Cozonac moldovenesc cu nuca si cacao

Portii
10
Timp pregatire
61 minute
Timp coacere
62 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 600 g faina
  • 40 g drojdie bere
  • 200 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 50 ml ulei
  • 60 g unt ( margarina )
  • 15 g coaja lamaie
  • esenta rom ( 2-3 ml )
  • 150 g miez nuca
  • zahar vanilat
  • 5 g sare
  • 2 linguri cacao
  • 1 galbenus ou pt uns

Mod de preparare

Galbenusurile se amesteca cu sarea si se tin la cald ( temperatura moderata ). Miezul de nuca se alege de impuritati si se zdrobeste cu sucitorul. Drojdia se amesteca cu 10 g zahar pina se obtine o compozitie fluida, dupa care se dizolva in 75 ml lapte cald, adaugand treptat 100 g faina. Se obtine astfel maiaua peste care se pudreaza putina faina si se lasa la dospit, la o temperatura de cca 35-40 grade C, pana isi mareste volumul de 2-3 ori. In laptele fierbinte (70 ml ) se adauga treptat faina (40 g)m amestecand continuu pt a nu se forma cocoloase. Compozitia obtinuta se lasa sa se raceasca pina la o temp de 35-40 grade C.

Separat, in laptele cald (25 ml ) se dizolva zaharul, se adauga galbenusurile, coaja de lamaie, esenta de rom, zaharul vanilat si se amesteca pina la omogenizare. Se amesteca apoi cu maiaua si cu compozitia oparita, adaugand treptat 450 g faina si grasimea ( untul si uleiul ) incalzita la temp de 35-40 grade C, miez nuca , cacao si se framanta pana apar la suprafata bule de aer, iar aluatul se desprinde de peretii vasului.

Dupa framintare, aluatul se unge la suprafata cu ulei, se ung si peretii vasului si se lasa la dospit in vasul acoperit la cald mai bine de o ora. In timpul dospirii, aluatul se reframinta de 2-3 ori prin introducerea marginii acestuia spre interior. Dupa ce a dospit aluatul, se portioneaza in una sau doua bile egale, in functie de marimea formelor. Fiecare bila se imparte in doua bucati care se modeleaza pe planseta unsa cu ulei in rulouri de lungimea formelor cu diametrul de 5-6 cm, care apoi se impletesc in doua si se asaza in formele unse cu margarina si tapetate cu zahar. Rulourile impletite se asaza in tava si se lasa la cald sa se raceasca. Cand cozonacii au crescut, se ung la suprafata cu galbenus si se introduc in cuptor pt coacere. La inceput se coc la o temp mai mica, timp de 10-15 min, pt cresterea cozonacului, apoi la o temperatura mai ridicata pt rumenirea suprafetelor, dupa care se reduce din temperatura pt a se realiza coacerea uniforma. Se coc timp de aproape o ora, dupa care se scot tavile din cuptor, se racesc un pic, apoi se scot cozonacii din forme si se asaza pe o parte, pe o masa, cu hartie curata alba, pana se racesc bine.

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Parteneri
Bucataras.RO

Reteta de tort cu mere si blat pufos

"Culori de toamnă în bucate." Pe una dintre fetițele mele o cheama Andreea și cu ocazia zilei onomastice...

Reteta de tort cu mere si blat pufos
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti