Prajitura Budapesta - un desert sofisticat

Prajitura Budapesta este un desert sofisticat si delicios, care imbină perfect foile, crema aromata și glazura de ciocolata, pentru a crea o experienta dulce memorabila.

Portii
16
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Ingrediente pentru foile negre:
  • -150 gr unt, grasime 80%
  • -3 linguri lapte dulce
  • -100 gr zahar
  • -1 ou
  • -1 plic praf de copt
  • -50 gr cacao
  • -faina de grau cat cuprinde sa iasa un aluat suficient de tare
  • Ingrediente pentru foaia galbena:
  • -4 linguri zahar
  • -4 linguri faina de grau
  • -4 oua
  • -6 linguri lapte dulce
  • -1 esenta de rom
  • -1 plic praf de copt
  • Ingrediente pentru crema:
  • -700 ml lapte dulce gata fiert si racit
  • -3 linguri faina de grau
  • -1 super esenta de vanilie
  • -100 gr unt
  • -200 gr zahar
  • Ingrediente pentru glazura:
  • -100 gr unt
  • -4 linguri zahar
  • -2 linguri cacao
  • -2 linguri apa

Mod de preparare

Mod de preparare pentru foile negre:
Intr-o craticioara se pune untul, zaharul, laptele si se topesc pe bain marie, asa cam cat sa ajunga la temperatura camerei, apoi se toarna intr-un vas in care s-a pus faina de grau in amestec cu praful de copt si cacaua.

Se mai adauga un ou si se face un aluat suficient de tare. Se imparte aluatul in doua si se fac doua foi care se coc pe dosul tavii. Eu am pus hartie cerata cat tava, am intins aluatul direct pe hartie, am tras foaia pe dosul tavii si am dat tava la cuptor. Se coace la foc potrivit maxim 15 minute, se poate verifica rupand o bucatica dintr-un colt si daca este dura, este semn ca foaia este gata. Se pun foile pe masa de lucru cu tot cu hartia de sub ele.
Mod de preparare pentru foaia galbena:
Se pune la mixat ouale cu zaharul, se adauga faina in amestec cu praful de copt, laptele dulce, esenta de rom si se mixeaza foarte bine, dupa care se toarna in tava in care s-a pus hartie cerata, apoi se da tava la cuptor pentru circa 20 minute, la foc potrivit. Se scoate foaia din tava cu tot cu hartie si se pune pe masa de lucru.
Mod de preparare pentru crema:
Se pune laptele dulce intr-o craticioara, se adauga faina de grau, zaharul si se mixeaza pana se omogenizeaza, apoi se pune la foc mic si se fierbe pana se obtine o crema densa, dupa care se opreste focul, se adauga untul, esenta, amestecand usor pana la omogenizare.
Se pune pe masa de lucru o foaie neagra, peste foaie se toarna usor jumatate din crema, se pune peste crema foaia galbena, se toarna cealalta jumatate de crema si se pune ultima foaie neagra.
Mod de preparare pentru glazura:
Intr-o craticioara se pune untul, zaharul, cacao, 2 linguri apa si se fierb la foc mic pana cand apar bule deasupra, se opreste focul si se toarna glazura peste prajitura. Se da la rece si se taie cand se intareste, eu am taiat si cand inca era calduta sa vad daca merge si a mers, asta inseamna ca prajitura a iesit asa cum trebuie.
Dacac v-a placut reteta noastra, atunci va invitam sa descoperiti si altele: prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura, prajitura cu mere sau prajitura cu suc de portocale

Sa aveti pofta, dragilor!

Socată reţeta bunicii

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Parteneri
Bucataras.RO

Fursecuri

Foarte usor de facut si foarte gustoase!

Fursecuri
Culinar.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri