Branza de Oaie (branza Inchegata)

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Lapte de oaie
  • cheag de miel sau de vitel

Mod de preparare

Sa presupunem ca avem o cantitate de 30 litri delapte de oaie avem cazanul in care pregatim branza avem sursa de foc, cheagul. Ca ustensile avem nevoie de un linguroi mare, de harzobul pe care presam branza, un ciubar mare in care sa recuperam primul zar si sidila pentru branza (strecuratoare).

Asezam cazanul pe pirostie, rasturnam laptele in cazan si facem focul sub pirostie. Avem grija ca toate ystensilele safie spalate si atent ingrijite

Cheagul folosit de preferinta cel natural obtinut din buft de miel sau de vitel se va amesteca cu zarul de la branza iar din acest amestec v-om doza dupa reguli stricte cheagul pentru laptele pus pe foc la incalzit.

Temperatura la care ridicam laptele va fi in jur de 47-50 de grade Celsius, putem sa cercam cu mana sau cu un termometru. Cand am ajuns la temperatura optima adaugam cheagul (o lingura mare la 5 litri de lapte), liam linguroiul si omogenizam bine laptele cu cheagul. Tragem jarul de sub cazan si asteptam 7-10 min pana cand se va alege branza

Luam ciubarul si-l dam aproape de cazan, asternem cu grija strecuratoatrea pe ciubar dupa care ridicam cazanul de pe pirostii si-l rasturnam in ciubar. Legam strecuratoarea in 4 colturi cu nod sa nu se desfaca o saltam zdravan in sus si pe gura ciubaruluipunem harzobul pentru a presa si a stoarce cat mai bine branza.

Dupa presarea casului de branza il v-om pune la scurs atarnatde un cui la grinda in cazul in care nu avem un suport special pentru asa ceva.

De mentinut faptulca pentru a realiza o branza de buna calitate cawsul va sta 24 de ore in strecuratoare dupa care il scoatem din strecuratoare si il lasam 6 zile la uscat. Pentru uscare ne folosim de o leasa de nuiele invelita in tifon

Cu primul zar rezultat trecem imediat la obtinerea urdei si a jantitei
Ca mod de servire putem sa ne gandim la o mie de variante care mai de care in raport de imaginatia fiecaruia. Darde la branza obtinuta astfel si pana la specialitatile care se pot obtine cale lunga sa mai fie

Asa ca nu ne ramane decat sa taiem o felie de cas sa spargem o ceapa rosie, oleaca de slanina si cat ai zice peste incropim o masa frugala si rapida. Poftiti de va alaturati

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Prajitura Kinder Bueno
2
Dulciuri

Prajitura Kinder Bueno

Aceasta prajitura se bazeaza adesea pe baza de biscuiti sau blat de ciocolata fina, care este apoi umpluta cu o crema moale...

Prajitura Kinder Bueno
Prajitura cu Nutella si nuca prajita
3
Dulciuri

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Humus reţetă ardei copt
4
Aperitive

Humus reţetă ardei copt

Humus reţetă ardei copt
Prajitura cu branza si blat de cacao razuit (Rudy)
5
Dulciuri

Prajitura cu branza si blat de cacao razuit (Rudy)

Prajitura cu branza si blat de cacao razuit (Rudy)
Parteneri
Prăjitură cu nucă
Bucataras.RO

Prăjitură cu nucă

Am primit o provocare și cum sunt Bucătăraș Minunat, nu puteam dezamăgi colegele;) Mi-a sărit în ochi :D Prăjitura cu...

Prăjitură cu nucă
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala