Ketchup Picant

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 5 kg gogosari rosii (curatati de cotor si taiati felii)
  • 1 l bulion fiert (facut)
  • 5 maciulii usturoi (aprox 35 - 40 catei)
  • 12-15 ardei iuti
  • 1 cana 200 ml otet de 9 grade
  • 150 - 200 grame zahar
  • 1 lingurita piper negru macinat
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita salicilat (cu varf)

Mod de preparare

Gogosarii taiati felii + usturoi curatat + ardeii iuti fara codite (taiati in doua) + 1 lingurita sare se pun intr-o cratita si se acopera cu apa si se fierb pana se inmoaie bine gogosarii. Se lasa la racit, dupa care se scot gogosarii + ardeii iuti + usturoiul intr-o strecuratoare.

Se trec prin masina de tocat rosii (nu prin masina de tocat) pentru a se obtine o pasta fara coji si seminte. Pasta se pune intr-o cratita pe care se toarna litrul de bullion, cana de otet, zaharul si lingurita de piper. Se amesteca bine si se pune in cuptor la fiert la foc mediu spre puternic (nu pe foc puternic la aragaz). Astfel se evita prinderea pastei de cratita.

Se fierbe 90 - 120 de minute in functie de cat de gros se doreste ketchup-ul. Consistenta ideala este cea a unei smantane groase. Se amesteca rar in timpul fierberii.

In momentul obtinerii consistentei dorite, se scoate cratita si se adauga salicilatul dupa care se amesteca pentru omogenizarea cat mai buna a pastei cu salicilatul.

A NU SE PUNE SALICILATUL IN PASTA CAND SE DA LA CUPTOR, DOAR DUPA CE SE SCOATE DIN CUPTOR. SALICILATUL NU TREBUIE FIERT!

Pasta fierbinte se pune in borcane curate, uscate si incalzite. Se capseaza borcanele si se pun intr-o tava dupa care se sterilizeaza*.
* Sterilizare 1:

Peste borcanele calde din tava se pune o carpa uscata groasa care sa le acopere si se lasa la racit pana a doua zi.

* Sterilizare 2:

Se incalzeste cuptorul dupa care se stinge flacara, iar in cuptorul cald se introduce tava cu borcanele. Se inchide usa cuptorului si se lasa la racit pana a doua zi.

Observatii pentru un produs cat mai bun:
1. Conteaza cum se aleg gogosarii, cei mai indicati sunt cei cu pulpa grasa.
2. Bulionul trebuie sa fie cat mai gros.
3. Se gusta ardeii iuti pentru a stabili cati trebui adaugati pentru o iuteala potrivita.

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briosele cu afine sunt delicioase prajituri individuale, perfecte pentru micul dejun, gustari sau deserturi. Acestea sunt...

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Parteneri
Bucataras.RO

Ciorba de porc cu legume

Aceasta ciorba cred ca nu are nevoie de nici o prezentare, e atat de gustoasa si satioasa ca nici nu iti mai trebuie felul...

Ciorba de porc cu legume
Culinar.RO

Coulis de capsuni

• adaugati anasonul stelat, boabele de cardamon, batonul de scortisoara, bobitele de ienibahar, coaja de portocala, fulgii...

Coulis de capsuni
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.