Tort Pentru Sotul Meu (de Father Day)

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
redusa
Tort Pentru Sotul Meu (de Father Day)

Ingrediente

  • Blat Madeira (vezi reteta in sectiunea mod de preparare)
  • Crema de capsuni:
  • 750 g capsuni (eu am pus 500 g)
  • 2 linguri suc lamaie
  • 225 g ciocolata alba (eu am pus 325 g)
  • 1 plic gelatina (eu am pus 3 plicuri de gelatina 7 g fiecare)
  • 450 g frisca lichida (eu am pus 750 ml)
  • 30 g zahar praf (eu am pus 100 g zahar tos)
  • Crema de ciocolata:
  • 500 frisca lichida
  • 3 oua
  • 125 g zahar
  • 1 si 1/2 plic de gelatina
  • 125 g ciocolata
  • 3-4 linguri de nutella
  • esenta de rom si vanilie dupa gust

Mod de preparare

Reteta blat Madeira.

Jumatate din capsuni se zdrobesc in blender, se adauga sucul de lamaie peste ele. Restul capsunilor se feliaza si se adauga la cele zdrobite (cele zdrobite daca doriti se pot strecura ca sa scoatem semintele... eu nu am strecurat).

Pe baia de abur se topeste ciocolata, gelatina se pune la inmuiat in 50 ml apa calduta ptr 5 minute.

Un sfert din frisca lichida se pune la foc impreuna cu zaharul, se incalzeste, apoi se adauga gelatina, se amesteca pana cand este topit totul. Important sa nu fie focul tare ca sa nu fiarba frisca. Apoi frisca cu gelatina se toarna peste ciocolata, se amesteca, se adauga 3/4 din pireul de capsuni, se omogenizeaza.

Restul pireului de capsuni se pastreaza pentru servit (eu nu am tinut nimic ptr servit).

Restul de frisca se bate bine de tot, apoi cu mare atentie se incorporeaza in amestecul de ciocolata. Se pune intre foile de blat sau se pune in cupe separate si se serveste ca atare cu decoratiile de rigoare.

Crema de ciocolata se face in felul urmator: se separa galbenusurile de albusuri. Zaharul se imparte in doua, jumatate se foloseste la galbenusuri (se freaca spuma) si cealalta jumatate se bat albusele. Cele doua se amesteca impreuna. Nutella se pune in microunde, se incalzeste putin (sa curga) si se adauga peste amestecul de oua, apoi se topeste ciocolata in baia de abur. Dupa topirea ciocolatei se adauga gelatina in ciocolata fierbinte, se amesteca sa se topeasca. Apoi se toarna ciocolata peste amestecul de oua. Se lasa sa se inchege. Frisca ramasa se bate bine de tot, si dupa racirea ciocolatei se amesteca intre ele.

Se taie blatul in trei, fiecare felie de blat se insiropeaza cu un sirop de zahar, apa, coaja de lamaie si esenta de rom (este optional). Peste prima foaie se pune jumatate din moussul de ciocolata, se pune deasupra a doua foaie, apoi se pune crema de capsuni, doar jumatate din ea, se pun capsuni proaspete, felii peste crema si se adauga si a doua jumatate de crema, se pune a treia foaie se si da la frigider sa se inchege bine.

Din crema de capsuni se lasa putin deoparte ca sa putem imbraca marginile tortului. Cand se asambleaza tortul punem in tava de copt folie alimentara, apoi incepem asamblarea lui. Folia trebuie sa fie mai mare ca sa putem acoperi tortul. El va fi mai inalt decat tava.

Dupa inchegare se scoate din tava, se imbraca cu crema pastrata marginile, si se topeste ciocolata. Se amesteca cu putin unt ca sa fie mai lichida si se toarna peste tort asa fiebinte. Cu un cutit se niveleaza ciocolata pe tort si se lasa sa cada pe margini in jos dupa cum vrea ea. Se serveste simplu sau cu sirop/pireu de capsuni sau frisca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
2
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura cu bulion
3
Dulciuri

Prajitura cu bulion

Prajitura cu bulion
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Painici Laugenbrot
Bucataras.RO

Painici Laugenbrot

Le-au facut multe fete si am zis sa fac si eu. Foarte bune. "Retete de post creative"

Painici Laugenbrot
Gem de gutui cu ghimbir
Culinar.RO

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia