Reteta copiata din Radu Anton Roman din cartea "Bucate, vinuri si obiceiuri românesti" 1998 Editura paideia Bucuresti. Modificata cu ce ce am scris in paranteze
• Se pun pastaile de bob la fiert
• Se toaca ceapa, morcovul, rosiile, mararul
• Se inmoaie in untdelemn incins ceapa, morcovul si rosiile
• Se lasa sa scada apa la fiert pana bobul s-a muiat si mai ca nu mai e zeama
• Se adauga uleiul cu ce-i în el
• Se lasa sa dea ceva clocote, sa se impace si impreuneze
• Se sareaza, pipereaza
• Se freaca smantana cu mararul, se toarna peste mancare, se amesteca de un clocot si un pic
" Asta e arheologie, nu mancare" zicea in carticica Radu Anton Roman
* Cum nu am avut smantina ca in Romania am pus un pahar de smintina proaspata (din cea care se bate si pentru frisca, evident ca nu e indulcita: x - aici se numeste panna fresca) la care am adaugat vreo 2 linguri de iaurt.
In mod normal se poate pregati smintina fermentata, acra ca cea din Romania in felul urmator: intr-un pahar/borcan se varsa smintina proaspata si se adauga ori citeva picaturi de lamiie ori 1-2 linguri de iaurt, se lasa la temperatura camerei si in citeva ore aveti o smintina grasa si buna ca acasa. : buuun:
Daca aveti bob proaspat si mai tinar puteti sa puneti si tecile taiate bucatele, sunt foarte bune la gust, eu le-am pus pe cele citeva care erau mai tinerele.
Cind puneti bobul (adica boabele) la fiert daca pielita acestuia este groasa mai bine o scoateti de la inceput si fierbeti numai cele doua " smaralde" care se gasesc in fiecare boaba. Asta pentru ca daca e putin trecut atunci nu mai fierbe in veci pielita in timp ce in mijloc e prea fiert.
Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateAceasta prajitura se bazeaza adesea pe baza de biscuiti sau blat de ciocolata fina, care este apoi umpluta cu o crema moale...
Prajitura Kinder BuenoAcesti dovlecei sunt umpluți cu un amestec bogat de piept de pui, cascaval, mozzarella, ciuperci, bacon si ierburi...
Dovlecei umpluti - reteta practica si rapidaCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparit
Comentarii