Piure de Ceapa

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Piure de Ceapa

Ingrediente

  • Pentru 7 linguri cu varf
  • -1,5 kg ceapa alba / rosie sau in amestec
  • -1 lingurita sare
  • -6 linguri ulei

Mod de preparare

Curatati si tocati ceapa (dupa dorinta: rondele, pestisori, solzisori, in robot). Puneti-o in uleiul incins impreuna cu sarea, intr-o tigaia intinsa, cat mai mare, pentru a se gati uniform.

Caliti la foc mic, circa 40- 50 min, amestecand continuu, pana devine caramelizata, aurie- maronie, fara sa o ardeti. Stingeti focul si lasati sa se racoreasca.

Transformati-o in pasta; folositi mojarul si pasati ceapa cu pistilul (modalitatea traditionala) sau treceti-o prin masina de tocat carne ori mixati cu blenderul. Oricare varianta duce la acelasi rezultat.
Puneti-o intr-un recipient cu capac si dati la frigider unde se poate pastra pana la 2 saptamani.

Folositi-o dupa cum cere reteta.
In India ceapa este baza pentru cele mai multe sosuri. Aproape orice reteta nord- indiana incepe cu aceeasi procedura: se prajeste incet ceapa tocata, se adauga condimente (de multe ori usturoi proaspat si ghimbir, dar si condimente uscate, cum ar fi coriandrul, chimionul turcesc, cernusca, curcuma, cardamomul negru, ardeii iuti, etc) si se prajesc pana cand ceapa devine aurie.

Amestecul (numit masala umeda) poate fi apoi pasat, inabusit cu rosii sau iaurt ori pur si simplu adaugat la legumele sau carnea, care fierb. Prin prajire ceapa isi schimba gustul si devine mai dulce si mai aromata; aroma se dezvolta cel mai bine daca dupa prajirea indelungata se transfera in grasime mai rece.

Acest proces dureaza in jur de 50 min, asa ca daca reusiti sa preparati o cantitate mai mare in avans, o sa scurtati foarte mult prepararea retetelor indiene.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Sau Rulada cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura Sau Rulada cu Mere

Prajitura Sau Rulada cu Mere
Ciorba de perisoare din piept de pui
3
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de perisoare din piept de pui

Ciorba de perisoare din piept de pui
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia