Sos Bearnaise - Original

Complexitate
ridicata
Sos Bearnaise - Original

Ingrediente

  • Pt 2 persoane
  • 100 ml vin alb
  • 100 ml otet de vin alb sau otet de tarhon
  • un galbenus de ou
  • o salota
  • o lingura tarhon proaspat- 2 lingurite uscat am pus eu
  • o lingurita patrunjel proaspat optional
  • 75 grame unt clarifiat
  • un castravecior mic in otet

Mod de preparare

Sos bearnez

Sosul bearnez (franceza sauce bearnaise) este un sos frantuzesc inventat de bucatarul sef francez Collinet si servit prima data in 1836 la inaugurarea restaurantului „Le Pavillon Henri IV” din localitatea Saint-Germain-en-Laye in apropierea Parisului. [1] Sosul este la baza o emulsie din unt si galbenus de ou si se serveste, de regula, la Filet Mignon.

Sosul a fost numit „bearnez” dupa numele regiunii bearn din sud-vestul Frantei, in zona muntilor Pirinei, din care era originar regele Henric al IV-lea al Frantei. - sursa Wikipedia

Acest sos mai este considerat si copilul sosului olandez, diferenta constand in sucul de lamaie sau vinul ce se afla printre ingredientele celui din urma.

Reteta originala are in compozitie salota si tarhon proaspat, precum si castravecior agridulce. Din lipsa, salota am inlocuit-o cu bulbul de ceapa verde iar tarhonul proaspat cu cel uscat.

Intr-o craticioara puneti otetul, vinul, jumatate de salota sau bulbul alb de la ceapa verde si jumatatea din cantitatea de tarhon. Lasati sa fiarba pana se reduce la jumatate, strecurati si lasati sa se raceasca.

Clariafiati untul si rezervati.

Tocati marunt restul de salota/ceapa verde, tarhonul, patrunjelul verde daca optati si pt el si castraveciorul. Rezervati.

Pregatiti recipientul pentru bain Marie. Expertii pot face asta si pe o flacaruie mica de aragaz. Puneti galbenusul de ou si reductia din vin, otet si ierburi si incepeti sa bateti cu miscari in forma de 8 energic, pana cand incepe sa se formeze o spuma.

Adaugati untul clarifiat in fir ca la maioneza, continuand baterea energica. Cand s-a format o spuma cremoasa- aproape ca de bezea - adaugati tot odata ceea ce ati tocat marunt si amestecati ca la incorporarea fainii in prajituri.

Dati la o parte si serviti alaturi de carnea/pestele pregatit.
Daca preparati sosul cu mult inainte de a veni invitatii- daca este cazul- trebuie pastrat la cald la o temperatura de maxim 30-40º, evitand astfel contaminarea cu bacterii din cauza galbenusului netratat.
Se serveste caldut alaturi de carne sau peste. Acest sos face parte din cele 5 sosuri considerata a fi "haute couisine" frantuzeasca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Cele mai apreciate rețete
Cremes A la Cluj
2
Dulciuri

Cremes A la Cluj

Cremes A la Cluj
Gogosari Copti cu Usturoi
3
Garnituri

Gogosari Copti cu Usturoi

Gogosari Copti cu Usturoi
Ardei Iuti, Umpluti cu Stafide
4
Conserve, muraturi

Ardei Iuti, Umpluti cu Stafide

Ardei Iuti, Umpluti cu Stafide
Placinta Armaneasca
5
Dulciuri

Placinta Armaneasca

Placinta Armaneasca
Parteneri
Tort de ciocolata cu crema Ricotta
Bucataras.RO

Tort de ciocolata cu crema Ricotta

Pentru blat m-am inspirat din reteta Laurei http://www.bucataras.ro/retete/sachertorte-17299.html. Multumesc, a iesit foarte...

Tort de ciocolata cu crema Ricotta
Placinta quatro formaggi
Culinar.RO

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia