Farinata

Complexitate
redusa
Farinata

Ingrediente

  • apa 900 ml
  • faina de naut 300 gr
  • sare
  • 1/2 pahar ulei de masline (100-120 ml )
  • rozmarin
  • piper

Mod de preparare

Intr-un castron se amesteca faina cu apa. Apa se toarna putin cate putin, amestecand bine cu telul asa incat sa nu se formeze cocoloase. Sarati asa din ochi (oricum, se poate gusta) si lasati compozitia la temperatura camerei, acoperita cu un capac, minim 4 ore (eu 6 ore) sau mai mult…chiar si o noapte intreaga. La inceput se formeaza o spuma deasupra, o alegeti cu sita si din cand in cand amestecati in compozitie.

Dupa ce a trecut timpul necesar, puneti intr-o tava de cuptor destul de mare (a mea rotunda, diametru 35 cm.) cam un sfert jumatate din cantitatea de ulei. In compozitia de faina si apa, puneti restul de ulei, amestecati bine. Turnati compozitia in tava asa incat sa nu fie mai inalta de 1 maxim 1,5 cm.

Cu cat este mai subtire, cu atat vine mai bine.

Tava mea avea un diam. de 35 cm. Se recomanda intr-o o tava de cupru sau aluminiu dar merge f. bine si in cea antiaderenta (teflon).

Coaceti in cuptorul bine incalzit, la o temperatura de circa 200-220 grade C pana cand se intareste bine si devine aurie. Daca vreti sa fie mai crocanta la suprafata, puneti farinata sub grill cam 10-15 minute.
Serviti calda, taiata bucati, presarati dupa gust sare, piper si rozmarin proaspat tocat.
Este buna si a doua zi incalzita.

Am citit in multe retete ca proportia faina-apa este de 1:3 ... 1 faina si 3 apa .. asa cum era si pe pachetul de faina de naut.
Sunt si retete care recomanda cantitatea de apa sa fie dubla catitatii de faina. Data viitoare voi face cu mai putina apa, asa vad diferenta.

Farinata, reteta tipica italiana din regiunea Liguria, in special a orasului Genova. Nu este ca o paine ... are consistenta /textura unei omlete ... ca sa zic asa sau unui piure mai taricel. Este, destul de consistenta, se poate manaca simpla sau cu pesto, branza (ex. gorgonzola) , carnat, legume diverse (se pun in compozitie) ... ceapa, ceapa verde, anghinare, dovleac sau aromatizata cu rozmarin si oregan, patrunjel. Deasupra farinetei se poate intinde branza cremoasa de orice tip sau pesto, cand este calda. Preparata simpla se poate manca ca atare sau impreuna cu legume proaspete, la gratar condimentate sau de ce nu ... cu alte combinatii pe placul vostru. Eu am facut varianta simpla aromatizata cu rozmarin.

Cu siguranta cand mancati farinata nu aveti nevoie de paine. Nu contine gluten.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Cele mai apreciate rețete
Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii
1
Conserve, muraturi

Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii

Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
2
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Placinta Armaneasca
3
Dulciuri

Placinta Armaneasca

Placinta Armaneasca
Ardei cu Varza - Muratura
4
Conserve, muraturi

Ardei cu Varza - Muratura

Ardei cu Varza - Muratura
Chiftelute la Cuptor
5
Fripturi

Chiftelute la Cuptor

Chiftelute la Cuptor
Parteneri
Desert placintele cu mere
Bucataras.RO

Desert placintele cu mere

"aluaturile de casa" Aceste plăcințele sunt absolut delicioase și merită încercate. Deoarece nu mi-au...

Desert placintele cu mere
Placinta quatro formaggi
Culinar.RO

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia