Spuma de Gutui cu Lapte de Pasare

Complexitate
redusa
Spuma de Gutui cu Lapte de Pasare

Ingrediente

  • Spuma de gutui:
  • -6- 8 gutui
  • -2 + 2 albusuri
  • -2-3 + 2-3 linguri zahar (depinde de marimea gutuilor si dupa gust, dar va recomand totusi 3 + 3 linguri)
  • Lapte de pasare:
  • -1 l lapte
  • -4 galbenusuri
  • -6 linguri zahar
  • -1 lingura amidon
  • -vanilie pastaie / esenta de vanilie / 2 plicuri zahar vanilat
  • Pentru ornat:
  • ciocolata, rasa fin

Mod de preparare

Spuma de gutui
Spalati gutuile de puf si uscati cu un prosop curat.
Asezati-le pe partea cu mustati intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu sau hartie de copt.
Dati la cuptorul incins pana se inmoaie; intai la foc iute, apoi la moderat (eu le-am lasat 30 min la foc mare, iar cand au inceput sa zemuiasca si sa miroase in casa a gutui coapte, am redus focul la potrivit si le-am mai lasat 15- 20 min).

* In cuptor, gutuile isi vor lasa zeama care spre sfarsit va incepe sa se arda putin, dar nu puteti evita acesta.
* Daca nu se coc cat trebuie, gutuile vor ramane prea tari si nu se vor mai bate bine.

Scoateti tava din cuptor si jupuiti coaja cat timp gutuile sunt calde, cu mana sau cu un cutit.
Separati (cel mai usor cu mana) pulpa coapta de mijloacele tari (acestea se arunca).
Intr-un bol inalt, bateti pulpa coapta impreuna cu albusurile si zaharul adaugat pe rand.

* Va recomand sa bateti intr-o tura doar ½ din pulpa de gutui cu 2 albusuri pentru ca va creste foarte mult. Deasemenea, gustati dupa fiecare lingura de zahar adaugata, ca sa puteti stabili exact cat de dulce doriti sa fie spuma.
Gustul trebuie sa ramana acrisor pentru ca secretul este sa se amestece in gura gustul usor acrisor al spumei de gutui cu cel al laptelui de pasare care este chiar dulce.
* Cum procedez eu: maruntesc pulpa gutuilor cu mixerul vertical (cel cu elice), apoi le mixez impreuna cu albusurile si zaharul.

Repetati identic cu restul de gutui, albusuri si zahar.
Turnati intr-un bol incapator si pastrati la frigider pana la ultimul consum.

Lapte de pasare
Puneti laptele la incalzit, fara sa-l infierbantati tare (doar cat sa fie caldut).
Intre timp, mixati bine galbenusurile cu zaharul si amidonul pana devin o crema spumoasa, se albesc si zaharul este topit.
Turnati ½ din cantitatea de lapte caldut peste crema de oua si omogenizati bine.
Restul de lapte lasati-l sa se infierbante bine, apoi turnati amestecul de mai sus si omogenizati.
Lasati la foc potrivit spre mic si continuati fierberea pana se ingroasa ca o crema, fara sa dea in clocot. Amestecati continuu cu telul para, dar fara sa bateti.
Dati deoparte, inglobati vanilia si lasati la rece pentru cateva ore.
Pastrati in frigider.

Serviti dupa racire, in cupe de inghetata.
Umpleti-le pe ¾ din inaltime cu spuma de gutui, faceti la mijloc o adancitura in care turnati laptele de pasare. Presarati deasupra foarte putina ciocolata, doar pentru aspect.

* Este racoroasa si deosebit de fina. Mai mult ca sigur ca nu va va ajunge laptele raportat la spuma, dar mai bine mai faceti lapte de pasare proaspat, in functie de cat de multa spuma de gutui ramane.
Seamana la gust cu o inghetata super aerata, usoara ca un fulg, delicata si care iti incanta peste masura toate simturile.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao
Drob de pui in aluat de foietaj

Drob de pui in aluat de foietaj

Drob de pui in aluat de foietaj
Ciorbă de miel reţetă cu Orez si Cartofi

Ciorbă de miel reţetă cu Orez si Cartofi

Ciorbă de miel reţetă cu Orez si Cartofi
Cele mai apreciate rețete
Beigli cu Nuca
1
Dulciuri

Beigli cu Nuca

Beigli cu Nuca
Cartofi-evantai cu cascaval
2
Garnituri

Cartofi-evantai cu cascaval

Cartofi-evantai cu cascaval
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu foi si gem de prune
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Choux A la Creme II
5
Dulciuri

Choux A la Creme II

Choux A la Creme II
Parteneri
Desert negresa Oana
Bucataras.RO

Desert negresa Oana

M-am inspirat de la bucataras Oana, clar ca trebuia sa botez negresa cu numele Oanei. Este o negresa de post, prajitura este...

Desert negresa Oana
Cozonac inflorat cu doua umpluturi
Culinar.RO

Cozonac inflorat cu doua umpluturi

Un cozonac ce are 2 umpluturi:dulceata de zmeura si crema de nuca si cacao.

Cozonac inflorat cu doua umpluturi
Saramura de miel
Gustos.RO

Saramura de miel

Spalam carnea si o stergem.

Saramura de miel