Cum preparau strabunicii nostri carnatii pentru Sarbatorile de Iarna

Cum preparau strabunicii nostri carnatii pentru Sarbatorile de Iarna

Carnatul este unul dintre preparatele traditionale romanesti asociate cu Sarbatorile de Iarna.

In urma cu 100 de ani, pe vremea strabunicilor nostri, carnatii nu se faceau la fel de usor ca acum. In primul rand, carnea era tocata manual. De asemenea, tot manual era bagata si in intestinele de porc, pregatite in prealabil.

La taierea porcului, carnatul era preparatul cel mai greu de facut. O zi intreaga se lucra la pregatirea lui, nu doar un om, ci patru. Din aceste motive, carnatul era o delicatesa consumata doar de sarbatori.

"De obicei porcul era taiat dupa data de 1 decembrie, cand incepea sa se raceasca afara. Taranii se trezeau cu noaptea in cap si terminau treaba tot cu noaptea in cap. La taiatul porcului participa familia si in cazuri exceptionale vecinii care aveau o datorie catre familia in cauza. Acum 50-100 de ani, in lipsa masinilor de tocat carne, care au aparut in urma cu doar cateva decenii, taranii erau nevoiti sa marunaeasca carnea cu cutitul pentru carnat. Se folosea mai mult muschiul, pentru ca nu avea foarte multa grasime. Totul se intampla pe un butuc, ce era dus in casa, la caldura. Odata maruntita, carnea era condimentata, cu sare, piper si boia, dar si cu usturoi din belsug. Dupa ce carnea se toca, era pusa impreuna cu ingredientele in covata de lemn si se framanta de catre femeia casei foarte, foarte bine...'pana asuda' - spuneau batranii.", povesteste Iosif Ciunterei, un tanar etnograf, care a crescut cu acest obicei.

Migaloasa era si tratarea intestinelor pentru a putea fi folosite. Acestea erau curatate, intoarse pe dos si trecute printre doua nuiele pentru a scapa de grasime. Tot procesul se desfasura cand intestinele scoase din porc erau inca calde. Intestinele erau mai apoi spalate cu apa cu faina de porumb si lasate in apa cu sare pentru a-si spori rezistenta.

Dupa ce carnatii erau gata, acestia erau intepati din loc in loc si lasati peste noapte in apa. A doua zi, erau pusi la afumat in podul casei, agatati de barnele de langa horn. Aici petreceau in jur de o saptamana, iar focul se facea in aceasta perioada doar cu lemne de fag, pentru a da un gust mai bun carnatilor.

Cand afara incepea sa se incalzeasca, prin februarie-martie, carnatii erau luati din pod, taiati in bucatele si pusi in borcane cu untura.

Daca vi s-a facut pofta de carnati pregatiti in casa, aveti aici o reteta numai buna

Sursa foto: myraskitchen.blogspot.ro
Sursa articol: adevarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia