Tort de Toamna

Complexitate
medie
Tort de Toamna

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 oua
  • 30 gr ciocolata
  • 130 gr faina
  • 1 plic praf de copt (8 gr )
  • 150 gr zahar
  • 30 gr cacao
  • un varf de cutit sare
  • Sirop:
  • 250 ml apa
  • 10 ml rom
  • 150 gr zahar
  • Crema:
  • 500 ml frisca lichida
  • o cana de 300 ml plina cu dovleac turcesc ras
  • o cana miez de nuca (o cana de 250 ml)
  • 3 oua
  • 200 gr zahar
  • 10 gr gelatina (un plic)
  • 100 ml apa
  • Ingrediente decor:
  • 150 gr ciocolata cu lapte
  • frisca
  • o cana cu miez de nuca
  • Decorul tortului se face dupa gustul fiecaruia

Mod de preparare

Blat:
Albusurile se amesteca cu sarea, dupa care se bat spuma cu zaharul. Separat se amesteca galbenusurile cu ciocolata rasa (pe partea mai mare a razatoarei). Cand albusurile s-au intarit se adauga compozitia de galbenusuri. Atentie: Nu se mai amesteca cu mixerul, se amesteca cu o spatula sau o lingura de lemn de jos in sus!!!

Separat se amesteca faina, cacaua si praful de copt si se adauga peste compozitia obtinuta mai de vreme. Se amesteca cu grija tot de jos in sus.

Se tapeteaza cu hartie de copt (doar in partea de jos) o forma de tort detasabila (diametrul 28 cm), dupa care se adauga compozitia obtinuta.

Se pune in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, si se lasa pana ce trece testul scobitoarei.

Cand este gata se ia din cuptor, se lasa sa se raceasca si se scoate din forma detasabila.

Intre timp se prepara siropul si crema.
Sirop:
Apa se amesteca cu zaharul si se pun la fiert, cand a inceput sa fiarba se opreste focul si se lasa sa se raceasca. Cand s-a racit se adauga romul.

Crema:
Dovleacul se rade fin, se amesteca cu 50 gr. zahar si se pune pe foc pana ce se evapora tot lichidul. Cand s-a evaporat lichidul se lasa sa se raceasca.

Nucile (cele pentru crema) se pun intr-o tava si se adauga la cuptor pana ce incep sa se rumeneasca usor. In timp ce sunt la cuptor acestea se mai intorc din cand in cand. Cand sunt gata se scoate tava din cuptor se lasa 5 minute sa se raceasca dupa care se freaca in maini pana ce le cade coaja de pe ele. Acestea se trec prin masina de zdrobit biscuiti.

Restul de zahar se amesteca cu ouale si se pune pe bain–marie, amestecand continuu. Gelatina se pune in apa rece, dupa care se pune si ea pe bain–marie, pana ce face o usoara spuma deasupra. Atentie: Nu se lasa sa fiarba!!!

Gelatina se adauga peste compozitia de oua si se amesteca continuu pana ce compozitia incepe sa se ingoasa. Se opreste focul si se lasa sa se raceasca.

Frisca se bate pana ce devine tare, se adauga in ea compozitia de dovleac, nucile si compozitia de oua. Se amesteca bine, pana la omogenizare.

Blatul se taie in trei parti egale pe orizontala. Prima parte se aseaza pe un platou, iar peste acesta peretii detasabila de la forma de tort. Acesta se insiropeaza, dupa care se adauga crema (crema se imparte in doua) , dupa aceea urmatoarea parte de blat, se insiropeaza si acesta si se adauga restul de crema.

Deasupra se pune cea de a treia parte blat. Se insiropeaza si aceasta si se pune tortul la frigider pana a doua zi.

Se da cu grija forma detasabila jos, dupa care se orneaza.

Nuca se pregateste la fel ca cea de la crema.

Se topesc 100 gr ciocolata intr-un vas pe foc si se adauga deasupra tortului. Aceasta se niveleaza usor, dupa care se presara nuca macinata fin.

Peretii tortului se imbraca in frisca si se presara si acestia cu nuca macinata fin.

Restul de ciocolata se topeste si se pune pe o foaie de copt, dupa care se pune la frigider. Cand s-a intarit se dezlipeste cu grija si se taie bucatele asimetrice. Aceste bucatele se pun pe peretii tortului.
Decorul tortului se face dupa dorinta fiecaruia!!!
Tortul se pune la rece si se portioneaza in felii potrivite.
Pofta buna!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Dulceata de visine
2
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ceafa de porc la cuptor
4
Prajitura turnata cu branza si visine
5
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Parteneri
Clatite din aluat de negresa
Bucataras.RO

Clatite din aluat de negresa

Reteta e foarte simpla. Se gatesc foarte repede si sunt extrem de gustoase. E prima data cand le-am facut si pe mine m-au...

Clatite din aluat de negresa
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Culinar.RO

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara

Retete dietetice E o prăjitură uşor de făcut. Puteţi folosi ce fructe vă plac. Eu am ales caise şi...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Compot de visine pentru iarna
Gustos.RO

Compot de visine pentru iarna

Reteta de compot de visine pentru iarna. Cum se face compot de visine pentru iarna fara conservanti.

Compot de visine pentru iarna
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate