Ingrediente
● 50 g drojdie proaspata |
● 1 lingura zahar |
● 100 ml lapte, caldut |
● 150 g bacon / costita afumata, taiat cubulete mici |
● ulei |
● 1 kg faina, cernuta |
● 250 g unt / margarina, moale |
● 1 ou |
● 2 cartofi mari, fierti si pisati |
● 2 linguri cu varf pasta de hrean ras (la borcan) |
● 2 linguri sare |
● 160-180 g smantana, la temperatura camerei |
● 1 galbenus, pentru uns |
● chimen pentru t presarat (optional) |
Mod de preparare
Amestecati drojdia cu zahar, diluati cu lapte caldut si amestecati pana ce zaharul este topit. Presarati deasupra 1 lingura de faina si lasati acoperit, la crescut, in loc cald.
Intre timp, prajiti bucatelele de bacon / costita afumata in putin ulei.
Puneti intr-un vas mai mare restul ingredientelor (mai putin smantana), adaugati drojdia activata, baconul prajit si amestecati. Adaugati treptat smantana si framantati un aluat omogen care se desprinde de vas si mana. Dati forma de bila si lasati cca 30 min la dospit, in vas acoperit.
Scoateti aluatul pe planul de lucru usor infainat si intindeti o foaie dreptunghiulara groasa de 1 deget - cca 1,5 cm. Impaturiti-o in doua, apoi in patru si lasati aluatul inca o data la crescut pentru 25- 30 min, in vasul acoperit.
Intindeti din nou aluatul intr-o foaie de aproximativ 1,5- 2 cm grosime. Crestati-l cu un cutit, tragand cu varful linii pe ambele directii, stantand astfel patratele mici, apoi decupati cu o forma rotunda sau patrata. Transferati intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Asezati-le foarte aproape unele langa altele, obligand aluatul sa creasca in sus si nu in lateral.
* Adunati aluatul ramas in urma decuparii, intindeti-l in foaie groasa de 1 deget, trasati linii cu cutitul si decupati din nou. Repetati pana folositi tot aluatul.
Ungeti cu galbenus usor batut cu 1 lingura de lapte si presarati cu chimen (optional).
Dati la cuptorul preincalzit pentru cca 30 min, la 180 grade sau pana ce sunt facute si frumos rumenite.
Scoateti pe un gratar si lasati sa se raceasca.
Serviti caldute sau reci, simple sau alaturi de o cana cu ceai ori lapte.
Fiind picante, aceste aperitive se potrivesc de minune si alaturi de un pahar cu bere. Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Aperitive cu Bacon si Hrean" nu uita sa ii faci un review.
Intre timp, prajiti bucatelele de bacon / costita afumata in putin ulei.
Puneti intr-un vas mai mare restul ingredientelor (mai putin smantana), adaugati drojdia activata, baconul prajit si amestecati. Adaugati treptat smantana si framantati un aluat omogen care se desprinde de vas si mana. Dati forma de bila si lasati cca 30 min la dospit, in vas acoperit.
Scoateti aluatul pe planul de lucru usor infainat si intindeti o foaie dreptunghiulara groasa de 1 deget - cca 1,5 cm. Impaturiti-o in doua, apoi in patru si lasati aluatul inca o data la crescut pentru 25- 30 min, in vasul acoperit.
Intindeti din nou aluatul intr-o foaie de aproximativ 1,5- 2 cm grosime. Crestati-l cu un cutit, tragand cu varful linii pe ambele directii, stantand astfel patratele mici, apoi decupati cu o forma rotunda sau patrata. Transferati intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Asezati-le foarte aproape unele langa altele, obligand aluatul sa creasca in sus si nu in lateral.
* Adunati aluatul ramas in urma decuparii, intindeti-l in foaie groasa de 1 deget, trasati linii cu cutitul si decupati din nou. Repetati pana folositi tot aluatul.
Ungeti cu galbenus usor batut cu 1 lingura de lapte si presarati cu chimen (optional).
Dati la cuptorul preincalzit pentru cca 30 min, la 180 grade sau pana ce sunt facute si frumos rumenite.
Scoateti pe un gratar si lasati sa se raceasca.
Serviti caldute sau reci, simple sau alaturi de o cana cu ceai ori lapte.
Fiind picante, aceste aperitive se potrivesc de minune si alaturi de un pahar cu bere. Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Aperitive cu Bacon si Hrean" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany