Cum preparau strabunicii nostri carnatii pentru Sarbatorile de Iarna

Cum preparau strabunicii nostri carnatii pentru Sarbatorile de Iarna

Carnatul este unul dintre preparatele traditionale romanesti asociate cu Sarbatorile de Iarna.

In urma cu 100 de ani, pe vremea strabunicilor nostri, carnatii nu se faceau la fel de usor ca acum. In primul rand, carnea era tocata manual. De asemenea, tot manual era bagata si in intestinele de porc, pregatite in prealabil.

La taierea porcului, carnatul era preparatul cel mai greu de facut. O zi intreaga se lucra la pregatirea lui, nu doar un om, ci patru. Din aceste motive, carnatul era o delicatesa consumata doar de sarbatori.

"De obicei porcul era taiat dupa data de 1 decembrie, cand incepea sa se raceasca afara. Taranii se trezeau cu noaptea in cap si terminau treaba tot cu noaptea in cap. La taiatul porcului participa familia si in cazuri exceptionale vecinii care aveau o datorie catre familia in cauza. Acum 50-100 de ani, in lipsa masinilor de tocat carne, care au aparut in urma cu doar cateva decenii, taranii erau nevoiti sa marunaeasca carnea cu cutitul pentru carnat. Se folosea mai mult muschiul, pentru ca nu avea foarte multa grasime. Totul se intampla pe un butuc, ce era dus in casa, la caldura. Odata maruntita, carnea era condimentata, cu sare, piper si boia, dar si cu usturoi din belsug. Dupa ce carnea se toca, era pusa impreuna cu ingredientele in covata de lemn si se framanta de catre femeia casei foarte, foarte bine...'pana asuda' - spuneau batranii.", povesteste Iosif Ciunterei, un tanar etnograf, care a crescut cu acest obicei.

Migaloasa era si tratarea intestinelor pentru a putea fi folosite. Acestea erau curatate, intoarse pe dos si trecute printre doua nuiele pentru a scapa de grasime. Tot procesul se desfasura cand intestinele scoase din porc erau inca calde. Intestinele erau mai apoi spalate cu apa cu faina de porumb si lasate in apa cu sare pentru a-si spori rezistenta.

Dupa ce carnatii erau gata, acestia erau intepati din loc in loc si lasati peste noapte in apa. A doua zi, erau pusi la afumat in podul casei, agatati de barnele de langa horn. Aici petreceau in jur de o saptamana, iar focul se facea in aceasta perioada doar cu lemne de fag, pentru a da un gust mai bun carnatilor.

Cand afara incepea sa se incalzeasca, prin februarie-martie, carnatii erau luati din pod, taiati in bucatele si pusi in borcane cu untura.

Daca vi s-a facut pofta de carnati pregatiti in casa, aveti aici o reteta numai buna

Sursa foto: myraskitchen.blogspot.ro
Sursa articol: adevarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Prajitura Kinder Bueno
2
Dulciuri

Prajitura Kinder Bueno

Aceasta prajitura se bazeaza adesea pe baza de biscuiti sau blat de ciocolata fina, care este apoi umpluta cu o crema moale...

Prajitura Kinder Bueno
Negresa (III)
3
Dulciuri

Negresa (III)

Negresa (III)
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Bilute de cascaval, cu nuca -  reteta video
Bucataras.RO

Bilute de cascaval, cu nuca - reteta video

Bilute de cascaval, cu nuca - reteta video
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala