Blatul: Intr-un bol mic, se bat bine ouale impreuna cu smantana si se lasa deoparte. Intr-un bol adanc, se amesteca zaharul, cacaua, sarea si bicarbonaul de sodiu. Se prepara 200 ml cafea espresso. Asa fierbinte, se toarna peste amestecul cu cacao si se amesteca bine cu un tel, pana se omogenizeaza si se topeste zaharul. Se lasa deoparte sa se raceasca putin. Se toarna uleiul si esenta de vanilie, se omogenizeaza. La final, se adauga faina si se amesteca din nou pana la omogenizare. Se adauga amestecul de oua cu smantana si se amesteca pana la incorporare.
Se tapeteaza cu hartie de copt o tava rotunda cu perete detasabil, cu diametrul de 28 cm si se toarna jumatate din amestec in tava. Se da la cuptorul preincalzit la 190 de grade C, pentru cca. 40-45 de minute, sau pana trece testul scobitorii. Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca putin, apoi se ia blatul si se asaza pe un gratar. Se toarna si restul de compozitie in aceeasi tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor. Se vor obtine astfel doua blaturi de aceeasi dimensiune. Daca aveti 2 tavi la fel si intra amandoua in cuptor, este mai usor.
Crema de vanilie: Intr-o craticioara, se amesteca ouale cu zaharul si amidonul. Se toarna treptat laptele amestecand cu un tel pana la omogenizare. Se pune pe foc mediu si se amesteca continuu pana se ingroasa ca o budinca. Se ia de pe foc si se adauga esenta. Se amesteca si se lasa sa se raceasca bine.
Frisca lichida se mixeaza. Se incorporeaza in crema de vanilie putin cate putin mixand la viteza mica.
Asamblare tort: Blaturile racite se taie fiecare in doua. Pe un platou, se asaza primul blat, se unge cu crema, apoi se presara deasupra 2 lg de nuca. Se pune al doilea blat, se unge cu crema si se presara nuca macinata. Se continua la fel cu toate blaturile.
Cu crema ramasa, se unge marginea tortului iar deasupra se fac moatze unul langa altul. Cu ajutorul unei furculite se traseaza dungi oblice pe margine, iar deasupra se presara putina cacao. Se fac pe marginea de sus si de jos moatze mai mici. Se da la rece inainte de a fi servit.
Pofta buna!
Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...
Sarmalute asortatePrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraPoate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...
Tort cu crema de branza si dovleac placintarMere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Comentarii