Tort in doua culori cu crema de vanilie si jeleu de caise

Postat pe: 08-05-2017
(0)

Ingrediente

un praf de sare
esenta de vanilie
Pentru doua foi cu vanilie:
3 oua
120 g zahar
3 linguri ulei
150 g faina
5 g praf de copt (jumatate de plic de 10 g)
Pentru o foaie cu cacao:
2 oua
un praf de sare
100 g zahar
2 linguri ulei
esenta de rom
10 g cacao
3 g praf de copt
90 g faina
Diametru tava: 22 cm
Crema:
3 galbenusuri
150 g zahar
esenta de vanilie
90 g amidon
750 ml lapte
500 ml frisca lichida indulcita (tinuta la frigider)
Jeleu de caise:
550 g caise din compot, fara piele
1 plic de gelatina (10 g)
100 ml apa rece
Pentru insiropat:
500 ml compot de caise strecurat
In plus:
100 ml frisca lichida (tinuta la frigider)
colorant alimentar rosu si galben
bomboane aurii din zahar

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

01h:30min
Timp gatire

GĂTIRE

30min
Numar portii

PORȚII

12 portii

Pregatirea foilor cu vanilie:
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, dupa care se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga uleiul, esenta de vanilie si galbenusurile si se omogenizeaza, dupa care se incorporeaza faina (treptat) si praful de copt, cu ajutorul unei spatule din silicon, amestecand usor, de sus in jos.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se tapeteaza o forma detasabila de tort, cu hartie de copt, apoi se unge pe margini cu ulei si se pune jumatate din aluat in ea. Se introduce forma la cuptor, pana cand foaia este frumos rumenita, dupa care aceasta se scoate din forma si se lasa sa se raceasca. Se procedeaza la fel si cu cealalta jumatate de aluat.


Pregatirea foii cu cacao:
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga uleiul, esenta de rom si galbenusurile si se omogenizeaza, dupa care se incorporeaza cacaua, faina si praful de copt, cu ajutorul unei spatule din silicon, amestecand usor, de sus in jos. Se coace o foaie din acest aluat, procedand la fel ca la foile cu vanilie.


Pregatirea cremei:
Se pune o cratita cu apa la foc.
Galbenusurile, zaharul, esenta de vanilie si amidonul se pun intr-o craticioara si se amesteca cu putin lapte pana cand se dilueaza amidonul. Se adauga si restul de lapte si se pune craticioara pe baia de aburi, amestecand continuu, pana cand se ingroasa crema. Se lasa apoi sa se raceasca complet.
Dupa ce s-a racit crema, se hidrateaza cu putina frisca lichida si se mixeaza. Restul de frisca se mixeaza, apoi se amesteca cu crema.


Asamblare:
Se asaza o foaie de vanilie pe un platou, se fixeaza inelul detasabil de la forma de tort, de jur-imprejurul foii, dupa care aceasta se insiropeaza cu compot de caise. Se lasa sa se mareasca putin in volum, apoi se adauga o treime din crema.
Se pune o cratita cu apa la foc.
Caisele se dau prin robotul de bucatarie.
Se hidrateaza jumatate de plic de gelatina cu apa rece intr-un castron, iar dupa ce se solidifica, se pune castronul in apa calda pana cand se dizolva. Gelatina se amesteca apoi, cu jumatate din caise si se toarna peste crema. Se asaza foaia cu cacao si se insiropeaza. Se lasa sa se mareasca putin in volum.
Intre timp, se pregateste cealalta jumatate de gelatina, in acelasi mod cum s-a pregatit prima, se amesteca cu caisele ramase si se toarna peste foaia de cacao. Se lasa tortul la rece ca sa se inchege un pic gelatina, dupa care se adauga crema si foaia de vanilie, care se insiropeaza cu restul de compot. Se lasa tortul 3-4 ore la rece sau peste noapte pentru a se inchega bine.
Dupa aceea, se desprinde tortul de inelul detasabil cu ajutorul unui cutit si se indeparteaza, se imbraca tortul in crema (pe marginea tortului se fac santuri in crema cu ajutorul unui pieptane pentru prajituri), iar restul care ramane se amesteca cu 100 ml frisca batuta si colorant, obtinand o crema portocalie. Cu ajutorul unui posh, se formeaza trandafiri si floricele pe deasupra tortului, dar si la baza lui. In mijlocul floricelelor se pune cate o bomboana aurie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Tort in doua culori cu crema de vanilie si jeleu de caise" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Tort in doua culori cu crema de vanilie si jeleu de caise