Tort in doua culori cu crema de vanilie si jeleu de caise

Portii
12
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie
Tort in doua culori cu crema de vanilie si jeleu de caise

Ingrediente

  • un praf de sare
  • esenta de vanilie
  • Pentru doua foi cu vanilie:
  • 3 oua
  • 120 g zahar
  • 3 linguri ulei
  • 150 g faina
  • 5 g praf de copt (jumatate de plic de 10 g)
  • Pentru o foaie cu cacao:
  • 2 oua
  • un praf de sare
  • 100 g zahar
  • 2 linguri ulei
  • esenta de rom
  • 10 g cacao
  • 3 g praf de copt
  • 90 g faina
  • Diametru tava: 22 cm
  • Crema:
  • 3 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • esenta de vanilie
  • 90 g amidon
  • 750 ml lapte
  • 500 ml frisca lichida indulcita (tinuta la frigider)
  • Jeleu de caise:
  • 550 g caise din compot, fara piele
  • 1 plic de gelatina (10 g)
  • 100 ml apa rece
  • Pentru insiropat:
  • 500 ml compot de caise strecurat
  • In plus:
  • 100 ml frisca lichida (tinuta la frigider)
  • colorant alimentar rosu si galben
  • bomboane aurii din zahar

Mod de preparare

Pregatirea foilor cu vanilie:
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, dupa care se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga uleiul, esenta de vanilie si galbenusurile si se omogenizeaza, dupa care se incorporeaza faina (treptat) si praful de copt, cu ajutorul unei spatule din silicon, amestecand usor, de sus in jos.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se tapeteaza o forma detasabila de tort, cu hartie de copt, apoi se unge pe margini cu ulei si se pune jumatate din aluat in ea. Se introduce forma la cuptor, pana cand foaia este frumos rumenita, dupa care aceasta se scoate din forma si se lasa sa se raceasca. Se procedeaza la fel si cu cealalta jumatate de aluat.


Pregatirea foii cu cacao:
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga uleiul, esenta de rom si galbenusurile si se omogenizeaza, dupa care se incorporeaza cacaua, faina si praful de copt, cu ajutorul unei spatule din silicon, amestecand usor, de sus in jos. Se coace o foaie din acest aluat, procedand la fel ca la foile cu vanilie.


Pregatirea cremei:
Se pune o cratita cu apa la foc.
Galbenusurile, zaharul, esenta de vanilie si amidonul se pun intr-o craticioara si se amesteca cu putin lapte pana cand se dilueaza amidonul. Se adauga si restul de lapte si se pune craticioara pe baia de aburi, amestecand continuu, pana cand se ingroasa crema. Se lasa apoi sa se raceasca complet.
Dupa ce s-a racit crema, se hidrateaza cu putina frisca lichida si se mixeaza. Restul de frisca se mixeaza, apoi se amesteca cu crema.


Asamblare:
Se asaza o foaie de vanilie pe un platou, se fixeaza inelul detasabil de la forma de tort, de jur-imprejurul foii, dupa care aceasta se insiropeaza cu compot de caise. Se lasa sa se mareasca putin in volum, apoi se adauga o treime din crema.
Se pune o cratita cu apa la foc.
Caisele se dau prin robotul de bucatarie.
Se hidrateaza jumatate de plic de gelatina cu apa rece intr-un castron, iar dupa ce se solidifica, se pune castronul in apa calda pana cand se dizolva. Gelatina se amesteca apoi, cu jumatate din caise si se toarna peste crema. Se asaza foaia cu cacao si se insiropeaza. Se lasa sa se mareasca putin in volum.
Intre timp, se pregateste cealalta jumatate de gelatina, in acelasi mod cum s-a pregatit prima, se amesteca cu caisele ramase si se toarna peste foaia de cacao. Se lasa tortul la rece ca sa se inchege un pic gelatina, dupa care se adauga crema si foaia de vanilie, care se insiropeaza cu restul de compot. Se lasa tortul 3-4 ore la rece sau peste noapte pentru a se inchega bine.
Dupa aceea, se desprinde tortul de inelul detasabil cu ajutorul unui cutit si se indeparteaza, se imbraca tortul in crema (pe marginea tortului se fac santuri in crema cu ajutorul unui pieptane pentru prajituri), iar restul care ramane se amesteca cu 100 ml frisca batuta si colorant, obtinand o crema portocalie. Cu ajutorul unui posh, se formeaza trandafiri si floricele pe deasupra tortului, dar si la baza lui. In mijlocul floricelelor se pune cate o bomboana aurie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia