Asezam cazanul pe pirostie, rasturnam laptele in cazan si facem focul sub pirostie. Avem grija ca toate ystensilele safie spalate si atent ingrijite

Cheagul folosit de preferinta cel natural obtinut din buft de miel sau de vitel se va amesteca cu zarul de la branza iar din acest amestec v-om doza dupa reguli stricte cheagul pentru laptele pus pe foc la incalzit.

Temperatura la care ridicam laptele va fi in jur de 47-50 de grade Celsius, putem sa cercam cu mana sau cu un termometru. Cand am ajuns la temperatura optima adaugam cheagul (o lingura mare la 5 litri de lapte), liam linguroiul si omogenizam bine laptele cu cheagul. Tragem jarul de sub cazan si asteptam 7-10 min pana cand se va alege branza

Luam ciubarul si-l dam aproape de cazan, asternem cu grija strecuratoatrea pe ciubar dupa care ridicam cazanul de pe pirostii si-l rasturnam in ciubar. Legam strecuratoarea in 4 colturi cu nod sa nu se desfaca o saltam zdravan in sus si pe gura ciubaruluipunem harzobul pentru a presa si a stoarce cat mai bine branza.

Dupa presarea casului de branza il v-om pune la scurs atarnatde un cui la grinda in cazul in care nu avem un suport special pentru asa ceva.

De mentinut faptulca pentru a realiza o branza de buna calitate cawsul va sta 24 de ore in strecuratoare dupa care il scoatem din strecuratoare si il lasam 6 zile la uscat. Pentru uscare ne folosim de o leasa de nuiele invelita in tifon

Cu primul zar rezultat trecem imediat la obtinerea urdei si a jantitei
Ca mod de servire putem sa ne gandim la o mie de variante care mai de care in raport de imaginatia fiecaruia. Darde la branza obtinuta astfel si pana la specialitatile care se pot obtine cale lunga sa mai fie

Asa ca nu ne ramane decat sa taiem o felie de cas sa spargem o ceapa rosie, oleaca de slanina si cat ai zice peste incropim o masa frugala si rapida. Poftiti de va alaturati

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia