Prajitura de casa cu cafea si crema fina - crema usoara si gust echilibrat de cafea

Prajitura de casa cu cafea si crema fina este un desert in straturi, cu blat pufos insiropat, crema usoara si gust echilibrat de cafea. Se taie frumos, arata elegant pe platou si este potrivita pentru musafiri sau ocazii speciale.

Prajitura de casa cu cafea si crema fina - crema usoara si gust echilibrat de cafea

Ingrediente

  • Pentru blat (pandispan):
  • 6 oua
  • 180 g zahar
  • 180 g faina
  • un praf de sare
  • vanilie
  • Pentru sirop de cafea:
  • 250 ml cafea tare, rece
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura lichior de cafea sau rom (optional)
  • Pentru crema:
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml frisca lichida rece (min. 30% grasime)
  • 120 g zahar pudra
  • vanilie
  • Pentru decor:
  • cacao pentru pudrat
  • boabe de cafea (optional)

Mod de preparare

Pentru blat, separa ouale. Bate albusurile cu praful de sare pana devin spuma, apoi adauga treptat zaharul si mixeaza pana obtii o bezea ferma. Incorporeaza galbenusurile pe rand, adauga vanilia, apoi faina cernuta, amestecand usor cu spatula. Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (aprox. 25×35 cm) si coace la 180°C timp de 25–30 de minute. Lasa blatul sa se raceasca complet si taie-l in doua sau trei foi, in functie de cat de inalta vrei prajitura.
Pentru sirop, amesteca cafeaua rece cu zaharul pana se dizolva, apoi adauga lichiorul, daca folosesti.

Pentru crema, mixeaza mascarponele cu zaharul pudra si vanilia pana devine cremos. Separat, bate frisca rece pana devine ferma, apoi incorporeaz-o usor in crema de mascarpone.
Asamblare: aseaza prima foaie de blat, insiropeaz-o uniform cu cafea, intinde un strat de crema, apoi continua cu restul foilor, insiropand fiecare strat. Deasupra, niveleaza crema si pudreaza generos cu cacao. Lasa prajitura la frigider minimum 6 ore sau peste noapte, apoi taie in cuburi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort Diplomat

Tort Diplomat

Tort Diplomat
Cozonacul bunicii

Cozonacul bunicii

Cozonacul bunicii
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate