Tort Vasile

Portii
15
Timp pregatire
175 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
ridicata
Tort Vasile

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 ouă + 1 albuş
  • un vârf linguriţă sare
  • 4 linguri zahăr
  • 2 linguri făină
  • 7 linguri nucă măcinată
  • un plic praf de copt
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • 500 ml apă
  • 3 linguri zahăr
  • Esenţă de rom după gust
  • pentru crema de unt:
  • 200 g unt
  • 3 linguri zahăr
  • 1 lingură cacao neagră
  • 1 plic zahăr vanilat Bourbon
  • 1 linguriţă cafea măcinată
  • pentru crema de ciocolată:
  • 300 ml frişcă lichidă
  • 150 g ciocolată albă
  • Pentru decorat:
  • alune de pădure, fistic, struguri
  • Zahăr colorat (albastru)

Mod de preparare

Blatul:
Se bat spumă cu mixerul albuşurile cu un praf de sare şi zahărul. Se adaugă treptat gălbenuşurile, praful de copt, făina şi nuca. Se toarnă într-o cratiţă rotundă, pregătită cu foaie de copt şi se coace aprox 35 de minute, la foc mic. Se lasă la răcit.

Siropul:
Se prepară siropul cu apa şi zahărul, se lasă să fiarbă cam 5 minute. Se dă de pe foc, se adaugă esenţă de rom după gust, şi se lasă la răcit.

Se taie blatul de tort în trei foi şi se însiropează.

Crema de unt:
Se amestecă bine cu mixerul untul cu zahărul, cacaoa, zahărul vanilat Bourbon şi cafeaua.

Alunele glazurate:
Alunele de pădure se rumenesc într-o crăticioară, fără ulei, doar cu puţină sare. Se lasă la răcit şi se decojesc.
Se topeşte ciocolata albă într-un ibric, pe baie de abur, se lasă un pic la răcit. Se dau alunele prin ciocolată, se lasă la uscat pe o bucată de foaie de aluminiu. Se presară pe ele zahăr colorat.

Crema de ciocolată albă:
Se bate frişca lichidă, dar mai moale. Se adaugă peste ea ciocolata topită mai devreme şi se amestecă uşor cu o spatulă, (nu cu mixerul pentru că se va întări prea tare).

Asamblare şi Decor:
Se întinde crema de unt peste prima foaie de tort, se adaugă foaia de mijloc, apoi o treime din cremă de ciocolată albă, struguri albi curăţaţi se pieliţe şi seminţe şi apoi capacul tortului. Se îmbracă în crema rămasă. Se decorează cu alunele glazurate, struguri şi fistic mărunţit. Se presară zahăr colorat.
Se dă la rece până la servire.

Porţii: 15
Timp total: aprox 3h 30min

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/01/tort-vasile.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Flan cu Lapte Condensat Indulcit

Flan cu Lapte Condensat Indulcit

Flan cu Lapte Condensat Indulcit
Placinte cu spanac si branza

Placinte cu spanac si branza

Placinte cu spanac si branza
Tagliatelle cu Pleurotus, Sparanghel si Pesto din Leurda

Tagliatelle cu Pleurotus, Sparanghel si Pesto din Leurda

Tagliatelle cu Pleurotus, Sparanghel si Pesto din Leurda
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Georgiana
3
Dulciuri

Prajitura Georgiana

Prajitura Georgiana
Tarta cu Spanac, Branza si Rosii Cherry
5
Aperitive

Tarta cu Spanac, Branza si Rosii Cherry

Tarta cu Spanac, Branza si Rosii Cherry
Parteneri
Mancare de pipote cu ceapa verde si ardei la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune
Bucataras.RO

Mancare de pipote cu ceapa verde si ardei la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Eram in pana de idei zilele acestea, nu mai stiam ce sa mai gatesc pentru ai mei. Parca pregatisem de toate, parca ne-am...

Mancare de pipote cu ceapa verde si ardei la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune
Placinta cu mere
Culinar.RO

Placinta cu mere

Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...

Placinta cu mere
Placinta cu branza proaspata de vaci
Gustos.RO

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci