Tort Floarea Soarelui cu crema de gris - de post

Portii
8
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie
Tort Floarea Soarelui cu crema de gris - de post

Ingrediente

  • Blat (2 foi):
  • 1 cana de zahar
  • 1/2 cana de ulei
  • 1 cana de apa
  • 2 cani de faina
  • 1 lingura cacao
  • 1 plic praf de copt
  • 1 fiola esenta de rom
  • Crema de gris:
  • 1 litru de apa
  • 8-10 linguri de zahar(adaugati dupa gust)
  • 200 gr gris
  • 150 gr margarina
  • 5 linguri fulgi nuca de cocos
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • In plus:
  • 1 compot de piersici jumatati
  • 2 linguri nuca maruntita
  • 3 linguri gem de piersici
  • cateva linguri fulgi de cocos pentru decor

Mod de preparare

Incepem cu crema:
Punem apa cu zaharul intr-o oala la fiert, iar cand atinge punctul de fierbere, adaugam grisul in ploaie si amestecam continuu pana cand compozitia se leaga si devine ca o budinca.
Inchidem focul, adaugam margarina si esenta de vanilie, apoi amestecam bine.
Lasam crema deoparte, iar cand s-a racit complet adaugam nuca de cocos si omogenizam.
Blat:
Intr-un bol, amestecam apa, zaharul, uleiul si esenta de rom. Separat, in alt bol, amestecam faina cu cacaua si praful de copt, apoi turnam treptat aceasta compozitie peste compozitia lichida.
Tapetam o tava rotunda cu hartie de copt (tava mea are diametrul de 22 cm) si turnam 1/2 din compozitie. Dam tava la cuptor la foc mediu pentru aprox 12-15 minute, dar aici depinde si de cuptor. O verificati dupa 12-15 minute, iar daca nu este facuta, o mai lasati cateva minute pana cand trece testul cu scobitoarea.
La fel procedam si cu al 2-lea blat. Mie mi-au iesit destul de groase blaturile, asa ca daca vreti 3 blaturi si aveti tava la fel (de 22 cm diametru), puteti imparti compozitia in 3 parti egale. Va ajunge cu siguranta si crema pentru 3 blaturi, la mine a mai ramas putin.
Lasam blaturile la racit.
Asamblare:
Pe un platou punem primul blat pe care il insiropam cu compot de piersici (se poate insiropa si cu sirop obtinut din apa+zahar+esenta de rom), adaugam un strat generos de crema, iar apoi acoperim cu al 2-lea blat pe care il insiropam cu compot.
Imbracam tortul cu un strat subtire de crema si fulgi de cocos.
Ornam cu piersicile taiate felii, iar in centru punem gemul amestecat inainte cu nuca maruntita.
Il pastram la frigider.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura din albusuri cu ciocolata si crema de branza cu ness
4
Dulciuri

Prajitura din albusuri cu ciocolata si crema de branza cu ness

Prajitura din albusuri cu ciocolata si crema de branza cu ness
Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar
5
Mancaruri cu peste

Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar

Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar
Parteneri
Desert tarta cu crema de portocale si dulceata, fara zahar
Bucataras.RO

Desert tarta cu crema de portocale si dulceata, fara zahar

Imi place foarte mult sa pregatesc tarte, sub fel si fel de combinatii, cu diverse creme, arome si fructe. Testez tot mai des...

Desert tarta cu crema de portocale si dulceata, fara zahar
Chec cu portocale
Culinar.RO

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos