Tort de Toamna

Postat pe: 26-10-2013
(2)

Ingrediente

Blat:
5 oua
30 gr ciocolata
130 gr faina
1 plic praf de copt (8 gr )
150 gr zahar
30 gr cacao
un varf de cutit sare
Sirop:
250 ml apa
10 ml rom
150 gr zahar
Crema:
500 ml frisca lichida
o cana de 300 ml plina cu dovleac turcesc ras
o cana miez de nuca (o cana de 250 ml)
3 oua
200 gr zahar
10 gr gelatina (un plic)
100 ml apa
Ingrediente decor:
150 gr ciocolata cu lapte
frisca
o cana cu miez de nuca
Decorul tortului se face dupa gustul fiecaruia

Mod de preparare

Blat:
Albusurile se amesteca cu sarea, dupa care se bat spuma cu zaharul. Separat se amesteca galbenusurile cu ciocolata rasa (pe partea mai mare a razatoarei). Cand albusurile s-au intarit se adauga compozitia de galbenusuri. Atentie: Nu se mai amesteca cu mixerul, se amesteca cu o spatula sau o lingura de lemn de jos in sus!!!

Separat se amesteca faina, cacaua si praful de copt si se adauga peste compozitia obtinuta mai de vreme. Se amesteca cu grija tot de jos in sus.

Se tapeteaza cu hartie de copt (doar in partea de jos) o forma de tort detasabila (diametrul 28 cm), dupa care se adauga compozitia obtinuta.

Se pune in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, si se lasa pana ce trece testul scobitoarei.

Cand este gata se ia din cuptor, se lasa sa se raceasca si se scoate din forma detasabila.

Intre timp se prepara siropul si crema.
Sirop:
Apa se amesteca cu zaharul si se pun la fiert, cand a inceput sa fiarba se opreste focul si se lasa sa se raceasca. Cand s-a racit se adauga romul.

Crema:
Dovleacul se rade fin, se amesteca cu 50 gr. zahar si se pune pe foc pana ce se evapora tot lichidul. Cand s-a evaporat lichidul se lasa sa se raceasca.

Nucile (cele pentru crema) se pun intr-o tava si se adauga la cuptor pana ce incep sa se rumeneasca usor. In timp ce sunt la cuptor acestea se mai intorc din cand in cand. Cand sunt gata se scoate tava din cuptor se lasa 5 minute sa se raceasca dupa care se freaca in maini pana ce le cade coaja de pe ele. Acestea se trec prin masina de zdrobit biscuiti.

Restul de zahar se amesteca cu ouale si se pune pe bain–marie, amestecand continuu. Gelatina se pune in apa rece, dupa care se pune si ea pe bain–marie, pana ce face o usoara spuma deasupra. Atentie: Nu se lasa sa fiarba!!!

Gelatina se adauga peste compozitia de oua si se amesteca continuu pana ce compozitia incepe sa se ingoasa. Se opreste focul si se lasa sa se raceasca.

Frisca se bate pana ce devine tare, se adauga in ea compozitia de dovleac, nucile si compozitia de oua. Se amesteca bine, pana la omogenizare.

Blatul se taie in trei parti egale pe orizontala. Prima parte se aseaza pe un platou, iar peste acesta peretii detasabila de la forma de tort. Acesta se insiropeaza, dupa care se adauga crema (crema se imparte in doua) , dupa aceea urmatoarea parte de blat, se insiropeaza si acesta si se adauga restul de crema.

Deasupra se pune cea de a treia parte blat. Se insiropeaza si aceasta si se pune tortul la frigider pana a doua zi.

Se da cu grija forma detasabila jos, dupa care se orneaza.

Nuca se pregateste la fel ca cea de la crema.

Se topesc 100 gr ciocolata intr-un vas pe foc si se adauga deasupra tortului. Aceasta se niveleaza usor, dupa care se presara nuca macinata fin.

Peretii tortului se imbraca in frisca si se presara si acestia cu nuca macinata fin.

Restul de ciocolata se topeste si se pune pe o foaie de copt, dupa care se pune la frigider. Cand s-a intarit se dezlipeste cu grija si se taie bucatele asimetrice. Aceste bucatele se pun pe peretii tortului.
Decorul tortului se face dupa dorinta fiecaruia!!!
Tortul se pune la rece si se portioneaza in felii potrivite.
Pofta buna!!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Tort de Toamna" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

d_dana_a
•  10.11.2013 21:38:26

Buna seara...tortul este foarte bun si aromat ;)
...da este nevoie de oua in reteta ,in crema se folosesc 3 oua si sunt trecute imediat dupa cantitatea de nuca (nu stiu de ce au fost trecute asa in continuare)

Am sa iti dau si linkul de pe forum cu reteteta :
http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/tort_de_toamna-12252/


Ps :Tortul merita incercat este foarte bun ;)

maricamagdalena
•  10.11.2013 18:21:15

La modul de preparare a cremei se vorbeste despre niste oua! Sunt necesare? si da ca raspunsul e afirmativ, cate anume! Reteta pare interesanta, merita incercata daca lamurim acest amanunt!

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Tort de Toamna