Cum se pregatesc Turtuca si Covasa, retete traditionale de Sf. Andrei

(0)

2015-11-23 00:00:00

Sfantul Andrei este denumit si Santandrei sau Mos Andrei, Andrei de iarna sau Indrea, si este sarbatorit pe 30 noiembrie.

De asemenea, Santandrei este o mare divinitate geto-daca peste care crestinii au suprapus pe Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, ocrotitorul Romaniei.

Cum se intampla la toate sarbatorile mari, Noaptea Sfantului Andrei este marcata si ea de traditii si obiceiuri precrestine, privind protectia oamenilor si animalelor, precum si de practici premonitorii si ritualuri de dragoste.

Pentru aceasta sarbatoare exista 2 retete traditionale care au atributii premonitorii, dar si de protectie impotriva strigoilor: Turtuca si Covasa.


Sursa foto: timisoaraexpress.ro

Turtuca de Andrei

Aceasta se prepara de fetele de maritat pentru a-si afla ursitul. Cu o zi inainte de Sfantul Andrei, turtuca se facea foarte sarata, iar fata trebuia sa o manance inainte de culcare, fara sa bea apa dupa ea.

Se spune ca baiatul pe care-l visa ca-i aduce apa, ca sa-i potoleasca setea, era cel care urma sa-i ceara mana de Anul Nou.

Ingrediente:

500 g faina
250 ml apa
25 g drojdie
o lingurita sare
ulei pentru prajit

Mod de preparare:

Drojdia se pune in apa calduta si se amesteca bine. Intr-un castron se pune faina si se face o gropita unde se pune drojdia. Se lasa la crescut timp de 30 minute.

Dupa ce a dospit se framanta bine cu faina si sare pana se obtine un aluat potrivit de tare.

Aluatul se presara cu faina si se lasa sa mai creasca 40 de minute, pana isi dubleaza volumul. Se taie din el bucati care apoi se modeleaza rotunde si subtiri.

Fiecare turtuca se prajeste in ulei.

Covasa, bautura anti-strigoi

Covasa se imparte vecinilor in ziua de Sf. Andrei pentru ca vacile sa fie laptoase, iar oamenii sa fie feriti de strigoi.

Ingrediente:

300 - 400g de malai
100g faina
o cana de bors
20 l apa calda

Mod de preparare:

Intr-un borcan mare, de 20-30 litri, se pune malaiul amestecat cu faina. Se face un cuib si in el si adauga borsul.

Se adauga treptat apa fierbinte, amestecandu-se incontinuu cu o lingura de lemn, pana ce se obtine o compozitie vascoasa.

Se lasa 5-6 ore la caldura, pana ce incepe sa fermenteze, apoi se fierbe la foc potrivit, intr-un ceaun, pana se mai ingroasa.

Rezultatul final este o bautura dulce-acrisoara, asemaatoare cu braga.

Sursa foto: monitorulvn.ro
Sursa articol: digi24.rocrestinortodox.ro