Omleta de Post din Faina de Naut - cu Dovlecel

Complexitate
redusa
Omleta de Post din Faina de Naut - cu Dovlecel

Ingrediente

  • Pentru o tava de 28 cm diametru:
  • 100 gr (cca 8 linguri pline) de faina de naut
  • apa la temperatura camerei de 2 ori cantitatea de naut
  • ulei
  • sare si piper
  • 1 dovlecel cca 250-300 gr (precum cel romanesc deschis la culoare) ras pe razatoarea mare si apoi scurs foarte bine in pumn sa iasa toata apa
  • curcuma sau alte condimente dupa preferinta (optional)

Mod de preparare

* Puneti nautul intr-un castron sau o cana gradata si apoi cu aceeasi cana sau castron masurati si apa sau cit e nevoie ca sa obtineti un aluat subtire si foarte lichid exact ca cel pentru clatite.

Intr-un castron sau cratita amestecam faina de naut cu apa foarte bine sa nu faca cocoloase apoi curatam putin cu lingura spuma care se formeaza si o aruncam (numai spuma) si lasam citeva ore sa se odihneasca compozitia. Ideal ar fi de dimineata pina seara sau de seara pina dimineata, eu am lasat de dimineata (tirziu) pina la ora cinei (la noi ora 16). Aceasta operatiune nu este un moft ci aceasta faina are nevoie sa stea la inmuiat ca sa fie mai usor digerabila si ca sa nu mai aiba gustul si aroma puternica de naut pe care o simtiti la faina cruda.

Incalzim cuptorul la 200°-220°c si punem in cuptor tava in care am turnat ulei cit sa existe pe toata suprafata ei 1 mm de ulei. e bine ca tava sa fie calda ca sa nu se lipeasca compozitia la copt.

Radem si scurgem foarte bine dovlecelul si il punem in alutaul aceste foarte subtire de faina si apa pe care il amestecam bine caci nautul are obiceiul sa se lasa la fundul vasului. Adaugam sare si piper.

Scoatem cu grija tava incinsa din cuptor si varsam in ea tot cu mare grija sa nu ne ardem, stropim (daca va e frica mai bine incalziti tava goala in cuptor si cind o scoateti fierbinte adaugati uleiul si compozitia)., Turnam compozitia care va fi tot lichida ca aluatul de clatite. Nu trebuie sa fie mai groasa de 1 cm ca altfel nu se coace, ramine cruda si cruda nu e buna.

Coacem la foc mare (adica cca 220°c) pina cind vedem ca pe margini devine crocanta si se intareste, devine compacta, nu este deloc uda in suprafata.


Nota:
Se poate pregati si in tigaie (una de teflon sau si mai bine de ceramica) pe care o incingeti insa foarte, foare bine cu ulei (care nu trebuie sa fie mult tot asa 1 mm pe fundul tigaii) inainte sa puneti compozitia
Se poate face si simpla si cu alte ingrediente la alegere inafara de dovlecel merge cu ceapa ca in reteta farinata asta sau asta cu morcov, cartofi, orice alta radacinoasa (cruda daca se poate minca cruda sau fiarta si scursa bine daca are nevoie de coacere).

Comparativ cu omleta din oua aceasta are colesterolul 0 (zero), nu are grasimi saturate (singura grasime este cea din uleiul din tava si daca este unul de calitate este chiar ideal), este foarte bogata in fier contine de 4 ori mai mult fier decit o bucatica de carne de pui.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Plăcintă cu brânză dulce și stafide
Bucataras.RO

Plăcintă cu brânză dulce și stafide

Un dulce simplu și super apreciat în familia noastră!

Plăcintă cu brânză dulce și stafide
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti