Tort amandina

Portii
12
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie
Tort amandina

Ingrediente

  • esenta de rom
  • 250 g zahar
  • Blat:
  • 7 linguri zahar
  • 50 ml apa
  • 5 oua
  • 3 linguri ulei
  • un praf de sare
  • 250 g faina
  • jumatate de plic de praf de copt (5 g)
  • Diametru tava: 22 cm
  • Sirop:
  • 400 ml apa
  • Crema:
  • 3 galbenusuri
  • 170 g zahar
  • 30 ml lapte
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom
  • 200 g unt moale
  • Fondant de cacao:
  • 250 g zahar
  • 1 lingurita de zahar vanilat
  • 75 ml apa
  • 2 linguri de miere
  • 2 lingurite de cacao
  • Pentru decor:
  • 150 ml frisca lichida indulcita
  • flori de napolitana
  • fulgi de ciocolata
  • ciocolata maruntita

Mod de preparare

Blat:

Intr-o craticioara, se caramelizeaza 5 linguri zahar, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba, pana cand se topeste tot caramelul. Se lasa sa se racoreasca timp de 5-10 minute.

Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si cu siropul de caramel.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu doua linguri de zahar. Se adauga amestecul cu galbenusuri si se mixeaza. Se incorporeaza faina si praful de copt, amestecand usor, de jos in sus, cu o spatula de silicon.
Compozitia se toarna intr-o tava detasabila de 22 cm, unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor, pana cand se rumeneste frumos. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca 10-15 minute, apoi, cu ajutorul unui cutit, se desprinde de marginea tavii si se scoate din aceasta. Se lasa sa se raceasca de tot, inainte de a-l taia.

Sirop:
Intr-o craticioara, se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba, pana cand se topeste tot caramelul. Se lasa sa se raceasca, dupa care se adauga esenta de rom.

Crema:
Se pune o craticioara cu apa la foc. 
Galbenusurile, zaharul si laptele se amesteca intr-o craticioara si se fierb pe baia de aburi, pana cand se topeste tot zaharul. Se adauga cacaua si esenta de rom si se fierbe in continuare, amestecand pana cand se incorporeaza toata cacaua. Se ia craticioara de pe baia de abur si se lasa crema sa se raceasca. Se mixeaza untul si se incorporeaza treptat crema in el.

Asamblare:
Se taie blatul in trei parti. Se pune inelul detasabil de la forma de copt, pe un platou, se asaza prima parte din blat si se insiropeaza. Se adauga jumatate din crema, apoi din nou, o foaie de blat care se insiropeaza, crema si ultima foaie de blat insiropata. Se lasa tortul la frigider cateva ore pentru a se inchega.

Fondant de cacao:
Intr-un vas cu fund dublu, se pun zaharul, zaharul vanilat si apa la fiert, pana cand se topeste tot zaharul. Se adauga mierea si se lasa la fiert in continuare. Pentru a sti daca este gata fondantul, se face urmatorul test: se baga lingura in vas si se lasa sa se scurga siropul de pe ea inapoi, ultima picatura lasand-o sa se scurga intr-o cana cu apa rece. Daca picatura de sirop ramane ca o perluta si nu se imprastie, atunci fondantul este gata si se ia de pe foc. Se pune vasul intr-un castron cu apa rece si se acopera pentru doua minute cu un prosop umed. Se ia apoi prosopul de pe vas si se amesteca fondantul pana cand se ingroasa si se deschide la culoare. Se adauga cacaua si se amesteca in continuare pana cand se incorporeaza toata cacaua. Pentru a lucra usor cu fondantul si a deveni din nou lichid, se pune vasul intr-o craticioara cu apa fierbinte. Se mai poate adauga si putina apa daca se deshidrateaza prea rau.

Decorare:

Se scoate tortul din frigider si se desprinde de peretii inelului, cu ajutorul unui cutit, apoi se indeparteaza inelul. Se niveleaza cu cutitul pe margini, apoi se pune fondantul, putin cate putin, intinzandu-l cu o lingura dinspre interior spre exterior (se poate nivela cu lingura inmuiata in apa fierbinte daca raman denivelari).
Se mixeaza frisca si se orneaza dupa preferinta. Se pot folosi flori de napolitana, fulgi de ciocolata si ciocolata maruntita la decorare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Kinder Bueno
1
Dulciuri

Prajitura Kinder Bueno

Aceasta prajitura se bazeaza adesea pe baza de biscuiti sau blat de ciocolata fina, care este apoi umpluta cu o crema moale...

Prajitura Kinder Bueno
Negresa (III)
2
Dulciuri

Negresa (III)

Negresa (III)
Prajitura cu Nuca
3
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
4
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Parteneri
Prajitura "DEA"
Bucataras.RO

Prajitura "DEA"

Zilele trecute am zarit aceasta prajitura DEA, am studiat-o si nu am rezistat tentatiei de a o prepara si eu. Este super...

Prajitura "DEA"
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala