Tort masinuta pentru Iorgo

Portii
20
Timp pregatire
300 minute
Timp coacere
75 minute
Complexitate
ridicata
Tort masinuta pentru Iorgo

Ingrediente

  • pentru blatul mare avem nevoie de:
  • 7 oua
  • un varf lingurita sare
  • 5 linguri de zahar
  • 180 ml ulei
  • un praf de copt
  • 7 linguri de faina
  • pentru blatul mic avem nevoie de:
  • 4 oua + 2 albusuri
  • un varf lingurita sare
  • 4 linguri de zahar
  • 150 ml ulei
  • un praf de copt
  • 4 linguri de faina
  • pentru crema de vanilie:
  • 2 galbenusuri
  • 400 ml lapte
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri (cu varf) faina
  • 1 plic zahar vanilat Bourbon
  • 100 g unt
  • 200 ml frisca lichida (eu am avut Megle)
  • pentru crema de ciocolata:
  • 1 galbenus
  • 200 ml lapte
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura (cu varf) faina
  • 50 g unt
  • cateva patratele ciocolata neagra
  • pentru sirop:
  • apa 300 ml
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura coaja de portocala (tinuta in zahar la borcan)
  • pentru crema ganache:
  • 2 tablete ciocolata cu lapte (eu am avut Poiana, deci 180 g)
  • 200 ml frisca lichida
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • 150 ml frisca lichida
  • Flori de napolitana Dr.Oetker
  • Biscuiti Oreo

Mod de preparare

Pentru aniversarea de 4 anisori a nepotelului meu, Iorgo, am pregatit un tort in forma de masinuta, cu pandispan cu sirop de portocale, creme de vanilie si ciocolata, decorat cu crema ganache, frisca si flori de napolitana.

Pimul pandispan:
Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana devin spumoase, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile si uleiul, amestecand tot cu mixerul. Apoi se adauga praful de copt si faina, amestecand acum cu o spatula (sau lingura de lemn) de jos in sus, astfel incat sa ramana aerata. Rezulta o compozitie moale, spumoasa, care se toarna intr-o tava dreptunghiulara, pe foaie de copt, si se da la cuptorul preincalzit, la foc mediu, cam 35 de minute sau pana devine aurie. Vom obtine un pandispan alb, pufos. Se lasa la racit.

Se prepara la fel si al doilea pandispan, doar ca, pentru acesta, compozitia se toarna intr-o tava patrata, mai mica si se coace la foc mediu, aprox 30 de minute sau pana devine auriu.

Cat timp se coc pandispanurile, se pot pregati siropul si cremele.

Siropul:
Se prepara siropul din apa, zahar si coaja de portocala tinuta in zahar la borcan.

Dupa ce s-au racit blaturile si siropul, blatul mare se taie pe lungime, in doua foi inegale (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul), iar blatul mic se taie in grosime, in 2 parti. Se mai cioplesc si se rotunjesc marginile. Marginile si bucatile mici indepartate se pot folosi pentru a inalta tortul (se aseza una langa alta intre cele doi foi mari de pandispan, peste crema).
Se insiropeaza cu ajutorul unei pensule.

Crema de vanilie:
Se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca cu un tel galbenusurile cu zaharul, zaharul Bourbon si faina, turnand incet laptele cald. Se omogenizeaza si apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Cand incepe sa se ingroase, se mai amesteca un pic, apoi se da pe foc, se adauga untul si se amesteca bine. Se lasa la racit.
Se bate frisca lichida cu mixerul pana devine consistenta, se adauga peste crema de vanilie si se mai bate un pic cu mixerul. Se lasa la racit.

Crema de ciocolata:
Se prepara asemanator cu cea de vanilie, doar ca dupa ce se da de pe foc, cand se adauga untul, se adauga si cateva patratele de ciocolata neagra si se amesteca bine. In crema de ciocolata nu se mai adauga si frisca, dar daca vreti neaparat, puteti sa puneti. Se lasa la racit.

Crema ganache:
Se incalzeste frisca lichida pana la 40-45 de grade C, daca nu aveti termometru, atunci cat sa friga la deget. Nu trebuie sa fiarba. Se marunteste ciocolata cu un cutit si se toarna in vas, se amesteca energic, sa se topeasca ciocolata. Acum va avea aspect lichid. Se da la frigider, sa se raceasca bine. Apoi se bate cu mixerul asa cum faceti cu frisca in mod obisnuit. Trebuie sa devina cremoasa. Este delicioasa si buna pentru ornat.

Decorul:
Pentru asamblarea masinutei: peste baza de la pandispanul mare se adauga crema de vanilie, se pune capacul. Pentru a lipi cele doua pandispanuri, se unge cu un pic de crema de ciocolata, ca apoi sa venim cu jumatatile de la blatul mic, lipite intre ele cu crema de ciocolata. Ghidati-va dupa poze.
Se bate cu mixerul restul de frisca si se orneaza tortul cu frisca, crema ganache. Am folosit cativa biscuiti Oreo pentru roti si oglinzile retrovizoare. Pentru faruri am folosit flori de napolitana.

Se da la rece inainte de servire cel putin o ora.

Timp total de pregatire a fost de aprox 6 ore. Am lucrat mult la tort, dar bucuria celor dragi a meritat! :)

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/03/tort-iorgo-2017.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salata de cartofi Olivier

Salata de cartofi Olivier

Aceasta salata combina cubulete de cartofi, morcovi, carne fiarta (vita sau pui), castraveti murati, mazare si oua, toate...

Salata de cartofi Olivier
Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese
Cele mai apreciate rețete
Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
1
Carte de bucate

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa

Este un amestec delicios de legume, printre care vinete, dovlecei, ardei, roșii, ceapă și condimente, gătite împreună...

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
2
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ceafa de porc la cuptor
4
Prajitura turnata cu branza si visine
5
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Parteneri
Mucenici moldovenesti- Reteta Video
Bucataras.RO

Mucenici moldovenesti- Reteta Video

Mucenicii moldovenesti sau sfintisorii sunt facuti din aluat pufos si aromat, in forma cifrei 8, rumeniti in cuptor, unsi...

Mucenici moldovenesti- Reteta Video
Chiftele din carne si legume, la cuptor
Culinar.RO

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate