Varza Dulce Calita

Complexitate
redusa
Varza Dulce Calita

Ingrediente

  • 2 kg varza (capatana mijlocie)
  • 4-5 linguri ulei sau untura
  • 2 linguri sare
  • Piper

Mod de preparare

Un pic deosebita reteta de cea a lui pupi - dar in principiu, este tot varza dulce, usor mai calita decat v-ar pofti inima (la bunicii mei se manca varza calita aproape de-a fi caramelizata - adica roscata fara boia ci doar din facatura ei pe soba cu lemne - deci la foc micutz si constant)

Descotorositi adanc varza, in asa fel incat sa puteti desfrunzi cu usurinta pe dumneaei. Fiecarei frunze ii taiati partea cotoroasa, faceti sul 2-3 frunze si taiati fin de tot. Cam asta e secretul verzei dulci calite - ca frunzele sa fie taiate cat mai subtire si fasioarele sa fie tinute un pic cu sare.

Si mai e un secret, daca vreti varza dulce caramelizata: puneti varza fin taiata si stoarsa, direct in mult ulei sau untura incinse (varza, ca si ciuperca, " suge" grasimea; amestecati des, astfel ca toata cantitatea de varza sa prinda culoarea ruginie inainte de-a adauga cantitati mici de apa.

Dupa ce stau la sare (timp in care tot taiati la restul de frunze ...) framantati bine in lighean/vailing fasiutele, stoarceti bine de tot si puneti la calit. Fara apa! Cel putin pana varza capata culoare in intregul ei, amestecand mereu, nu puneti apa.

Adaugati apa doar daca varza ramane totusi cruda dupa atata calire (daca frunzele sunt subtiri, taietura fina, asta nu se va intampla - eu nu am adaugat pic de apa). Daca totusi trebuie apa, puneti, dar mereu cate un pic si eventual din cea ramasa in ligheam dupa stoarcere.

Cand devine lucioasa, grasa si fara pic de apa, e gata.
Se gusta de sare, dar se pune la urma de tot, muuuuuult piper.
Se poate manca pur si simplu ca o garnitura langa aproape orice fel de friptura, dar si rece (in cazul in care ati lucrat cu ulei si nu untura), pe felii de paine prajita si frecata cu usturoi - o bunatate stramoseasca de pe vremea cand nu in fiecare zi se aprindea focul cu lemne, mai ales vara.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Reteta de tort cu mere si blat pufos
Bucataras.RO

Reteta de tort cu mere si blat pufos

"Culori de toamnă în bucate." Pe una dintre fetițele mele o cheama Andreea și cu ocazia zilei onomastice...

Reteta de tort cu mere si blat pufos
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti