Salata de Cartofi

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa
Salata de Cartofi

Ingrediente

  • Varianta simplificata a cartofilor frantuzesti (adevarati, si nu ceea ce se intelege pe meleagurile noastre sub denumirea de cartofi frantuzesti)
  • 1 kg cartofi albi
  • 500 gr smantana
  • 100 gr unt
  • 1 sau 1/2 ceapa alba
  • 4 catei de usturoi
  • parmezan
  • sare
  • piper alb

Mod de preparare

Adevaratii cartofi frantuzesti sunt oarecum diferiti de ceea ce se va intampla in aceasta reteta (nu au ceapa si usturoi in primul rand si se fac mult mai laborios in al doilea rand ...) dar am simplificat-o pt a fi disponibila nu doar expertilor. Asadar nu e nevoie de prea multa indemanare si meticulozitate pt a realiza ceva aproape de originalii cartofi frantuzesti.

Curatim cartofii, ii punem in apa rece; curatim ceapa, usturoiul, ii taiem julien, cat de subtire putem; ungem din plin cu unt o tava mijlocie. Facem toate preparativele astea pt a avea la indemana, gata pregatite toate ingredientele, inainte de-a incepe a felia cartofii, ce oxideaza repede in contact cu aerul.

Acum, daca aveti un feliator Borner sau un robot de bucatarie, e bine; daca nu, incepem sa feliem cartofii in rondele cat de subtiri posibil. Cand am terminat de feliat, stratificam in tava deja unsa, un pat de felii de cartofi, ceapa si usturoi, sare, piper, smantana si bucatele de unt. Cu ajutorul unei spatule patrundem in aceste straturi facand sa ajunga smantana intre feliile de cartof fara a le deranja prea mult statutul lor orizontal si culcusit. Repetam operatiunea pana terminam toata cantitatea de cartofi, umbland mereu cu spatula printre randuri, gentil, fara prea multa sarguinta.
La sfarsit, punem un strat de scalii de parmezan si din nou piper alb.

Punem tava in cuptorul preincalzit timp de un ceas, cu folie de aluminiu si inca un ceas fara, avand grija sa intoarcem din cand in cand tava, stiut fiind ca orice cuptor are zone unde arde mai tare, obtinand astfel o crusta rumena si egal patrunsa.

Va intrebati probabil de ce atata truda pt un biet cartof; ei bine o sa va spun ca salata asta este buna calda, in prima zi, mult mai buna a doua zi, foarte buna a treia zi si excelenta a treia zi!
Ca si garnitura, merge alaturi de orice, precum si de sine statatoare (alaturi de o salata de verdeturi)

Am mancat in Paris salata asta, la un pret exorbitant (avand in vedere ce contine ...) decupata sub forma de inimioara insotita de o friptura si am stiut ca este de trei zile fiindca toate aromele erau la locul lor - infuzate cum se cuvine - am ras eu si fiul meu de plasa pe care cu eleganta am trecut-o cu vederea ...

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
5
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Parteneri
Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital
Bucataras.RO

Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital

De cand am revenit din Bulgaria, m-am gandit numai la vinetele mancate la un restaurant bulgaresc, asa ca astazi va prezint...

Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura