Ketchup Picant

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 5 kg gogosari rosii (curatati de cotor si taiati felii)
  • 1 l bulion fiert (facut)
  • 5 maciulii usturoi (aprox 35 - 40 catei)
  • 12-15 ardei iuti
  • 1 cana 200 ml otet de 9 grade
  • 150 - 200 grame zahar
  • 1 lingurita piper negru macinat
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita salicilat (cu varf)

Mod de preparare

Gogosarii taiati felii + usturoi curatat + ardeii iuti fara codite (taiati in doua) + 1 lingurita sare se pun intr-o cratita si se acopera cu apa si se fierb pana se inmoaie bine gogosarii. Se lasa la racit, dupa care se scot gogosarii + ardeii iuti + usturoiul intr-o strecuratoare.

Se trec prin masina de tocat rosii (nu prin masina de tocat) pentru a se obtine o pasta fara coji si seminte. Pasta se pune intr-o cratita pe care se toarna litrul de bullion, cana de otet, zaharul si lingurita de piper. Se amesteca bine si se pune in cuptor la fiert la foc mediu spre puternic (nu pe foc puternic la aragaz). Astfel se evita prinderea pastei de cratita.

Se fierbe 90 - 120 de minute in functie de cat de gros se doreste ketchup-ul. Consistenta ideala este cea a unei smantane groase. Se amesteca rar in timpul fierberii.

In momentul obtinerii consistentei dorite, se scoate cratita si se adauga salicilatul dupa care se amesteca pentru omogenizarea cat mai buna a pastei cu salicilatul.

A NU SE PUNE SALICILATUL IN PASTA CAND SE DA LA CUPTOR, DOAR DUPA CE SE SCOATE DIN CUPTOR. SALICILATUL NU TREBUIE FIERT!

Pasta fierbinte se pune in borcane curate, uscate si incalzite. Se capseaza borcanele si se pun intr-o tava dupa care se sterilizeaza*.
* Sterilizare 1:

Peste borcanele calde din tava se pune o carpa uscata groasa care sa le acopere si se lasa la racit pana a doua zi.

* Sterilizare 2:

Se incalzeste cuptorul dupa care se stinge flacara, iar in cuptorul cald se introduce tava cu borcanele. Se inchide usa cuptorului si se lasa la racit pana a doua zi.

Observatii pentru un produs cat mai bun:
1. Conteaza cum se aleg gogosarii, cei mai indicati sunt cei cu pulpa grasa.
2. Bulionul trebuie sa fie cat mai gros.
3. Se gusta ardeii iuti pentru a stabili cati trebui adaugati pentru o iuteala potrivita.

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Parteneri
Bucataras.RO

Cannelloni cu carne si cascaval

Cannelloni cu carne si cascaval
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.