Budinca de Cozonac cu Sos Caramel (Bread Pudding)

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 500 ml lapte
  • 55 gr unt
  • 75 gr zahar (eu am pus din cel maro)
  • 3 oua
  • 2 lingurite scortisoara
  • 1/4 lingurita praf de cuisoare
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • bucati taiate de cozonac cat sa incapa in 80% dintr-o cratita de 1 litru (am inlocuit painea cu cozonacul)
  • stafide
  • coji de lamaie din dulceata
  • cirese din dulceata
  • curmale si smochine tocate toate (nu foarte marunt)
  • Pentru sosul caramel (reteta de baza):
  • 15o gr zahar maro
  • 250 ml frisca nebatuta
  • 55 gr unt
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • Pentru sosul de vanilie:
  • 250 ml lapte
  • 100 gr zahar
  • 1 lingura vanilie esenta
  • 1 lingura faina
  • praf de sare

Mod de preparare

Intr-un vas se pune laptele la fiert. Inainte de a da in fiert se ia de pe foc, se pune untul se invarte sa se topeasca si se lasa la rece. Zaharul, ouale, scortisoara, cuisoarele si vanilie se pun intr-un vas si se bat cam un minut cu mixerul. Incet se adauga apoi laptele deja racit, Intr-o tava unsa se pune cozonacul bucati si se presara fructele deasupra. Se toarna amestecul de lapte si se da la cuptor la foc potrivit ptr 25 -30 minute.

Eu am facut o prostie aici, am pus amestecul in forme de muffins (sa nu faceti ca mine) si nu a intrat tot laptele si s-a cam ars putin deaspura). Deci trebuie pus in tava.

Sosul caramel
Intr-un vas se pun toate ingredientele si se pun la foc, se fierb cam 5 minute, se ia de pe foc, se adauga esenta de vanilie, se raceste si se pune peste budinca, inghetata sau desertul preferat.

Pt. variatie:
* Sos caramel-scortisoara
Se foloseste reteta de baza + 1/2 lingurita scortisoara.
* Sos caramel-cafea: reteta de baza+1 lingura cafea naturala concentrata.
* Sos caramel-brandy: reteta de baza +1 lingura de brandy

Sos de vanilie
Se fierb toate pe foc potrivit pentru 5 minute amestecand mereu. Cald se pune peste budinca de cozonac sau paine.
Se poate orna cu un mot de frisca si sosul se toarna deasupra.

Este indicat sa se puna in tava ca sa se poate pune tot lichidul (laptele) peste cozonac. In formele de muffins nu incape bine si se cam ard in cazul asta

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Saramura de pui

Parteneri
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.