Tort divin cu cirese

Portii
6
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
55 minute
Complexitate
medie
Tort divin cu cirese

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 ouă, gălbenușurile separate de albusuri
  • 1 cană zahăr
  • 1 cană făină
  • 5 linguri de apă
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingura de cacao
  • un praf de sare
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 500 de grame cireșe întregi
  • 200 de ml frișcă lichida
  • 2 lingurițe zahăr pudră
  • 1 plic întăritor de frișcă
  • Esența de vanilie
  • Pentru bavareza de vanilie:
  • 100 de ml lapte
  • 1 galbenus
  • 25 de grame zahăr
  • 100 ml frișcă lichida
  • 2 foi de gelatina
  • 1 linguriță de esența de vanilie
  • Pentru crema de ciocolată amaruie:
  • 140 de ml frișcă lichida
  • 150 de grame ciocolată amaruie
  • 3 foi și jumătate de gelatina
  • 50 de ml sirop de soc (eu am avut din producția proprie de anul trecut,dar se poate folosi și orice alt sirop)

Mod de preparare

Acest tort, cel puțin blatul, e un dulce clasic românesc pe care l-am redescoperit, nu îl mai pregatisem de multă vreme...am ales să îl desavarsesc cu niște creme speciale care să îi dea un gust divin...de aici și denumirea...

Începem cu prepararea blatului pentru care avem nevoie de o formă de tort rotundă cu diametrul de 24 cm tapetata cu hartie de copt, plus un cuptor încins la 185 de grade Celsius.

Zahărul îl amestecam cu apa și îl fierbem cca . 5 minute, până se topeste de tot, pentru așa-numita " bezea italiană". Între timp, batem albusurile cu praful de sare, iar cand avem un sirop dens și spumos, îl turnam în fir subtire peste acestea. Batem compoziția până se întărește.
Adăugăm apoi gălbenușurile, unul câte unul, uleiul, făina în ploaie, cernuta cu praful de copt.
Din compoziția rezultată, punem în alt recipient un sfert, iar în acesta adaugam cacao.
Turnam și nivelam compoziția de cacao în tava pregătită, apoi peste ea așezăm compoziția rămasă.
Ciresele le curatam de samburi cu un dispozitiv special, pentru a-și pastra forma, se poate și manual (e chiar mai sigur și mai rapid, plus că nu riscati să vă rămână samburi).
Ciresele se pudreaza cu puțină făină, să nu umezeasca blatul, se pot și scurge puțin înainte (ale mele nu au prea avut suc oricum).
Se așază ciresele curățate peste blat și se coace totul 45 de minute.
Se lasă la răcit.

Între timp, se pregatesc cremele :

Pentru bavareza de vanilie, se hidrateaza gelatina în apă rece cca. 5 minute.
Se încălzește laptele cu vanilia, între timp se mixeaza gălbenușul cu zahărul, până se albeste, se adaugă laptele cald, se reincalzeste până ajunge la punctul de fierbere, apoi se adaugă gelatina stoarsa.
Când amestecul e răcit, se bate frișca și se adaugă ușor în acesta.
Se lasă să se întărească la rece.

Pentru crema de ciocolată:

Gelatina se hidrateaza în apă rece.
Ciocolata se marunteste și se topeste pe baie de aburi.
Siropul cu 40 de ml frișcă se încălzește, se topeste în el gelatina stoarsa.
Se adauga ciocolata topită.
Când amestecul se mai răcește, se bate spumă frisca, se adaugă în cremă.
Se lasă să se întărească.

Frisca se bate cu un întăritor de frișcă, 2 lingurițe zahăr pudră, puțină esența de vanilie. Se păstrează la rece.

Pentru ornat, se așază tortul pe un suport special de prăjituri, se remixeaza cremele, se așază mai întâi peste blat crema de ciocolată amaruie, apoi bavareza de vanilie, la final, frișca bătută cu un șpriț stelat, restul de cireșe fără sâmbure în mijloc.
Se orneaza cu cireșe întregi și se servește cu multă plăcere! E un deliciu!

P.S. Cine dorește poate insiropa puțin blatul, eu l-am lăsat așa, întrucât e un blat moale, pufos, ca de chec.
Poftă bună!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salata de cartofi Olivier

Salata de cartofi Olivier

Aceasta salata combina cubulete de cartofi, morcovi, carne fiarta (vita sau pui), castraveti murati, mazare si oua, toate...

Salata de cartofi Olivier
Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ceafa de porc la cuptor
2
Prajitura turnata cu branza si visine
3
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
5
Dulciuri

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
Parteneri
Desert macarons cu crema de lamaie
Bucataras.RO

Desert macarons cu crema de lamaie

V-am adus inca o portie de macarons! Acestia i-am facut special pentru tortul de ziua mea, am vrut sa-l decorez cu aceste...

Desert macarons cu crema de lamaie
Chiftele din carne si legume, la cuptor
Culinar.RO

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate