Hamsii cu Faina de Malai, Prajite la Cuptor

Complexitate
redusa
Hamsii cu Faina de Malai, Prajite la Cuptor

Ingrediente

  • -400-500 g hamsii, congelate sau proaspate ( puteti folosi si sprot)
  • -ulei
  • -sare
  • -piper, proaspat macinat, dupa gust
  • -usturoi zdrobit, dupa gust, optional
  • -1-2 maini, faina de malai
  • -mujdei de usturoi, pentru servit

Mod de preparare

Lasati pestele la decongelat.

* Atentie, la peste nu prea merge sa il decongelam rapid, in apa calda. El trebuie lasat la temperatura camerei sau si mai bine la frigider, de pe o zi pe alta ( daca aveti timp).

Puneti-l apoi in apa rece si lasati cca 15 min.

* Cine doreste poate sa curete pestele: taiat cap si scos intestinele, dar nu este obligatoriu.

Spalati pestele in mai multe ape ( apa rece) si scurgeti bine.
Stropiti cu ulei si amestecati bine.
Condimentati cu sare, piper si usturoi zdrobit ( optional), dupa gust.
Adaugati faina de malai si amestecati bine.
Puneti pestele, pe cat posibil intr-un singur strat, intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Dati la cuptorul incins, pentru cca 30 min, la 180 grade sau pana ce pestele se rumeneste bine si devine crocant.

Serviti cat este cald, simplu sau cu mujdei de usturoi. Este la fel de bun si rece.


Hamsia (Engraulis encrasicolus) este un peste marin albastrui de pana la 20 cm lungime (la varsta adulta), cu o mare valoare comerciala.

Hamsia, acest pestisor de 8-12 cm lungime si 8-10 g greutate, care rareori atinge lungimea de 20 cm, este foarte raspandit in Marea Neagra. Desi seamana aparent cu scrumbiile, totusi nu face parte din aceeasi familie.
Hamsia are abdomenul rotunjit si nu prezinta carena, iar corpul nu este comprimat lateral, ci aproape cilindric. Falca superioara, mult mai lunga decat cea inferioara, permite gurii sa se deschida larg, ca la rapitori. Totusi, hamsia este un planctonofag, consumand zooplancton, copepode si chiar fitoplancton. Falcile sunt prevazute cu dinti marunti. Ochii sunt mari, fara pleoape adipoase. Culoarea generala a corpului este albastrui- inchisa, iar cea a abdomenului albicioasa. Specie precoce, atinge maturitatea sexuala la 11 luni. Durata de viata este de 2-3 ani. Hamsia traieste in carduri masive, uneori de zeci de mii de indivizi,
intreprinzand migratii de-a lungul marii si patrunzand ocazional in lacurile litorale salmastre, ca de exemplu Razelm. Din Marea Neagra, ea migreaza pentru hranire in Marea Azov.
Se reproduce din mai pana in septembrie.
Hamsiile constituie hrana preferata a multor pesti marini rapitori, cum sunt palamida, scrumbia albastra, calcanul, morunul, cat si a delfinilor, a furtunarilor si a pescarusilor. Ca si gingirica, hamsia este o veriga intermediara intre fiintele microscopice ale zooplanctonului si pestii mari rapitori care predomina in mari si oceane.

Conform unui studiu citat de presa britanica, creierul are nevoie de o cantitate cat mai mare de Omega 3, o grasime polinesaturata care il protejeaza de imbatranirea prematura si pierderile de memorie. Hamsiile au de trei ori mai multa Omega 3 decat tonul. In plus, aceasta specie de peste mai are in componenta calciu si vitamina D.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc
1
Aperitive

Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc

Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu foi si gem de prune
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Prajitura cu alune si cafea
5
Dulciuri

Prajitura cu alune si cafea

Prajitura cu alune si cafea
Parteneri
Cus-cus cu nuci si pesmet
Bucataras.RO

Cus-cus cu nuci si pesmet

Vazut la madi-marin. Bun bun.

Cus-cus cu nuci si pesmet
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Tort Dobos (mic)
Gustos.RO

Tort Dobos (mic)

Tort Dobos (mic)