Strozzapreti cu Sos de Post

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ingrediente pt 2 portii:
  • Pasta:
  • 200 gr faina 00
  • cca 130 ml apa calda (calduta nu fierbinte)
  • un praf de sare
  • Sosul:
  • se pun intr-o tigaie 1-2 linguri de ulei
  • 1/2 ardei gras (mai mare) sau unul mic taiati patrate mai maricele
  • 1/2 vinata taiata in sfert pe lung si apoi felii cam de 0,5 cm
  • 1 dovlecel mic taiat rondele
  • cine vrea poate pune si ceapa sau usturoi

Mod de preparare

Pasta:
Daca apa e prea multa se mai adauga faina... tb sa rezulte un aluat elastic si care sa nu se lipeasca de maini sau de planseta.

Se framinta si se intinde in foaie subtire cam de 2 mm... se taie fisii late de 1,5-2 cm si apoi bucati de cca 5 cm. Fiecare bucatita se ruleaza cu degetele si cu palma fara sa apesi ca sa se obtina forma specifica... tb sa arate ca un prosop rasucit 8).

Pe un servet de pinza se presara faina si se aseaza strozzapreti la distanta unul de altul. Se lasa la uscat cit timp se pregateste sosul.

Sosul:
Se pun intr-o tigaie 1-2 linguri de ulei
1/2 ardei gras (mai mare) sau unul mic taiate patrate mai maricele
1/2 vinata taiata in sfert pe lung si apoi felii cam de 0, 5 cm
1 dovlecel mic taiat rondele
cine vrea poate pune si ceapa sau usturoi

Se calesc si cind s-au inmuiat putin se stropesc cu putin vin, cind vinul s-a evaporat se adauga cam 1 pahar de suc /pasta de rosii, putina apa si eu am pus si 2 linguri de lapte... se lasa sa scada sosul. Se amesteca din cind in cind, iar la sfirsit se adauga si maslinele (de preferat verzi) fara samburi si taiate rondele...

Pastele se fierb in multa apa cu sare cam 5 minute (dar e bin esa le gustati) si e si mai bine daca le scoateti din apa si le puneti in sos direct sa mai dea macar 1 clocot...
Strozzare= a sugruma/ a stringe de git
preti= preoti: lol:

Paste tipice din Romagna unde ceva timp in urma biserica (adica conducatorii ei) nu era bine vazuta, iar romagnoli iubeau indepenta (nu vroiau sa fie sub papucul statului Pontificio)... De aici numele acestor paste ... Romagna a fost donata in a doau jumatate a secolului VIII Statului Papal (Pontificio) si a ramas sub acesta pina in 1700 cind Napoleon a intrat in Italia si a ramas liber pina cind Napoleon a cazut. Dupa aceasta a revenit in mina papei. Legende sunt mai multe, dar toate spun acelasi lucru: ura oamenilor locului, saraci si asupriti contrar preotilor care se " indopau" si traiau bine...

Deci ori gospodinele blestemau preotii cind gateau ori ca femeile din sate obisnuiau sa gateasca aceste paste pt preotul satului, iar sotii gospodinelor ii doreau preotului "sa ii ramina in git" (n. a. cam asta am gasit eu ca explicatie a numelui).

Se fac de obicei cu sos bogat de carne si cirnat sos tipic /ragu' romagnol... eu insa am inventat unul in stilul mincaricii de vinete facute de Roxana... la care pofteam de atunci... evident ca am modificat-o ca doar nu puteam sa fac altfel: wink: (am simplificat-o de fapt).

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Parteneri
Bucataras.RO

Chec aperitiv cu pui si bacon

Chec aperitiv cu pui si bacon
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti