Tort cu blat de cacao si crema de vanilie cu nuca

Portii
16
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie
Tort cu blat de cacao si crema de vanilie cu nuca

Ingrediente

  • Pt. blat:
  • - 6 oua
  • - 3 lg smantana
  • - 250 g zahar
  • - 1 lgt sare
  • - 70 g cacao
  • - 200 ml cafea espresso
  • - 1 lgt bicarbonat de sodiu
  • - 240 ml ulei
  • - 2 lgt esenta de vanilie
  • - 220 g faina
  • Pt. crema:
  • - 2 oua mari
  • - 5 lg zahar
  • - 2 lg amidon
  • - 1 lg esenta de vanilie
  • - 400 ml lapte
  • - 300 ml frisca lichida
  • - 4 lg nuca
  • - 1 lg cacao

Mod de preparare

Blatul: Intr-un bol mic, se bat bine ouale impreuna cu smantana si se lasa deoparte. Intr-un bol adanc, se amesteca zaharul, cacaua, sarea si bicarbonaul de sodiu. Se prepara 200 ml cafea espresso. Asa fierbinte, se toarna peste amestecul cu cacao si se amesteca bine cu un tel, pana se omogenizeaza si se topeste zaharul. Se lasa deoparte sa se raceasca putin. Se toarna uleiul si esenta de vanilie, se omogenizeaza. La final, se adauga faina si se amesteca din nou pana la omogenizare. Se adauga amestecul de oua cu smantana si se amesteca pana la incorporare.
Se tapeteaza cu hartie de copt o tava rotunda cu perete detasabil, cu diametrul de 28 cm si se toarna jumatate din amestec in tava. Se da la cuptorul preincalzit la 190 de grade C, pentru cca. 40-45 de minute, sau pana trece testul scobitorii. Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca putin, apoi se ia blatul si se asaza pe un gratar. Se toarna si restul de compozitie in aceeasi tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor. Se vor obtine astfel doua blaturi de aceeasi dimensiune. Daca aveti 2 tavi la fel si intra amandoua in cuptor, este mai usor.
Crema de vanilie: Intr-o craticioara, se amesteca ouale cu zaharul si amidonul. Se toarna treptat laptele amestecand cu un tel pana la omogenizare. Se pune pe foc mediu si se amesteca continuu pana se ingroasa ca o budinca. Se ia de pe foc si se adauga esenta. Se amesteca si se lasa sa se raceasca bine.
Frisca lichida se mixeaza. Se incorporeaza in crema de vanilie putin cate putin mixand la viteza mica.
Asamblare tort: Blaturile racite se taie fiecare in doua. Pe un platou, se asaza primul blat, se unge cu crema, apoi se presara deasupra 2 lg de nuca. Se pune al doilea blat, se unge cu crema si se presara nuca macinata. Se continua la fel cu toate blaturile.
Cu crema ramasa, se unge marginea tortului iar deasupra se fac moatze unul langa altul. Cu ajutorul unei furculite se traseaza dungi oblice pe margine, iar deasupra se presara putina cacao. Se fac pe marginea de sus si de jos moatze mai mici. Se da la rece inainte de a fi servit.
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Cele mai apreciate rețete
Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
1
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
3
Conserve, muraturi

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna

Tocana de legume cu morcov si orez este o conserva minunata pentru iarna, care nu lipseste niciodata din camara mea.

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
Conserva de Fasole Verde
4
Conserve, muraturi

Conserva de Fasole Verde

Conserva de Fasole Verde
Prajitura turnata cu branza de vaci
5
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Parteneri
Prajitura cu ciocolata, cafea, fructe de padure si alune
Bucataras.RO

Prajitura cu ciocolata, cafea, fructe de padure si alune

Aceasta prajitura am gasit-o la Ama in bucatarie, doar ca i-am adus unele modificari. Am folosit o tava de 24 x 24.

Prajitura cu ciocolata, cafea, fructe de padure si alune
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Gustos.RO

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia