Vitel in sos de cascaval si masline

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru vitel in sos de cascaval si masline:
  • -1 kg carna manzat
  • -2 cepe
  • -5-6 catei de usturoi
  • -1 lingura unt(2 linguri ulei)
  • -1 lingurita sare
  • -piper
  • -boia
  • -1 canuta de bulion(250 ml)
  • -2 linguri amidon(faina)
  • -2 ardei grasi,colorati diferit,taiati cubulete
  • -100 g masline
  • -100 ml vin alb ,sec
  • -50 g cascaval ras
  • -1-2 linguri telemea rasa
  • -zeama de lamaie(optional)
  • -1 lingurita zahar
  • -200 ml smantana
  • Pentru marinata:
  • -1 pahar otet de vin
  • -3 linguri vin alb sec
  • -2-3 frunze dafin
  • -10 boabe de piper
  • -15-20 boabe de ienupar
  • -sare
  • -slanina

Mod de preparare

Cu o zi inainte de a pregati mancarea se curata carnea de pielite si grasime,se spela,se lasa la zvantat si se taie fasii mai groase care se impaneaza cu slanina.
Se pune la marinat intr-un amestec format din otetul de vin care se da in clocot,la care se adauga celelalta ingrediente,omogenizand si se toarna amestecul fierbinte peste carne.
Dupa racire,se da la frigider.
A doua zi se taie carnea in bucati mai mici,iar ceapa si usturoiul se toaca marunt.
In untul incins se caleste ceapa si usturoiul,apoi se adauga carnea si
se prajeste,amestecand mereu.
Se lasa sa fiarba,la foc mic,pana scade tot lichidul.
Se condimenteaza cu sare(mai putina pentru ca maslinele si telemeaua sunt sarate),boia, piper si se omogenizeaza.
Tot acum se adauga si 1 lingurita de zahar si se lasa sa mai fiarba foarte putin,amestecand,cat sa se caramelizeze zaharul.
Se pune vinul,bulionul si putina apa, daca este nevoie,functie de cat sos doriti sa aveti.
Se lasa la fiert,la foc mic.
Intre timp se dau maslinele intr-un clocot (cu apa) si se lasa la scurs.
Se dizolva amidonul in smantana.
Cand carnea este aproape fiarta,se adauga ardeii taiati bucatele si se mai lasa pe foc mic ,sa fiarba
Cand carnea este facuta se pun maslinele se incorporeaza telemeaua sfaramata,cascavalul ras, amidonul dizolvat in smantana si se mai lasa cateva minute,la foc mic,amestecand continuu,pana se leaga sosul.
Se potriveste de sare si piper,daca mai este nevoie.
Se serveste cald cu garnitura de cartofi(nature,piure) sau alta garnitura preferata.
Cei ce doresc pot servi sosul cu putina zeama de lamiae, pe deasupra.

Eu l-am servit cu piure de cartofi cu usturoi si lamaie.

Combinatia de arome,desi par in contradictie, se impletesc perfect,se completeaza si astfel am avut un fel doi,pe placul nostru.
Reteta de piure de cartofi cu usturoi si lamaie o gasiti pe forum(acum),apoi in cartea de bucate.
Va doresc POFTA BUNA !

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Desert tort Bradul de Craciun

Când am văzut prima dată pe net, în urmă cu mulți ani, torturi ”îmbrăcate” în pastă...

Desert tort Bradul de Craciun
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj