Tort amandina

Portii
12
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie
Tort amandina

Ingrediente

  • esenta de rom
  • 250 g zahar
  • Blat:
  • 7 linguri zahar
  • 50 ml apa
  • 5 oua
  • 3 linguri ulei
  • un praf de sare
  • 250 g faina
  • jumatate de plic de praf de copt (5 g)
  • Diametru tava: 22 cm
  • Sirop:
  • 400 ml apa
  • Crema:
  • 3 galbenusuri
  • 170 g zahar
  • 30 ml lapte
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom
  • 200 g unt moale
  • Fondant de cacao:
  • 250 g zahar
  • 1 lingurita de zahar vanilat
  • 75 ml apa
  • 2 linguri de miere
  • 2 lingurite de cacao
  • Pentru decor:
  • 150 ml frisca lichida indulcita
  • flori de napolitana
  • fulgi de ciocolata
  • ciocolata maruntita

Mod de preparare

Blat:

Intr-o craticioara, se caramelizeaza 5 linguri zahar, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba, pana cand se topeste tot caramelul. Se lasa sa se racoreasca timp de 5-10 minute.

Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si cu siropul de caramel.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu doua linguri de zahar. Se adauga amestecul cu galbenusuri si se mixeaza. Se incorporeaza faina si praful de copt, amestecand usor, de jos in sus, cu o spatula de silicon.
Compozitia se toarna intr-o tava detasabila de 22 cm, unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor, pana cand se rumeneste frumos. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca 10-15 minute, apoi, cu ajutorul unui cutit, se desprinde de marginea tavii si se scoate din aceasta. Se lasa sa se raceasca de tot, inainte de a-l taia.

Sirop:
Intr-o craticioara, se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba, pana cand se topeste tot caramelul. Se lasa sa se raceasca, dupa care se adauga esenta de rom.

Crema:
Se pune o craticioara cu apa la foc. 
Galbenusurile, zaharul si laptele se amesteca intr-o craticioara si se fierb pe baia de aburi, pana cand se topeste tot zaharul. Se adauga cacaua si esenta de rom si se fierbe in continuare, amestecand pana cand se incorporeaza toata cacaua. Se ia craticioara de pe baia de abur si se lasa crema sa se raceasca. Se mixeaza untul si se incorporeaza treptat crema in el.

Asamblare:
Se taie blatul in trei parti. Se pune inelul detasabil de la forma de copt, pe un platou, se asaza prima parte din blat si se insiropeaza. Se adauga jumatate din crema, apoi din nou, o foaie de blat care se insiropeaza, crema si ultima foaie de blat insiropata. Se lasa tortul la frigider cateva ore pentru a se inchega.

Fondant de cacao:
Intr-un vas cu fund dublu, se pun zaharul, zaharul vanilat si apa la fiert, pana cand se topeste tot zaharul. Se adauga mierea si se lasa la fiert in continuare. Pentru a sti daca este gata fondantul, se face urmatorul test: se baga lingura in vas si se lasa sa se scurga siropul de pe ea inapoi, ultima picatura lasand-o sa se scurga intr-o cana cu apa rece. Daca picatura de sirop ramane ca o perluta si nu se imprastie, atunci fondantul este gata si se ia de pe foc. Se pune vasul intr-un castron cu apa rece si se acopera pentru doua minute cu un prosop umed. Se ia apoi prosopul de pe vas si se amesteca fondantul pana cand se ingroasa si se deschide la culoare. Se adauga cacaua si se amesteca in continuare pana cand se incorporeaza toata cacaua. Pentru a lucra usor cu fondantul si a deveni din nou lichid, se pune vasul intr-o craticioara cu apa fierbinte. Se mai poate adauga si putina apa daca se deshidrateaza prea rau.

Decorare:

Se scoate tortul din frigider si se desprinde de peretii inelului, cu ajutorul unui cutit, apoi se indeparteaza inelul. Se niveleaza cu cutitul pe margini, apoi se pune fondantul, putin cate putin, intinzandu-l cu o lingura dinspre interior spre exterior (se poate nivela cu lingura inmuiata in apa fierbinte daca raman denivelari).
Se mixeaza frisca si se orneaza dupa preferinta. Se pot folosi flori de napolitana, fulgi de ciocolata si ciocolata maruntita la decorare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
1
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
2
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
5
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Parteneri
Somon cu sos aioli in pergament
Bucataras.RO

Somon cu sos aioli in pergament

Un preparat extraordinar de gustos!

Somon cu sos aioli in pergament
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti