Scrumbia de Dunare afumata este primul produs piscicol realizat din resursa Deltei Dunarii si, in 2017, ar putea primi certificat european de Indicatie Geografica Protejata (IGP).
Dosarul privind cererea de atribuire a fost deja transmis zilele trecute Uniunii Europene. Asociatia Ro-Pescador a inceput procedura pentru obtinere a certificatului IGP in anul 2014, iar luna aceasta a expirat perioada de opozirie nationala, astfel incat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a transmis Uniunii Europene dosarul cu cererea de atribuire a IGP pentru scrumbia afumata de Dunare.
Daca se da unda verde, acceptarea ca produs IGP se va suprapune cu inceputul perioadei de capturare a scrumbiei, martie-august. Scrumbia de Dunare migreaza in perioada martie-august din Marea Neagra in Dunare pentru reproductie, atunci cand pescarii din comunitatile riverane fluviului pot sa o si captureze si prepare.
Cum se prepara scrumbia de Dunare afumata
Dupa ce este curatata de solzi si de intestine, scrumbia este afumata la rece cu rumegus de lemn de esenta tare, apoi racita si maturata, ea putand fi consumata ca atare sau folosita in alte preparate.
Scrumbia de Dunare este recunoscut ca pestele cel mai bogat in grasimi la nivelul ei de marime.
Alte produse romanesti certificate IGP
Romania are in momentul de fata trei produse certificate IGP: Telemeaua de Ibanesti, salamul de Sibiu si magiunul de prune de Topoloveni. Insa, UE a inregistrat deja cererile pentru acordarea acestui certificat si pentru alte doua produse, carnatii de Plescoi si novacul afumat din Tara Barsei.
La nivel european, exista 1.374 de produse agro-alimentare certificate IGP, DOP sau STG.
Ce inseamna certificatul IGP
Certificatul IGP atesta faptul ca produsul este originar dintr-o anumita regiune si poseda o calitate specifica atribuite originii geografice. Cu toate acestea, conditiile de recunoastere a produselor IGP permit ca materiile prime folosite sa provina din afara originii geografice, iar anumite etape ale procesului de productie sa aiba loc in afara ariei geografice de origine.
Sursa foto: romanialibera.ro
Sursa articol: romaniatv.net
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii