Fettuccine de Casa cu Sos Marinara

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 4-5 portii
  • Pentru sos:
  • 30 g unt sau 2 linguri ulei de masline
  • 2 ceape
  • 2 morcovi
  • 2 bate telina verde
  • 2 ardei rosii
  • 4 catei de usturoi
  • 2 file de ansoa
  • 700 g sos de rosii sau conserva de rosii decojite (nu bulion sau pasta)
  • 1 lingurita busuioc uscat sau 20 g verde
  • un praf de cayenne
  • 2 lingurite zahar brun
  • 2 linguri sfecla fiarta razalita (optional) sare de mare sau roz fina
  • piper
  • Pentru aluat:
  • 300 g faina de grau alba (fara aditivi de crestere) 3 oua mari (la temperatura camerei) un praf de sare
  • Pentru servire:
  • Parmigiano Reggiano razalit
  • 125 g mozzarela felii
  • cateva frunze de busuioc verde sau felii subtiri de ardei iute

Mod de preparare

Taiati ceapa marunt iar restul de legume in cubulete sau felii. Intr-o tigaie mare sau cratita de aluminiu puneti untul, ceapa, morcovii, telina, ardeii si putina sare. Caliti la foc mic pana cand sunt foarte moi, 10-15 minute. Adaugati ansoa, usturoiul maruntit, cayenne, busuioc apoi caliti 1 minut. Puneti sosul de rosii, zaharul si fierbeti tot la foc mic 5 minute, asezonati dupa care lasati deoparte.

Pe o suprafata sau intr-un bol puneti faina si faceti o gaura in mijloc. Puneti ouale, sarea si cu o furculita bateti acestea in acelasi timp incorporand pe margini cate putina faina. Formati intr-un aluat, transferati pe masa daca ati facut in bol. Usor framantati aducand o margine si apasand usor cu podul palmei la mijloc.

Nu fortati sa incorporati repede toata faina doar daca aluatul simte nevoia. Daca vi se pare ca e prea uscat puneti cativa stropi de apa. Framantati pana cand formati un aluat ferm, nelipicios si putin elastic. Inveliti intr-o folie de plastic si lasati 15 minute. Impartiti in 4 sau 6 bucati pastrand cele nelucrate in folie si presarati cu faina pe masa si pe aluat.

Prin masina pentru paste pe setarea 1 treceti de 5 ori impaturind de fiecare data. Presarati faina pe ambele parti apoi mutati pe 6-7, grosimea recomandata pentru fettuccine. Taiati foaia de pasta la lungimea dorita apoi impaturati. Sa va asigurati ca are faina presarata pe toate partile.

Taiati la o grosime inte 1. 5-1. 8 cm. Despaturiti si lasati sa cada liber. Aduceti o oala cu apa si sare de mare sau roz la fiert. Incalziti sosul la foc mic. Adaugati pasta in apa, si fierbeti aproximativ 3-5 minute (depinde de grosime).

Amestecati cu o spatula ca acestea sa nu se lipeasca pe fundul oalei. Strecurati pastele pastrand 2 cani de apa. Puneti 1 cana de apa in sos, amestecati si transferati-le. Nu va lasati inselati intotdeauna sosul va fi absorbit de paste, acestea nu trebuie sa se usuce. Adaugati mai multa apa daca trebuie.
Serviti imediat cu parmezan razalit si mozzarela.

*Daca nu aveti masina de paste acelasi lucru se poate face si cu mana. Intindeti aluatul foarte subtire pe o suprafata presarata cu faina, alegeti lungimea dorita, impaturati si taiati la latimea recomandata.
** Puteti deveni creativi si adaugati bacon (sau kaiser) si/sau alte mirodenii dupa gust.
*** Cea de a doua cana de apa rezervata se poate folosi pentru reincalziri ulterioare.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...