Piure de Ceapa

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Piure de Ceapa

Ingrediente

  • Pentru 7 linguri cu varf
  • -1,5 kg ceapa alba / rosie sau in amestec
  • -1 lingurita sare
  • -6 linguri ulei

Mod de preparare

Curatati si tocati ceapa (dupa dorinta: rondele, pestisori, solzisori, in robot). Puneti-o in uleiul incins impreuna cu sarea, intr-o tigaia intinsa, cat mai mare, pentru a se gati uniform.

Caliti la foc mic, circa 40- 50 min, amestecand continuu, pana devine caramelizata, aurie- maronie, fara sa o ardeti. Stingeti focul si lasati sa se racoreasca.

Transformati-o in pasta; folositi mojarul si pasati ceapa cu pistilul (modalitatea traditionala) sau treceti-o prin masina de tocat carne ori mixati cu blenderul. Oricare varianta duce la acelasi rezultat.
Puneti-o intr-un recipient cu capac si dati la frigider unde se poate pastra pana la 2 saptamani.

Folositi-o dupa cum cere reteta.
In India ceapa este baza pentru cele mai multe sosuri. Aproape orice reteta nord- indiana incepe cu aceeasi procedura: se prajeste incet ceapa tocata, se adauga condimente (de multe ori usturoi proaspat si ghimbir, dar si condimente uscate, cum ar fi coriandrul, chimionul turcesc, cernusca, curcuma, cardamomul negru, ardeii iuti, etc) si se prajesc pana cand ceapa devine aurie.

Amestecul (numit masala umeda) poate fi apoi pasat, inabusit cu rosii sau iaurt ori pur si simplu adaugat la legumele sau carnea, care fierb. Prin prajire ceapa isi schimba gustul si devine mai dulce si mai aromata; aroma se dezvolta cel mai bine daca dupa prajirea indelungata se transfera in grasime mai rece.

Acest proces dureaza in jur de 50 min, asa ca daca reusiti sa preparati o cantitate mai mare in avans, o sa scurtati foarte mult prepararea retetelor indiene.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta
Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu
Cele mai apreciate rețete
Spaghete carbonara reţetă
1
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Chec cu ciocolata
2
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Banana Split
5
Dulciuri

Banana Split

Banana Split
Parteneri
Desert prajitura cu capsuni
Culinar.RO

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa

Incearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa