Tort masinuta pentru Iorgo

Portii
20
Timp pregatire
300 minute
Timp coacere
75 minute
Complexitate
ridicata
Tort masinuta pentru Iorgo

Ingrediente

  • pentru blatul mare avem nevoie de:
  • 7 oua
  • un varf lingurita sare
  • 5 linguri de zahar
  • 180 ml ulei
  • un praf de copt
  • 7 linguri de faina
  • pentru blatul mic avem nevoie de:
  • 4 oua + 2 albusuri
  • un varf lingurita sare
  • 4 linguri de zahar
  • 150 ml ulei
  • un praf de copt
  • 4 linguri de faina
  • pentru crema de vanilie:
  • 2 galbenusuri
  • 400 ml lapte
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri (cu varf) faina
  • 1 plic zahar vanilat Bourbon
  • 100 g unt
  • 200 ml frisca lichida (eu am avut Megle)
  • pentru crema de ciocolata:
  • 1 galbenus
  • 200 ml lapte
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura (cu varf) faina
  • 50 g unt
  • cateva patratele ciocolata neagra
  • pentru sirop:
  • apa 300 ml
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura coaja de portocala (tinuta in zahar la borcan)
  • pentru crema ganache:
  • 2 tablete ciocolata cu lapte (eu am avut Poiana, deci 180 g)
  • 200 ml frisca lichida
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • 150 ml frisca lichida
  • Flori de napolitana Dr.Oetker
  • Biscuiti Oreo

Mod de preparare

Pentru aniversarea de 4 anisori a nepotelului meu, Iorgo, am pregatit un tort in forma de masinuta, cu pandispan cu sirop de portocale, creme de vanilie si ciocolata, decorat cu crema ganache, frisca si flori de napolitana.

Pimul pandispan:
Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana devin spumoase, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile si uleiul, amestecand tot cu mixerul. Apoi se adauga praful de copt si faina, amestecand acum cu o spatula (sau lingura de lemn) de jos in sus, astfel incat sa ramana aerata. Rezulta o compozitie moale, spumoasa, care se toarna intr-o tava dreptunghiulara, pe foaie de copt, si se da la cuptorul preincalzit, la foc mediu, cam 35 de minute sau pana devine aurie. Vom obtine un pandispan alb, pufos. Se lasa la racit.

Se prepara la fel si al doilea pandispan, doar ca, pentru acesta, compozitia se toarna intr-o tava patrata, mai mica si se coace la foc mediu, aprox 30 de minute sau pana devine auriu.

Cat timp se coc pandispanurile, se pot pregati siropul si cremele.

Siropul:
Se prepara siropul din apa, zahar si coaja de portocala tinuta in zahar la borcan.

Dupa ce s-au racit blaturile si siropul, blatul mare se taie pe lungime, in doua foi inegale (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul), iar blatul mic se taie in grosime, in 2 parti. Se mai cioplesc si se rotunjesc marginile. Marginile si bucatile mici indepartate se pot folosi pentru a inalta tortul (se aseza una langa alta intre cele doi foi mari de pandispan, peste crema).
Se insiropeaza cu ajutorul unei pensule.

Crema de vanilie:
Se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca cu un tel galbenusurile cu zaharul, zaharul Bourbon si faina, turnand incet laptele cald. Se omogenizeaza si apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Cand incepe sa se ingroase, se mai amesteca un pic, apoi se da pe foc, se adauga untul si se amesteca bine. Se lasa la racit.
Se bate frisca lichida cu mixerul pana devine consistenta, se adauga peste crema de vanilie si se mai bate un pic cu mixerul. Se lasa la racit.

Crema de ciocolata:
Se prepara asemanator cu cea de vanilie, doar ca dupa ce se da de pe foc, cand se adauga untul, se adauga si cateva patratele de ciocolata neagra si se amesteca bine. In crema de ciocolata nu se mai adauga si frisca, dar daca vreti neaparat, puteti sa puneti. Se lasa la racit.

Crema ganache:
Se incalzeste frisca lichida pana la 40-45 de grade C, daca nu aveti termometru, atunci cat sa friga la deget. Nu trebuie sa fiarba. Se marunteste ciocolata cu un cutit si se toarna in vas, se amesteca energic, sa se topeasca ciocolata. Acum va avea aspect lichid. Se da la frigider, sa se raceasca bine. Apoi se bate cu mixerul asa cum faceti cu frisca in mod obisnuit. Trebuie sa devina cremoasa. Este delicioasa si buna pentru ornat.

Decorul:
Pentru asamblarea masinutei: peste baza de la pandispanul mare se adauga crema de vanilie, se pune capacul. Pentru a lipi cele doua pandispanuri, se unge cu un pic de crema de ciocolata, ca apoi sa venim cu jumatatile de la blatul mic, lipite intre ele cu crema de ciocolata. Ghidati-va dupa poze.
Se bate cu mixerul restul de frisca si se orneaza tortul cu frisca, crema ganache. Am folosit cativa biscuiti Oreo pentru roti si oglinzile retrovizoare. Pentru faruri am folosit flori de napolitana.

Se da la rece inainte de servire cel putin o ora.

Timp total de pregatire a fost de aprox 6 ore. Am lucrat mult la tort, dar bucuria celor dragi a meritat! :)

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/03/tort-iorgo-2017.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Cele mai apreciate rețete
Ardei Iuti, Umpluti cu Stafide
2
Conserve, muraturi

Ardei Iuti, Umpluti cu Stafide

Ardei Iuti, Umpluti cu Stafide
Ajvar- Pasta de Ardei Iute
3
Sosuri

Ajvar- Pasta de Ardei Iute

Ajvar- Pasta de Ardei Iute
Placinta Armaneasca
4
Dulciuri

Placinta Armaneasca

Placinta Armaneasca
Remo
5
Dulciuri

Remo

Remo
Parteneri
Mâncare de fasole boabe roșie Canadiană cu cârnați afumați
Bucataras.RO

Mâncare de fasole boabe roșie Canadiană cu cârnați afumați

Zilele trecute, adică mai bine spus miercuri seară, când am ajuns acasă, TataZmeu, m-a întâmpinat cu un zâmbet larg :D...

Mâncare de fasole boabe roșie Canadiană cu cârnați afumați
Placinta quatro formaggi
Culinar.RO

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia