Noaptea de Sf. Andrei este, daca vreti, echivalentul romanesc al noptii de Halloween. Intocmai ca si Halloween-ul si aceasta sarbatoare romaneasca are o serie de traditii si superstitii cu care vine la pachet, iar unele dintre acestea au legatura si cum domeniul culinar.
De exemplu, de noaptea de Sfantul Andrei se spune ca spiritele ies in lume si ca lupii vorbesc cu grai omenesc. Oamenii se pot apara cu un aliment magic: usturoiul.
Usturoiul care alunga strigoii:
- Pentru a alunga spiritele rele, este folosit peste tot usturoiul, de la grajdurile animalelor pana la cruciulitele facute pe manutele copiilor. De asemenea, tot pentru protectie se unge cu usturoi la tatana usii, la prag, la geamuri, peste tot pe unde in casa ar putea sa intre raul.
- Copiilor li se facea cruciulita cu usturoi pe manuta, li se facea de mancare cu usturoi, cam toate sunt in jurul acestei idei de lupta impotriva magicului negativ.
Tot de aceasta sarbatoare se spune ca fetele isi pot afla ursitul:
- Fetele care vor sa se marite pun sub perna un fir de busuioc. Astfel, se spune ca vor ajunge sa-si viseze iubitul.
- Totodata, la miezul noptii fetele intorc un ulcior de lut cu gura in jos, pun pe fundul vasului 3 carbuni incinsi si rostesc o incantatie. Acest ritual este executat in noaptea de Sf. Andrei pentru a cuceri inima baiatului iubit.
Un alt aliment cu proprietati magice in ziua de Sf. Andrei este graul:
- Cine pune grau la incoltit de Sf. Andrei poate afla cum va fi recolta de anul viitor, dar si cat de prospera va fi casa si familia lui.
O alta superstitie care are legatura cu bucataria: se spune ca spiritele rele nu vor avea acces in casa daca gospodinele vor intoarce in seara de Sf. Andrei toate canile si vasele cu gura in jos.
Tot de aceasta sarbatoare se pregatesc doua preparate traditionale: turtuca si covasa. Despre ele va povestim aici.
Sursa foto: sfatulparintilor.ro
Sursa articol: crestinortodox.ro
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosUn desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minutePrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii