Nucile se prajesc putin, dupa care se macina marunt (nu se toaca).
Zaharul se pune intr-o craticioara si se caramelizeaza.
Cand prinde o culoare aramie (sa nu se arda ca devine amar) se adauga peste el nucile macinate si se amesteca foarte repede. Se indeparteaza craticioara de pe foc si se adauga oul batut ca pentru omleta si se amesteca repede pentru a se incorpora oul pana nu se coace de la fierbinteala amestecului. Oul se pune pentru a nu se intari blatul si a putea fi usor modelat.
Se pregateste din timp o tavita care se tapeteaza cu celofan (folie alimentara sau hartie de copt) pe care o umezim inainte. Peste celofan punem cu lingura din compozitia de blat si cu palmele umede (sa nu ne ardem) intindem pe toata suprafata, blatul cat putem de uniform. Punem la racit.
Intre timp se pregateste crema.
Apa se pune la fiert impreuna cu zaharul si fierbem circa 3-4 minute, nu mai mult pentru ca se cristalizeaza altfel. Adaugam dupa timpul de fierbere cele 2 linguri de cacao si amestecam bine pana la omogenizarea completa. Indepartam de la sursa de caldura si adaugam untul pe care il topim prin amestecare continua dupa care lasam la racit. Rece fiind se freaca cu mixerul pana isi schimba culoarea intr-un maro mai deschis.
Este timpul acuma sa trecem la asamblarea ruladei.
Se ia de la rece blatul si la marginea lui se pune un sul de piure de castane si in continuare se unge crema de cacao pana la un cm de la marginea cealalta a blatului. Se ruleaza cu ajutorul celofanului, se strange bine la capete si se pune la congelator pana se ingheata.
Se serveste pe pat de frisca, eventual decorat cu zahar caramelizat si pisat sau doar simplu.
Daca doriti si daca piureul de castane pe care il folositi este mai dens si de consistenta mai tare atunci se poate lasa rulada la frigider si se poate imbraca in frisca.
Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minutePrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatSocata reteta bunicii Racoritoare si un pic intepatoare - asa este socata.
Socata reteta buniciiCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparit
Comentarii