Cum sa faci cea mai buna mamaliga, o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna mamaliga, o reteta de Radu Anton Roman

Pentru gospodinele care doresc sa prepare "cea mai romaneasca mamaliga", ce poate fi taiata cu ata si atata de delicioasa ca o mananci goala, maestrul gastronomiei romanesti, Radu Anton Roman, are retetele ideale.

Radu Anton Roman scria in lucrarea sa "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti" ca cea mai buna mamaliga o pregatesc ciobanii la stana. De asemenea, are si doua retete pentru o mamaliga "gutuie tanara" si pentru mamaliga "bolovan de parau". 

"La 1895, doctori mari ai Academiei Romane, ca N. Manolescu, trebuiau sa faca lobby painii, intrucat taranii preferau mamaliga: In zadar spun teranii ca painea nu le tine de foame. Aceasta este o greseala, poate pentru ca painea nu le da senzatiunea greoie ce le-o da mamaliga si pe care ei o numesc saturare. Credem insa ca hrana nationala a Dacilor era meiul sau malaiul (de mei). Plinius scrie 'Popoarele pontice prefera meiul tuturor celorlalte mancaruri'", mai scria Radu Anton Roman despre mamaliga. 

Ingrediente pentru gutuie tanara:

1 kg malai
3 litri de apa 
1 lingura de sare

Ingrediente pentru bolovan de parau:

400 g malai
1 litru de apa
1 lingurita de sare

Mod de preparare pentru mamaliga gutuie tanara:

Se pune apa cu sare la fiert in ceaun, se presara ploaie un pumn de malai.

Cand clocoteste se varsa malaiul dintr-o data: va forma un fel de movilita spalata de valuri fierbinti.

Acum e timp destul sa fiarba incetisor, pret de vreun ceas, sa se umfle bine faina si sa se-ncinga.

Dupa ce-a trecut ora ce-am spus, se amesteca vartos, vreme destula si cu nadejde (ciobanii fac asa: unul tine ceaunul, celalalt invarte facaletul).

Daca s-a-ntarit de nu se mai poate misca "mestecaul", se-ndeasa mamaliga spre fundul ceaunului si se niveleaza. Apoi se mai pune ceaunul un pic pe foc iute, sa se desprinda fiertura de fund (ies aburi, fasaie si se infoaie).

Se rastoarna pe un stergar sau un fund (platou), e o emisfera perfecta; traditia cere s-o taiem cu ata subtire si tare.

Mod de preparare pentru mamaliga bolovan de parau:

Se fierbe la fel ca mai sus, dar numai o jumatate de ora (de aia si sunt mai mici cantitatile) - totul e o problema de forta barbateasca, va iesi si mai vartoasa, ceea ce nu-i strica unei mamaligi ce nici nu explodeaza si mai si participa la bogatul lexic al insultelor noastre mioritice.


Sursa foto: stirile.rol.ro
Sursa articol: bucataria-lui-radu.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat
3
Conserve, muraturi

Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat

Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat
Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna
4
Conserve, muraturi

Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna

Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna
Chec cu Cacao Pufos
5
Dulciuri

Chec cu Cacao Pufos

Chec cu Cacao Pufos
Parteneri
Cartofi aurii
Bucataras.RO

Cartofi aurii

Este o reteta de cartofi cu maioneza la cuptor, inspirata de la Andreea-Caroline. Multumesc, Andreea, pentru aceasta reteta!...

Cartofi aurii
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura