Lumberjack Breakfast

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru cartofii wedges:
  • - 9 cartofi de marime medie - mica
  • - 3 linguri cu ulei de masline
  • - 1/2 lingurita cu sare de mare fin macinata
  • - 1/4 lingurita cu piper (eu am folosit amestec de piper alb, verde, negru)
  • Pentru clatitele cu sirop de artar (pentru 5-6 clatite):
  • - 140 g faina alba 000 proaspat cernuta
  • - 5 g praf de copt
  • - 1,5 g bicarbonat
  • - 1,5 g sare de mare fin macinata
  • - 15 g zahar tos
  • - 245 g lapte batut
  • - 1 ou
  • - 42,5 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele si suplimentar unt pentru pregatirea termica a clatitelor
  • - sirop de artar
  • Pentru bacon:
  • - 3-4 felii de bacon (canadian bacon)
  • - 10 ml otet din cidru
  • - 15 ml sirop de artar
  • - zahar brun (cat cuprindeti intre doua degete sau dupa preferinta)
  • Pentru ouale papara:
  • - 6 oua
  • - 2 linguri cu smantana
  • - 50 g unt
  • - sare de mare fin macinata
  • - amestec de piper alb, verde si negru

Mod de preparare

Pentru cartofii wedges:
- Cartofii se curata, se spala si se taie apoi in doua jumatati. Fiecare jumatate de cartof obtinuta se taie la randul ei in doua jumatati, obtinand astfel sferturi de cartofi.
- Se incalzeste cuptorul la 190 grade c.

- Cartofii astfel taiati se sterg cu un prosop de bucatarie absorbant.
- Cartofii astfel pregatiti se pun intr-un bol. Se pulverizeaza deasupra cartofilor ulei de masline (sau se distribuie uleiul cu mana pe suprafata cartofilor).

- Se adauga sare, amestec de piper alb, verde, negru si se amesteca astfel incat condimentele sa se distribuie pe suprafata cartofilor.
- Cartofii astfel pregatiti se aseaza in tava (ideal este sa folositi o tava antiaderenta cu baza in zig-zag, perforata (pentru a se scurge excesul de ulei).

- Cartofii se coc in cuptorul preincalzit timp de aproximativ 35 de minute (in acest timp, intoarceti cartofii daca este necesar).
- In cele 35 de minute in care se coc cartofii, se pregatesc clatitele, ouale si sunca.

Pentru clatitele cu sirop de artar:
- Se amesteca intr-un bol faina proaspat cernuta, praful de copt, bicarbonatul, sarea si zaharul.
- Oul se bate separat cu telul intr-un bol mic.
- Se adauga laptele batut si untul.

- Se amesteca oul, laptele batut si untul pana la obtinerea unui amestec omogen (daca va este mai comod puteti folosi pentru acest timp de lucru, mixerul electric).

- Se adauga amestecului obtinut, treptat, amestecul de faina, praf de copt, bicarbonat, sare si zahar pregatit anterior. Se mixeaza compozitia la viteza mica pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Se topeste putin unt intr-o tigaie antiaderenta la foc mediu (excesul se indeparteaza cu un servetel absorbant pentru bucatarie).

- Se adauga o parte din compozitie (aproximativ 80 ml) in tigaia incinsa. Se modeleaza (se intinde) compozitia din tigaie cu dosul unei linguri astfel incat sa dobandeasca o forma rotunda.
- Cand au aparut bule pe suprafata alatului care se coace, clatita trebuie intoarsa cu ajutorul unei spatule termorezistente.

- Clatitele coapte se aseaza pe o farfurie mare, unele peste altele (cu servetele umede si bine stoarse intre ele), acoperite apoi cu o alta farfurie (in acest fel clatitele se pastreaza calde si proaspete).
- Inainte de servire se adauga sirop de artar pe suprafata clatitelor.

Pentru bacon:
- Se taie feliile de bacon subtiri aproximativ 5 mm - 1cm (in functie de preferinta) - eu am taiat feliile de bacon mai subtiri.
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade c.

- Optional se poate realiza un amestec realizat din otet din cidru, sirop de artar, zahar brun. Pe suprafata feliilor de bacon se pune (dupa preferinta) amestecul obtinut.

- Se aseaza feliile de bacon pregatite intr-o tava antiaderenta (este preferabil sa folositi o tava in care excesul de lichid se acumuleaza la una dintre extremitatile acesteia - in acest mod grasimea eliberata se va scurge si se va indeparta de feliile de bacon din tava).

- Feliile de bacon se coc in cuptor timp de aproximativ 12 - 15 minute sau pana se rumenesc dupa preferinta.

Pentru ouale papara:
- Ouale se bat intr-un bol cu telul. Se adauga smantana si se amesteca ingredientele in continuare cu telul pana la obtinerea unui amestec omogen.

- Se prajesc ouale in untul topit, amestecand din cand in cand cu o spatula.
- Se condimenteaza cu sare si piper dupa preferinta.
Povestea vremii spune ca `Lumberjack Breakfast` este un mic dejun care a fost servit pentru prima data in anul 1870, la un hotel din Vancouver. La vremea respectiva s-a dorit a fi un mic dejun consistent, potrivit pentru cei care desfasoara pe parcursul zilei o munca fizica grea.

Este o imbinare intre cartofi wedges, bacon, oua si celebrele clatite canadiene cu sirop de artar.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa