Hamsii cu Faina de Malai, Prajite la Cuptor

Complexitate
redusa
Hamsii cu Faina de Malai, Prajite la Cuptor

Ingrediente

  • -400-500 g hamsii, congelate sau proaspate ( puteti folosi si sprot)
  • -ulei
  • -sare
  • -piper, proaspat macinat, dupa gust
  • -usturoi zdrobit, dupa gust, optional
  • -1-2 maini, faina de malai
  • -mujdei de usturoi, pentru servit

Mod de preparare

Lasati pestele la decongelat.

* Atentie, la peste nu prea merge sa il decongelam rapid, in apa calda. El trebuie lasat la temperatura camerei sau si mai bine la frigider, de pe o zi pe alta ( daca aveti timp).

Puneti-l apoi in apa rece si lasati cca 15 min.

* Cine doreste poate sa curete pestele: taiat cap si scos intestinele, dar nu este obligatoriu.

Spalati pestele in mai multe ape ( apa rece) si scurgeti bine.
Stropiti cu ulei si amestecati bine.
Condimentati cu sare, piper si usturoi zdrobit ( optional), dupa gust.
Adaugati faina de malai si amestecati bine.
Puneti pestele, pe cat posibil intr-un singur strat, intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Dati la cuptorul incins, pentru cca 30 min, la 180 grade sau pana ce pestele se rumeneste bine si devine crocant.

Serviti cat este cald, simplu sau cu mujdei de usturoi. Este la fel de bun si rece.


Hamsia (Engraulis encrasicolus) este un peste marin albastrui de pana la 20 cm lungime (la varsta adulta), cu o mare valoare comerciala.

Hamsia, acest pestisor de 8-12 cm lungime si 8-10 g greutate, care rareori atinge lungimea de 20 cm, este foarte raspandit in Marea Neagra. Desi seamana aparent cu scrumbiile, totusi nu face parte din aceeasi familie.
Hamsia are abdomenul rotunjit si nu prezinta carena, iar corpul nu este comprimat lateral, ci aproape cilindric. Falca superioara, mult mai lunga decat cea inferioara, permite gurii sa se deschida larg, ca la rapitori. Totusi, hamsia este un planctonofag, consumand zooplancton, copepode si chiar fitoplancton. Falcile sunt prevazute cu dinti marunti. Ochii sunt mari, fara pleoape adipoase. Culoarea generala a corpului este albastrui- inchisa, iar cea a abdomenului albicioasa. Specie precoce, atinge maturitatea sexuala la 11 luni. Durata de viata este de 2-3 ani. Hamsia traieste in carduri masive, uneori de zeci de mii de indivizi,
intreprinzand migratii de-a lungul marii si patrunzand ocazional in lacurile litorale salmastre, ca de exemplu Razelm. Din Marea Neagra, ea migreaza pentru hranire in Marea Azov.
Se reproduce din mai pana in septembrie.
Hamsiile constituie hrana preferata a multor pesti marini rapitori, cum sunt palamida, scrumbia albastra, calcanul, morunul, cat si a delfinilor, a furtunarilor si a pescarusilor. Ca si gingirica, hamsia este o veriga intermediara intre fiintele microscopice ale zooplanctonului si pestii mari rapitori care predomina in mari si oceane.

Conform unui studiu citat de presa britanica, creierul are nevoie de o cantitate cat mai mare de Omega 3, o grasime polinesaturata care il protejeaza de imbatranirea prematura si pierderile de memorie. Hamsiile au de trei ori mai multa Omega 3 decat tonul. In plus, aceasta specie de peste mai are in componenta calciu si vitamina D.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza de vaci
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
3
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Fundite cu ciuperci si sos de smantana
Bucataras.RO

Fundite cu ciuperci si sos de smantana

Fundite cu ciuperci si sos de smantana
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia