Traditii si obiceiuri culinare de Sfantul Andrei

Traditii si obiceiuri culinare de Sfantul Andrei

Noaptea de Sf. Andrei este, daca vreti, echivalentul romanesc al noptii de Halloween. Intocmai ca si Halloween-ul si aceasta sarbatoare romaneasca are o serie de traditii si superstitii cu care vine la pachet, iar unele dintre acestea au legatura si cum domeniul culinar.

De exemplu, de noaptea de Sfantul Andrei se spune ca spiritele ies in lume si ca lupii vorbesc cu grai omenesc. Oamenii se pot apara cu un aliment magic: usturoiul.

Usturoiul care alunga strigoii:

- Pentru a alunga spiritele rele, este folosit peste tot usturoiul, de la grajdurile animalelor pana la cruciulitele facute pe manutele copiilor. De asemenea, tot pentru protectie se unge cu usturoi la tatana usii, la prag, la geamuri, peste tot pe unde in casa ar putea sa intre raul. 

- Copiilor li se facea cruciulita cu usturoi pe manuta, li se facea de mancare cu usturoi, cam toate sunt in jurul acestei idei de lupta impotriva magicului negativ.

Tot de aceasta sarbatoare se spune ca fetele isi pot afla ursitul: 

- Fetele care vor sa se marite pun sub perna un fir de busuioc. Astfel, se spune ca vor ajunge sa-si viseze iubitul.

- Totodata, la miezul noptii fetele intorc un ulcior de lut cu gura in jos, pun pe fundul vasului 3 carbuni incinsi si rostesc o incantatie. Acest ritual este executat in noaptea de Sf. Andrei pentru a cuceri inima baiatului iubit.

Un alt aliment cu proprietati magice in ziua de Sf. Andrei este graul:

- Cine pune grau la incoltit de Sf. Andrei poate afla cum va fi recolta de anul viitor, dar si cat de prospera va fi casa si familia lui.

O alta superstitie care are legatura cu bucataria: se spune ca spiritele rele nu vor avea acces in casa daca gospodinele vor intoarce in seara de Sf. Andrei toate canile si vasele cu gura in jos.

Tot de aceasta sarbatoare se pregatesc doua preparate traditionale: turtuca si covasa. Despre ele va povestim aici.

Sursa foto: sfatulparintilor.ro
Sursa articol: crestinortodox.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Gogosi a la Sidy
3
Dulciuri

Gogosi a la Sidy

Gogosi a la Sidy
Prajitura cu Mere si Iaurt
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Parteneri
Paste cu sos bechamel, ciuperci si mozzarella
Bucataras.RO

Paste cu sos bechamel, ciuperci si mozzarella

Aceasta reteta delicioasa am pregatit-o dupa o reteta luata de la Rocsi. Multumesc pentru reteta! :*

Paste cu sos bechamel, ciuperci si mozzarella
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Prajitura Bounty
Gustos.RO

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty