Intr-un castron se amesteca faina cu apa. Apa se toarna putin cate putin, amestecand bine cu telul asa incat sa nu se formeze cocoloase. Sarati asa din ochi (oricum, se poate gusta) si lasati compozitia la temperatura camerei, acoperita cu un capac, minim 4 ore (eu 6 ore) sau mai mult…chiar si o noapte intreaga. La inceput se formeaza o spuma deasupra, o alegeti cu sita si din cand in cand amestecati in compozitie.
Dupa ce a trecut timpul necesar, puneti intr-o tava de cuptor destul de mare (a mea rotunda, diametru 35 cm.) cam un sfert jumatate din cantitatea de ulei. In compozitia de faina si apa, puneti restul de ulei, amestecati bine. Turnati compozitia in tava asa incat sa nu fie mai inalta de 1 maxim 1,5 cm.
Cu cat este mai subtire, cu atat vine mai bine.
Tava mea avea un diam. de 35 cm. Se recomanda intr-o o tava de cupru sau aluminiu dar merge f. bine si in cea antiaderenta (teflon).
Coaceti in cuptorul bine incalzit, la o temperatura de circa 200-220 grade C pana cand se intareste bine si devine aurie. Daca vreti sa fie mai crocanta la suprafata, puneti farinata sub grill cam 10-15 minute.
Serviti calda, taiata bucati, presarati dupa gust sare, piper si rozmarin proaspat tocat.
Este buna si a doua zi incalzita.
Am citit in multe retete ca proportia faina-apa este de 1:3 ... 1 faina si 3 apa .. asa cum era si pe pachetul de faina de naut.
Sunt si retete care recomanda cantitatea de apa sa fie dubla catitatii de faina. Data viitoare voi face cu mai putina apa, asa vad diferenta.
Farinata, reteta tipica italiana din regiunea Liguria, in special a orasului Genova. Nu este ca o paine ... are consistenta /textura unei omlete ... ca sa zic asa sau unui piure mai taricel. Este, destul de consistenta, se poate manaca simpla sau cu pesto, branza (ex. gorgonzola) , carnat, legume diverse (se pun in compozitie) ... ceapa, ceapa verde, anghinare, dovleac sau aromatizata cu rozmarin si oregan, patrunjel. Deasupra farinetei se poate intinde branza cremoasa de orice tip sau pesto, cand este calda. Preparata simpla se poate manca ca atare sau impreuna cu legume proaspete, la gratar condimentate sau de ce nu ... cu alte combinatii pe placul vostru. Eu am facut varianta simpla aromatizata cu rozmarin.
Cu siguranta cand mancati farinata nu aveti nevoie de paine. Nu contine gluten.
Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...
Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioaseTarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromataReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat"aluaturile de casa" Aceste plăcințele sunt absolut delicioase și merită încercate. Deoarece nu mi-au...
Desert placintele cu mereAm facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.
Placinta quatro formaggiIncearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Comentarii