Farinata

Complexitate
redusa
Farinata

Ingrediente

  • apa 900 ml
  • faina de naut 300 gr
  • sare
  • 1/2 pahar ulei de masline (100-120 ml )
  • rozmarin
  • piper

Mod de preparare

Intr-un castron se amesteca faina cu apa. Apa se toarna putin cate putin, amestecand bine cu telul asa incat sa nu se formeze cocoloase. Sarati asa din ochi (oricum, se poate gusta) si lasati compozitia la temperatura camerei, acoperita cu un capac, minim 4 ore (eu 6 ore) sau mai mult…chiar si o noapte intreaga. La inceput se formeaza o spuma deasupra, o alegeti cu sita si din cand in cand amestecati in compozitie.

Dupa ce a trecut timpul necesar, puneti intr-o tava de cuptor destul de mare (a mea rotunda, diametru 35 cm.) cam un sfert jumatate din cantitatea de ulei. In compozitia de faina si apa, puneti restul de ulei, amestecati bine. Turnati compozitia in tava asa incat sa nu fie mai inalta de 1 maxim 1,5 cm.

Cu cat este mai subtire, cu atat vine mai bine.

Tava mea avea un diam. de 35 cm. Se recomanda intr-o o tava de cupru sau aluminiu dar merge f. bine si in cea antiaderenta (teflon).

Coaceti in cuptorul bine incalzit, la o temperatura de circa 200-220 grade C pana cand se intareste bine si devine aurie. Daca vreti sa fie mai crocanta la suprafata, puneti farinata sub grill cam 10-15 minute.
Serviti calda, taiata bucati, presarati dupa gust sare, piper si rozmarin proaspat tocat.
Este buna si a doua zi incalzita.

Am citit in multe retete ca proportia faina-apa este de 1:3 ... 1 faina si 3 apa .. asa cum era si pe pachetul de faina de naut.
Sunt si retete care recomanda cantitatea de apa sa fie dubla catitatii de faina. Data viitoare voi face cu mai putina apa, asa vad diferenta.

Farinata, reteta tipica italiana din regiunea Liguria, in special a orasului Genova. Nu este ca o paine ... are consistenta /textura unei omlete ... ca sa zic asa sau unui piure mai taricel. Este, destul de consistenta, se poate manaca simpla sau cu pesto, branza (ex. gorgonzola) , carnat, legume diverse (se pun in compozitie) ... ceapa, ceapa verde, anghinare, dovleac sau aromatizata cu rozmarin si oregan, patrunjel. Deasupra farinetei se poate intinde branza cremoasa de orice tip sau pesto, cand este calda. Preparata simpla se poate manca ca atare sau impreuna cu legume proaspete, la gratar condimentate sau de ce nu ... cu alte combinatii pe placul vostru. Eu am facut varianta simpla aromatizata cu rozmarin.

Cu siguranta cand mancati farinata nu aveti nevoie de paine. Nu contine gluten.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei
Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Salata de andive cu carne de curcan si capere
Bucataras.RO

Salata de andive cu carne de curcan si capere

Sezonul salatelor continuăăă! ;) No, maioneza se poate înlocui cu sos din iaurt ;) P.S. Asta înseamnă o nouă...

Salata de andive cu carne de curcan si capere
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola