Paine cu unt de arahide

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • - 480 g faina alba (am folosit faina BL-55) proaspat cernuta si in plus faina pentru infainarea suprafetei de lucru si tapetarea tavii
  • - 8 g sare fin macinata
  • - 4,5 g drojdie uscata
  • - 250 ml apa la temperatura de 25 grade C (este posibil sa aveti nevoie de o cantitate mai mare de apa)
  • - 300 g unt de arahide la temperatura camerei
  • - 100 g arahide (eu nu am avut arahide si am folosit migdale)
  • - 100 g zahar extrafin (se foloseste pentru caramelizarea arahidelor)
  • - 1/2 lingura cu ulei pentru pensularea tavii si a foliei alimentare

Mod de preparare

- Arahidele se maruntesc grosier in robotul de bucatarie.
- Se pun intr-o tigaie antiaderenta, la foc mediu, arahidele maruntite, 100 g zahar, 3 linguri cu apa (este posibil sa aveti nevoie de 4 linguri cu apa).
- Se amesteca intreaga compozitie cu o lingura din lemn si se pastreaza pe foc pana cand amestecul devine uscat si sfaramicios. Se micsoreaza apoi intensitatea flacarii si se amesteca intreaga compozitie continuu pana zaharul asezat pe suprafata arahidelor dobandeste o culoare aurie.
- Se ia amestecul de pe foc si se lasa sa se raceasca.
- Se pun intr-un bol faina, drojdia si sarea (sarea se aseaza la distanta de drojdie).
- Se adauga treptat apa si se framanta in continuare pana compozitia dobandeste consistenta unui aluat lipicios, moale. Se acopera bolul cu folie alimentara. Se pastreaza aluatul in bol timp de o ora la temperatura camerei.
- Se adauga untul de arahide si se framanta compozitia cu mana pana la formarea unui aluat lipicios.
- Se pune aluatul pe suprafata de lucru infainata in prealabil si se framanta timp de 10 minute.
- Se adauga arahidele caramelizate si se framanta aluatul in continuare (pana ce acestea sunt incorporate in compozitie)
- Se acopera aluatul cu un bol si se lasa la temperatura camerei timp de o ora.
- Se framanta putin aluatul pe suprafata de lucru usor infainata in prealabil.
- Se imparte aluatul in 8 parti aproximativ egale.
- Fiecare parte de aluat se framanta putin si se modeleaza sub forma unei sfere. Aluatul care urmeaza sa fie modelat se pastreaza acoperit.
- Se pensuleaza cu ulei si se tapeteaza cu faina o tava rotunda cu diametrul de 25 cm.
- Se aseaza sferele de aluat in tava (o sfera central iar celelelalte sfere in jurul ei dar la marginea tavii).
- Se acopera tava cu folie alimentara pensulata in prealabil cu ulei.
- Se lasa sa dospeasca timp de o ora la temperatura camerei.
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
- Se coace aluatul in cuptor timp de 25 minute la 200 grade C.
- Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar. Painea se feliaza numai dupa racire.
- Se serveste cu miere sau cu ciocolata topita.

- Reteta apartine lui Paul Hollywood si este publicata in cartea acestuia ”100 Great breads” - ”Peanut bread”.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Chiftele cu cartofi noi

Azi m-am gandit sa fac niste cartofi noi alaturi de niste chiftelute delicioase de vita. Reteta video pas cu pas o gasesti...

Chiftele cu cartofi noi
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj