Painea cu blana - povestea deliciosului mic dejun iubit de ardeleni si banateni

Painea cu blana - povestea deliciosului mic dejun iubit de ardeleni si banateni

In Ardeal si Banat exista un mic dejun foarte apreciat: Bundás kenyér. In traducere libera ar insemna "paine cu blana", dar la noi i se mai zice si paine in ou sau friganele.

E usor sa ne dam seama ca, dupa denumire, este vorba de o bunatate pe care am imprumutat-o din bucataria maghiara. Cu toate acestea, inventia nu le apartine. Istoria "bundasului" este mult mai indepartata si ne intoarce pana in perioada Imperiului Roman. Cartea de bucate "Apicius", al carui manuscris dateaza din anul 900, prezinta aceasta bunatate sub numele de "Prajitura de iarna cu grau".

Asa se face ca de aici au adoptat-o mai multe popoare. De exemplu, acelasi mic dejun il mai gasim si in Franta (French toast sau Pain perdu), Germania (Fotzelschnitten), Anglia (Poor knights sau Golden bread), Spania (Torrijas) etc.

Romanii luau painea veche si o scufundau intr-un amestec de lapte si oua, apoi o gateau, prajind painea in ulei sau in unt. La fel se prepara si astazi, cu mici variatiuni.

Revenind la prepararea "painii cu blana" din Ardeal, aceasta se inmoaie in lapte si se trece prin oul batut, in care, de multe ori, se adauga si mici bucatele de sunca sau slanina. Apoi, painea se prajeste in ulei cel mult un minut si se consuma cat e calda. Se mai poate consuma cu usturoi sau cu iaurt, dar si cu cascaval.

Avand in vedere ca este o mancare consistenta, in Ardeal se serveste cu ceai cu lamaie. 

Sursa foto: mamistietot.ro
Sursa articol: feminis.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Dulceata de agrise
4
Placinte cu carne
5
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie