Traditii si obiceiuri culinare de Sfantul Andrei

Traditii si obiceiuri culinare de Sfantul Andrei

Noaptea de Sf. Andrei este, daca vreti, echivalentul romanesc al noptii de Halloween. Intocmai ca si Halloween-ul si aceasta sarbatoare romaneasca are o serie de traditii si superstitii cu care vine la pachet, iar unele dintre acestea au legatura si cum domeniul culinar.

De exemplu, de noaptea de Sfantul Andrei se spune ca spiritele ies in lume si ca lupii vorbesc cu grai omenesc. Oamenii se pot apara cu un aliment magic: usturoiul.

Usturoiul care alunga strigoii:

- Pentru a alunga spiritele rele, este folosit peste tot usturoiul, de la grajdurile animalelor pana la cruciulitele facute pe manutele copiilor. De asemenea, tot pentru protectie se unge cu usturoi la tatana usii, la prag, la geamuri, peste tot pe unde in casa ar putea sa intre raul. 

- Copiilor li se facea cruciulita cu usturoi pe manuta, li se facea de mancare cu usturoi, cam toate sunt in jurul acestei idei de lupta impotriva magicului negativ.

Tot de aceasta sarbatoare se spune ca fetele isi pot afla ursitul: 

- Fetele care vor sa se marite pun sub perna un fir de busuioc. Astfel, se spune ca vor ajunge sa-si viseze iubitul.

- Totodata, la miezul noptii fetele intorc un ulcior de lut cu gura in jos, pun pe fundul vasului 3 carbuni incinsi si rostesc o incantatie. Acest ritual este executat in noaptea de Sf. Andrei pentru a cuceri inima baiatului iubit.

Un alt aliment cu proprietati magice in ziua de Sf. Andrei este graul:

- Cine pune grau la incoltit de Sf. Andrei poate afla cum va fi recolta de anul viitor, dar si cat de prospera va fi casa si familia lui.

O alta superstitie care are legatura cu bucataria: se spune ca spiritele rele nu vor avea acces in casa daca gospodinele vor intoarce in seara de Sf. Andrei toate canile si vasele cu gura in jos.

Tot de aceasta sarbatoare se pregatesc doua preparate traditionale: turtuca si covasa. Despre ele va povestim aici.

Sursa foto: sfatulparintilor.ro
Sursa articol: crestinortodox.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Chec cu ciocolata
1
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post
3
Dulciuri

Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post

Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post
Tort de clatite cu budinca
4
Dulciuri

Tort de clatite cu budinca

Tort de clatite cu budinca
Tocana de gogonele
5
Parteneri
Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Culinar.RO

Tort de biscuiti cu crema de vanilie

E foarte posibil ca expresia “bun de te lingi pe degete” sa fi pornit de la urmatoarea reteta: Tort de biscuiti cu crema...

Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata
Gustos.RO

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata

Incearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata