Tort de Ciocolata cu Crema de Alune

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
ridicata
Tort de Ciocolata cu Crema de Alune

Ingrediente

  • Pentru 2 blaturi de ciocolata
  • -10 oua
  • -300 g zahar
  • -300 g unt nesarat
  • -300 g faina alba
  • -4 lingurite praf de copt
  • -300 g ciocolata neagra
  • topita
  • Pentru pralina
  • -150 g zahar tos
  • -150 g alune de padure
  • Pentru crema de ou cu ciocolata
  • -200 g zahar tos
  • -7 galbenusuri
  • -semintele de la 1 pastaie de vanilie
  • -250 ml lapte
  • -300 g ciocolata noisette
  • topita
  • -600 g unt
  • moale
  • Optional: afine
  • capsuni
  • zmeura
  • Decor: ciocolata topita si / sau fructe inmuiate in ciocolata;

Mod de preparare

Blat de ciocolata
Mixati untul impreuna cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul si este pufos.
Adaugati ouale, batute in prealabil ca pentru omleta (toate deodata) si mixati bine.
Incorporati apoi faina cernuta impreuna cu praful de copt si la sfarsit, ciocolata topita pe aburi si racita.
Impartiti amestecul in 2 tavi unse cu unt si tapetate cu hartie de copt (diametru 26 cm); nivelati.
Dati la cuptorul incins, pentru 35-40 min, la 180 grade sau pana cand blaturile sunt coapte si trec testul cu scobitoarea.
Lasati la racit pe un gratar.

Pralina
Prajiti alunele timp de 10-15 min, la 150 grade, in tava tapetata cu hartie de copt.
Scoateti-le si inveliti-le intr-un prosop de bucatarie. Dupa cateva minute frecati-le bine intre ele, in prosop, pentru a indeparta cojile.
Caramelizati zaharul la foc mic pana la culoarea chihlimbarului, apoi adaugati alunele. Amestecati bine ca alunele sa fie acoperite de zaharul topit, turnati compozitia pe o suprafata siliconata / hartie de copt si lasati sa se intareasca si raceasca.
Rupeti in bucati, apoi spargeti amestecul pana obtineti cristale fine.

Crema de ou cu ciocolata
Mixati la viteza mare galbenusurile impreuna cu zaharul si semintele de la pastaia de vanilie pana cand isi dubleaza volumul si galbenusurile sunt aproape albe.
Adaugati in fir subtire laptele incalzit pana inainte de punctul de fierbere, amestecand continuu cu un tel.
Transferati vasul pe baie de aburi si bateti / mixati in continuare pana ce crema isi tripleaza volumul si se ingroasa.
Dati deoparte si lasati la racit.
Inglobati pe rand si in transe, intai untul spumat, apoi ciocolata topita si racita si la urma ½ din cantitatea de pralina, mixand de fiecare data.

* Daca vreti o crema crocanta cu aroma intensa de alune de padure, putetii adauga toata pralina.

Asamblare
Taiati fiecare blat in doua, impartiti crema in 4 si folositi de un inel pentru a asambla tortul.
Asezati primul blat, apoi ¼ din crema, blat, ¼ din crema, blat, ¼ din crema si ultimul blat.

* Optional, puteti adauga peste crema celui de al 2-lea blat cateva fructe, dar nu exagerati cu cantitatea pentru a nu-i schimba gustul.

Dati tortul la frigider pentru cca 30 min, cu inel cu tot.
Scoateti apoi inelul si puneti ultima parte din crema, insistand mai ales pe margini.
Pentru decor, turnati deasupra ciocolata topita si racorita, lasand-o sa se prelinga putin si pe laterale.
Decorati cu restul de pralina.

* Optional, puteti sa inmuiati cateva fructe in ciocolata, sa le lasati sa se intareasca si apoi sa le aranjati deasupra sau puneti aschii de ciocolata ori ornati cum doriti.

Pastrati la rece pana la servire.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu caise si iaurt
1
Dulciuri

Prajitura cu caise si iaurt

Prajitura cu caise si iaurt
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
2
Mancaruri cu carne

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Taitei de casa
Bucataras.RO

Taitei de casa

      Majoritatea oamenilor ar întreba astăzi de ce să facem tăiței, când există...

Taitei de casa
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.