Tort-Cos cu flori si zmeura

Portii
12
Timp pregatire
175 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
ridicata
Tort-Cos cu flori si zmeura

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua;
  • 5 linguri de zahar;
  • 7 linguri cu nuca;
  • un praf de copt;
  • un varf lingurita sare;
  • pentru crema de unt:
  • 200 g unt;
  • 3 linguri de zahar;
  • Semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie;
  • 2 linguri cacao;
  • 1 lingurita cafea macinata;
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 500 ml;
  • 1 lingurita esenta rom;
  • 4 linguri zahar;
  • 1 lingurita coaja de portocala la borcan;
  • 2 linguri whisky;
  • pentru florile de unt:
  • 50 g unt;
  • Sirop sau zeama din dulceata de cirese;
  • 1 lingurita zahar pudra vanilat;
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • frisca lichida 250 ml;
  • flori de unt;
  • sirop de cirese;
  • zmeura;
  • confetti, margarete si frunze de napolitana Dr.Oetker.
  • 2 linguri de faina;

Mod de preparare

Tort cu nuca, whisky, crema de unt si cafea decorat sub forma de cos cu flori de unt si zmeura.

Mod de preparare:
Florile de unt:
Se amesteca intr-o cescuta untul cu zaharu pudra vanilat si sirop sau zeama de dulceata de cirese, atat cat s-o coloreze si sa-i dea aroma. Se fac florile cu posul pe o tavita in care am pus hartie de copt, se decoreaza cu un strop de sirop cu ajutorul unei scobitori. Este destul de migalos. Se dau la frigider pana la folosire insa numai acoperite cu folie ca sa nu prinda alte arome.

Blatul:
Se bat spuma albusurile cu un praf de sare si zaharul, se adauga treptat galbenusurile, praful de copt, faina si nuca. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptorul incins aprox 30 de minute astfel: la foc iute in primele 10 minute, apoi la foc mic pana devine maroniu-rumen. Se lasa la racit.

Siropul:
Se pregateste siropul cu apa, zaharul, coaja de portocala (din cea tinuta in zahar la borcan) si se fierbe cam 5 minute. Dupa ce se da de pe foc, se adauga esenta de rom si whisky. Se lasa la racit.

Se taie blatul in doua parti (cu baza mai groasa decat capacul) si se insiropeaza.

Zmeura se spala cu grija ca sa n-o destramam si se usuca pe un servet. Pana se usuca ea, se pregatesc celelalte.

Crema de unt:
Se amesteca bine untul cu zaharul, semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie, cacaoa, cafeaua pana se obtine o crema consistenta. Se umple tortul cu crema de unt.

Decorul:
Se bate cu mixerul frisca lichida pana devine cremoasa.

Se imbraca tortul in frisca, eu am optat pentru un model cosulet, acea impletitura care se vede in poza si pe care am putut s-o realizez gratie kit-ului minunat de la Bucataras :)

Pentru scris, se amesteca intr-o cescuta putina frisca batuta anterior in care se adauga si un varf de cutit de cacao. Cacaoa o va face vartoasa, asa ca se poate subtia cu o lingura de cafea preparata.
Se orneaza cu florile de unt, zmeura, oranamente Dr.Oetker (margarete cu frunze din napolitana si confetti).
Se da la frigider pana la servire.

Timp total: aprox 3h 25min
Portii: 12

Pofta Buna!

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/06/tort-cos-cu-flori-si-zmeura.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Chec cu ciocolata
1
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ceai de ghimbir si lamaie
4
Bauturi

Ceai de ghimbir si lamaie

Ceai de ghimbir si lamaie
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
5
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Parteneri
Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Culinar.RO

Tort de biscuiti cu crema de vanilie

E foarte posibil ca expresia “bun de te lingi pe degete” sa fi pornit de la urmatoarea reteta: Tort de biscuiti cu crema...

Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata
Gustos.RO

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata

Incearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata